Πού θα φας τον μπακαλιάρο της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα

Μπακαλιάροι για κάθε γούστο, για να τιμήσεις το επίσημο πιάτο της εθνικής γιορτής.

Μπακαλιάρος στο Βασίλαινας © Βασίλαινας

Πιθανότατα δεν υπάρχει γιορτή στην Ελλάδα που να μην είναι συνδεδεμένη με το φαγητό. Το δίπολο 25η Μαρτίου/ μπακαλιάρος-σκορδαλιά είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά της αμέσως προηγούμενης πεποίθησης και ίσως το δεύτερο πιο δημοφιλές μετά το Πάσχα/ αρνί στη σούβλα. Ακολουθεί ένα guide με αρκετά από τα ψάρια που θα κολυμπήσουν στα πιάτα της αθηναϊκής εστιατορικής πιάτσας το προσεχές Σάββατο.

Οι μπακαλιάροι της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα

> Ο Δημήτρης Κωστόπουλος, ο Σείριος Κομιχείλης και ομάδα του χαλανδριώτικου "Μυστικού Κήπου", θα τιμήσουν απλά και παραδοσιακά την ημέρα, με πατροπαράδοτο μπακαλιάρο-σκορδαλιά, συντροφιά ούζου ή κρασιού.

> Στο "Ελαίας Γη" σε περιμένει ένα ολόκληρο μενού, ειδικά σχεδιασμένο για την εν λόγω ημέρα (€50/άτομο). Το δημοφιλές εστιατόρια των ΒΠ, πέρα από βακαλάο σε κουρκούτι μαζί με σκορδαλιά ή φάβα, προτείνει ακόμη -μεταξύ άλλων- γαριδόσουπα και αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα, κριθαρότο με θαλασσινά και σουπιές με πέρλες, γαρίδες στη σχάρα και χταπόδι στα κάρβουνα.

> Ανάμεσα στις πολλές θαλασσινές εμπνεύσεις που όυτως ή άλλως βρίσκεις στο "Αιόλου 68", στα τραπέζια του αστικού ξέφωτου θα παρελάσει και κλασικός τηγανητός μπακαλιάρος με σκορδαλιά.

> Μία πιο εναλλακτική πρόταση επιφυλάσσει για το κοινό το "Dal Professore", με ειδικές παρασκευές αποκλειστικά για την ημέρα της 25ης Μαρτίου. Πιο συγκεκριμένα, το ιταλιάνικο χιτ του Νίκου Δημητροκάλη θα σερβίρει αραντσίνι γεμιστά με μπακαλιάρο, κρέμα αρακά και τσιπς από γκουαντσιάλε, μιλφέιγ μπακαλιάρου με σάλτσα bagna càuda και γκρανέλα φιστικιού, μπακαλιάρο σε τεμπούρα με αλιάδα και γλυκόξινη σάλτσα από nduja Calabrese καθώς και μπακαλιάρο all'anconetana (με πατάτες, τοματίνια, ελιές και κάπαρη).

Διαβάστε Επίσης

> Στο "Dopios", ο Χριστόφορος Πέσκιας παίζει στην ασφάλεια της πιστής εκδοχής του μπακαλιάρου-σκορδαλιά, φυσικά με τη δική του προσοχή στη λεπτομέρεια, τη ζουμερότητα στο τελικό αποτέλεσμα και το λαμπρό χρώμα στην εμφάνιση. 

> Στο "Βασίλαινας", ο τηγανητός μπακαλιάρος έχει μόνιμη θέση στο μενού και μάλιστα είναι από τα best sellers. Και την 25η Μαρτίου λοιπόν, το άερινο κουρκούτι θα αγκαλιάσει την έξοχη σάρκα του ψαριού, πλαισιωμένα με αλιάδα με κρόκο Κοζάνης και πικάντικη πολίτικη σαλάτα, σε μία πιο δημιουργική προσέγγιση. Για να επεκτείνεις την εμπειρία, συνόδευσέ το με μία καλή ρετσίνα από την οινική λίστα του εμβληματικού εστιατορίου.

> Αφού η μοναδική πανοραμική θέα της πόλης αποτελέσει το ιδανικότερο ορεκτικό, ο κλασικός μπακαλιάρος με σκορδαλιά θα φροντίσει για όλα τα υπόλοιπα στο ψαροφαγικό σουξέ του Καρέα, "Μπαλκόνι στις Κυκλάδες".  

> Στα κλασικά θα κινηθεί και το "Υπερωκεάνειον". Στο ατμοσφαιρικό πειραιώτικο στέκι με τα ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά και τους μεζέδες με άποψη, κάτω από το νοσταλγικούς πλόες θρυλικών υπερωκεάνιων, ο μπακαλιάρος-σκορδαλιά θα έχει την τιμητική του.

Δες περισσότερες επιλογές για μπακαλιάρο και γενικότερα ψάρι στην Αθήνα εδώ.


 

Διαβάστε Επίσης

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Ελαίας Γη

Δεξαμενής & Ολυμπιονικών 4, Πολιτεία
  • Εστιατόρια

Μπαλκόνι στις Κυκλάδες

Παύλου Μελά 13, Βύρωνας
  • Εστιατόρια

Υπερωκεάνειον (το)

Μ. Χατζηκυριακού 48, Πειραιάς
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Μυστικός Κήπος

Καραολή & Δημητρίου 21, Χαλάνδρι
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Αιόλου 68

Αιόλου 68 (στοά), κέντρο
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Dal Professore

Πλατεία Αγίου Δημητρίου 17, Κηφισιά
  • Ethnic κουζίνες

Dopios

Σκουλενίου 1, πλ. Αγίων Θεοδώρων, κέντρο
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
08/05/2024

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.

Τα νέα -εξαιρετικά- street food της Αθήνας

Το χεράτο φαγητό έχει αναβαθμιστεί αισθητά τους τελευταίους μήνες και αυτοί είναι οι 'υπεύθυνοι'.

"Makan La Vie": Αέρας Γαλλικής γαστρονομίας στην Ινδονησία

Στο παραδεισένιο νησί Gili Air ο σεφ Lachaux Médéric συνδυάζει τη fusion γαλλική κουζίνα και τις τεχνικές της µε τα τοπικά προιόντα της Ινδονησίας.

Εκλεκτικά μεσημέρια που φέρνουν την αύρα παλιάς Κηφισιάς στο σήμερα στον κήπο του "Isabella’s"

Στο νέο, αποκλειστικά μεσημεριανό, εστιατόριο του ανακαινισμένου "The Twenty One Hotel", ο ανεπιτήδευτος κοσμοπολιτισμός που ταιριάζει γάντι με την Κηφισιά και με την εποχή, μας καλεί για slow living.

Η Ελένη Πετρουλάκη μας κάνει το τραπέζι στο "Blends" στη Γλυφάδα με το healthy & weight loss menu της

Πιάτα με λίγες θερμίδες, υψηλή διατροφική αξία και την υπογραφή της Ελένης Πετρουλάκη σ' ένα καλοκαιρινό σκηνικό.

Ο Αλέξανδρος Καρακατσάνης είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα

Μία κουβέντα με τον ταλαντούχο σεφ, με αφορμή το 'Ami gastrotheque' αλλά και ένα νέο, φιλόδοξο και ταρατσάτο εστιατορικό project που καταφθάνει πολύ σύντομα.