Κάπου ανάμεσα σε ταξιδιώτες με σακίδια στην πλάτη που αναζητούν το Airbnb τους, περαστικούς από και προς το Ηρώδειο ή τη Στέγη, φοιτητές και foodies που προσπαθούν να ανακαλύψουν το next best thing ή τέλος πάντων εκείνο που θα έχει φάση για το επόμενο διάστημα, στο Κουκάκι θα φας καλά. Εστιατόρια στο Κουκάκι λοιπόν.
Στα τραπέζια των εστιατορίων
"Il Capitano"
Εδώ και μερικούς μήνες, το κουτούκι συναντά την οστερία και οι ελληνικές γεύσεις τα νόστιμα assets της Ιταλίας, σε ένα ενδιαφέρον πάντρεμα. Ο Αρτέμης Παπαδόπουλος δημιούργησε αυτό το μέρος προς τιμήν του πατέρα του, Τάκη, που ασφαλώς γνωρίζεις από τον ομώνυμο φούρνο και ο οποίος απεικονίζεται και στην ταμπέλα του μαγαζιού.
Info: Βεΐκου 107, τηλ. 210 9245645
"ΜάνηΜάνη"
Στο διώροφο νεοκλασικό, στην αρχή της Φαλήρου, η κουζίνα της λακωνικής Μάνης καταφέρνει να παντρέψει την οικειότητα με τη σύγχρονη δημιουργική ματιά, σε έναν όμορφο αστικό χώρο. Χειροποίητα ζυμαρικά από μικρό συνεταιρισμό στο Γύθειο, σύγκλινο από τη Μάνη, λάδι, τυριά, μυρωδικά, ελιές, αυγά, βιολογικά κοκοράκια και πολλά ακόμη έχουν εδώ την τιμητική τους.
Info: Φαλήρου 10, τηλ. 210 9218180
"Η Φάμπρικα του Ευφρόσυνου"
H ιντελεκτουέλ ταβέρνα διατηρεί εδώ και χρόνια τη γευστική της συνέπεια, κάτι που την έχει καταστήσει ως ένα σημείο-προορισμό για εκείνους που κατεβαίνουν στο Κουκάκι αποκλειστικά για φαγητό.
Στο ζεστό "χειροποίητο" χώρο με την ιδιοσυγκρασιακή αύρα, προϊόντα μικρών παραγωγών από όλη την Ελλάδα μετατρέπονται σε πιάτα που ακολουθούν την εποχικότητα. Τα μαγειρέματα ακολουθούν τον παλμό της αγοράς, πράγμα που μεταφράζεται σε μπόλικα πιάτα ημέρας, πιστά στη βαθιά παράδοση και στις τοπικές συνταγές της ελληνικής κουζίνας.
Info: Αναστασίου Ζίννη 34, τηλ. 210 9246354
Το έθνικ Κουκάκι
"Tuk Tuk Thai"
Όταν περίπου πέντε χρόνια πριν, ο Μπάμπης Ασκερίδης και ο Κώστας Λάλας έστηναν αυτό το μικροσκοπικά χαριτωμένο και χαριτωμένα μικροσκοπικό ταϊλανδέζικο σποτ, δε φανταζόντουσαν πως θα δημιουργούσαν ένα από τα διαχρονικότερα hits -πια- της γειτονιάς. Dumplings, won ton, spring rolls, noodles και ποικίλα κάρι φτιάχνουν εδώ τον εξωτικό γευστικό πίνακα.
Info: Βεΐκου 40, τηλ. 211 4051947
"El Burro"
Ο Γιώργος Γεράρδος μόνο άγνωστος δεν είναι στην εστιατορική αθηναϊκή σκηνή. Το πιο πρόσφατο πόνημά του, "El Burro", τοποθετεί στο επίκεντρο το μεξικάνικο street food, με αιχμή του δόρατος τα γευστικότατα tacos, τα πληθωρικά churros και τις δροσερές Margaritas.
Info: Δημητρακοπούλου 102, τηλ. 210 9221614
Φαγητό στο χέρι
"Guarantee"
Ένα από τα καλύτερα σάντουιτς της πόλης. Τόσο απλά μπορεί να περιγραφεί η φάση στο "Guarantee", που από το 1988 φροντίζει να βάζει σωστά και νόστιμα πράγματα μέσα σε δύο κομμάτια ψωμιού. Ο κύριος Γιάννης από τη Μάνη -πρώην ανθυποπλοίαρχος- αποφάσισε να γυρίσει στη στεριά και να ξεκινήσει το δικό του γευστικό project με μικρό μπάτζετ αλλά τεράστιο μεράκι.
Με πληθωρική ανοιχτοχεριά στα γεμίσματα και ευφάνταστη ποικιλία στις επιλογές (πού αλλού μπορείς να βρεις 25 είδη τυριού, φρεσκοκομμένα αλλαντικά από jamon μέχρι σπάλα di polpa και χειροποίητη μπεαρνέζ να βάλεις σε φρατζολάκι καμπαγιού ή μίνι λαγάνα;), το εν λόγω σαντουιτσάδικο θεωρείται πια θρυλικό.
Info: Βεΐκου 41, τηλ. 210 9226924
"Sam Burgers"
Ο Σταμάτης Μαρινέλης, για τους φίλους Σαμ, βρέθηκε από πολύ μικρός στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, έμαθε την τέχνη του -σωστού- burger και εδώ και λίγα χρόνια, μεταφράζει την τεχνογνωσία του σε θαυμάσια μπιφτεκόψωμα. Μάλιστα, προσφάτως, το "Sam Burgers" μετακόμισε στον ολοκαίνουριο feelgood χώρο του, στον αριθμό 82 της Δημητρακοπούλου.
Info: Δημητρακοπούλου 82, τηλ. 210 9228999
"Τζάϊαντ"
Στο μικρό μαγαζάκι με το πληθωρικό όνομα σερβίρεται μία πολύ νόστιμη εκδοχή πίτσας, προσαρμοσμένη στις γεύσεις των δημιουργών της "Τζάιαντ" αλλά και το γούστο των Αθηναίων φίλων του εδέσματος.
Ζυμάρι που ωριμάζει για 48 ώρες και συνταγές που ξεφεύγουν από τις κλασικές ιταλικές. Πιο δημοφιλείς προτάσεις η Margherita, η Guanciale-Κρεμμύδι, η Pepperoni και αυτή με τα 4 τυριά και το σύκο.
Info: Γεωρ. Ολυμπίου 21
"Tarantino"
Το μπεργκεράδικο-σουξέ της Θεσσαλονίκης έκανε απόβαση και στο Κουκάκι, συστήνοντας σε κατοίκους και επισκέπτες των Αθηνών όλα εκείνα που έχτισαν τη φήμη του. Pulled pork burger και Hangover, Philly steak σάντουιτς αλλά και οι πολύ καλές τηγανητές του πατάτες είναι μόνο μερικά από τα highlights.
Info: Δημητρακοπούλου 17, τηλ. 210 9221659
Φαγητό και κρασί
"Materia Prima"
Το μικρό, ζεστό wine bistro, με βασικό υλικό το ξύλο και μια walk-in κάβα στο επίκεντρο, είναι αφιερωμένο στο κρασί αλλά και το φαγητό. Αριθμεί περισσότερες από 400 ετικέτες και εξερευνά γευστικές κουλτούρες ανά την Ελλάδα και τον κόσμο.
Info: Φαλήρου 68, τηλ. 210 9245935
Φαγητό στο μπαρ
"Feelin' Good"
To νέο μπαρ που άνοιξαν πριν λίγους μήνες οι Αλέξανδρος Δοντάς, Γιώργος Λαμπρινίδης και Νίκος Κώνστας έχει συζητηθεί αρκετά για όλους τους σωστούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι και το φαγητό του, που φέρει την επιμέλεια του Έλβι Δημήτρη Ζύμπα (που γνωρίζουμε από το "Alficon" και το "Μίμης"), που φρόντισε να κάνει μία βουτιά στην ιστορία του φαγητού της μπάρας προτού καταλήξει στις 9 προτάσεις του μενού, συν τα 2 γλυκά, που ακολουθούν τη λογική του updated street food. Highlights οι signature βάφλες με κοτόπουλο που σερβίρονται με coleslaw-ανανά και σιρόπι σφενδάμου, το ιδιαίτερο χοτ ντογκ με μοσχαρίσιο λουκάνικο και κίμτσι, το λαχταριστό corn dog και τα spare ribs.
Info: Γεωρ. Ολυμπίου 8, τηλ. 210 9214010
Για παγωτό
"Django"
Το πρότυπο παγωτατζίδικο του Κουκακίου, αφού έγραψε αρκετά χιλιόμετρα στα συριανά καλοκαίρια, αφίχθη πριν από περίπου 2 χρόνια και στην Αθήνα, συνεχίζοντας να δίνει τεράστια έμφαση στην πρώτη ύλη, με φιλοσοφία που τιμά τις βιώσιμες και ηθικές πρακτικές παραγωγής. Το "Django" παραδίδει μία φρέσκια ιδέα πάνω στο δροσερό γλύκισμα, πατώντας στην εποχικότητα. Hits το σορμπέ γιαούρτι, η κρέμα Καταλάνα και το καπνιστό φουντούκι.
Info: Βεΐκου 15, τηλ. 211 422 2029
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.