"Κουκούμαβλος": Μία εμβληματική επιστροφή στη Σαντορίνη

Ένα από τα σημαντικότερα εστιατόρια του Αιγαίου επανέρχεται, αυτή τη φορά στο "Katikies Chromata".

Ο Κουκούμαβλος ανοίγει ξανά στη Σαντορίνη Κουκούμαβλος

Πίσω στον Ιανουάριο του 2020, γινόταν γνωστό πως ο "Κουκούμαβλος", ένα από τα πιο θρυλικά εστιατόρια στη γευστική ιστορία της Σαντορίνης, δε θα άνοιγε ξανά τις πόρτες του, μετά από 3 δεκαετίες προσφοράς στα γευστικά δρώμενα του νησιού και πολύ πριν χτιστεί η σημαντικότατη στις ημέρες μας σκηνή του. Τρία χρόνια μετά, ένα από τα πιο sui generis εστιατόρια της Ελλάδας ετοιμάζεται για τη μεγάλη επιστροφή του, σε μερικές εβδομάδες. 

Η ιστορία

Ο Νίκος Πουλιάσης βρέθηκε στη Σαντορίνη το 1980. Δούλεψε στην ιστορική "Λότζα” ως μάγειρας. Δούλευε και DJ στο εξαιρετικό κλαμπ "Καμάκι”: Από τις 10 μέχρι τις 6 στη "Λότζα” και μετά στο "Καμάκι” έως τις 6 το πρωί. Του έμενε ένα σκάρτο 5ωρο να κάνει κάνα μπάνιο και να κοιμηθεί.

Ο Κουκούμαβλος ανοίγει ξανά στη Σαντορίνη 21

Δεν πολυέμενε δηλαδή και τόσος χρόνος καθώς οι εποχές επέτρεπαν σε όλους να ζουν το νησί στο απόλυτο. Το 1984 είχε ανοίξει με τον Μαρκοζάνη και τον Σιγάλα τη "Σκάλα” στην Οία, το ’86 πήγε στην Ύδρα για το φοβερό "Λουλάκι” του Αργεντινού Ενρίκε, από το ’87 μέχρι το ’88 επέστρεψε στο "1800” (Οία) και στην αρχή του ’89 δούλεψε για το "Αρχιπέλαγος”.

Τον Οκτώβριο του 1989, στην Οία, ο "Κουκούμαβλος" άνοιγε και μαζί του ένα σημαντικό κεφάλαιο της σαντορινιάς εστιατορικής σκηνής. Σχεδόν αμέσως εξελίχθηκε σε θρύλο -εκείνης της εποχής- στη δημοφιλή Κυκλάδα, με τα ελάχιστα τραπέζια του να γίνονται περιζήτητα άρα και δυσεύρετα.

Ο Κουκούμαβλος ανοίγει ξανά στη Σαντορίνη 34

Ο Κουκούμαβλος ανοίγει ξανά στη Σαντορίνη 11

Ήταν τέτοια η επιθυμία του κοινού, που ανάγκασε τον σεφ πατρόν Νίκο Πουλιάση να μεταφέρει το εστιατόριο στα Φηρά, οικοδομώντας μία ρομαντική φωλιά κάτω από τα σταυροθόλια ενός όμορφου καπετανόσπιτου με φοβερή θέα στην Καλντέρα. Το 2016 ανέβηκε σε άλλο χώρο, πάνω στο φρύδι των Φηρών.

Ο Κουκούμαβλος ανοίγει ξανά στη Σαντορίνη 56

Ο αυτοδίδακτος καλλιτέχνης της γαστρονομίας και εραστής της γεύσης Νίκος Πουλιάσης δόμησε το δικό του γευστικό ιδίωμα, με παράτολμους, πρωτότυπους και πρωτόγνωρους συνδυασμούς υλικών, ευρηματική ελληνοπρέπεια και μια πολύ ξεχωριστή προσέγγιση στα γλυκά (πάντοτε μέσα από την οπτική της μαγειρικής) να αποτελούν τα στοιχεία της μπαρόκ κουζίνας του.

Ο Κουκούμαβλος ανοίγει ξανά στη Σαντορίνη 1

Ο Κουκούμαβλος ανοίγει ξανά στη Σαντορίνη 2

Ο Κουκούμαβλος ανοίγει ξανά στη Σαντορίνη 3

Πιάτα όπως οι εμβληματικές καραβίδες με σάλτσα λευκής σοκολάτας με λάιμ, τζίντζερ και καρπάτσιο πράσινου μήλου, η πολυεπίπεδη φάβα-βελούδο με μους ξινών δαμάσκηνων, φρουτώδη πικράδα βύσσινων και καβουρδισμένα αμύγδαλα ή τα εκπληκτικά σπαγγέτι με ακόρντο από κεράσια, γάλα καρύδας, λάιμ, βανίλια Μαδαγασκάρης και ψητά κάσιους ήταν μόνο μερικά από τα τολμηρά γευστικά του trademarks.

Όταν ο Νίκος συνάντησε τον Έκτορα

Fast forward στο σήμερα, στον Μάρτιο του 2023. Το εμβληματικό εστιατόριο της Σαντορίνης εντάσσεται στην οικογένεια "Katikies" και βρίσκει το νέο του σπίτι στο πανέμορφο σκηνικό του "Chromata", στο Ημεροβίγλι.

Η μακρά και στενή φιλία του βραβευμένου με Χρυσούς Σκούφους και αστέρι Michelin σεφ Έκτορα Μποτρίνι (μεταξύ άλλων executive chef του Ομίλου "Katikies") και του Νίκου Πουλιάση επισφραγίζεται μέσα από αυτήν την ιδιαίτερα σημαντική για το γαστρονομικό τοπίο του νησιού συνεργασία, που έρχεται να ανεβάσει ακόμη περισσότερο τον πήχη του κυκλαδίτικου fine dining και να ξαναδώσει στον "Κουκούμαβλο" τη θέση του μεταξύ των εστιατορίων της χώρας.

Ο Κουκούμαβλος ανοίγει ξανά στη Σαντορίνη 4

Τα καλύτερα υλικά από τη γη και τη θάλασσα της Ελλάδας μεταμορφώνονται σε μοναδικά πιάτα, έτοιμα να ταξιδέψουν τον επισκέπτη στο χρόνο και το χώρο, προσφέροντάς του μία συναρπαστική εμπειρία. 

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια