"Malabar": 10 νόστιμα χρόνια αλά Γιακαλής

Το μενού που σερβίρεται αυτήν την εποχή στο όμορφο εστιατόριο του ξενοδοχείου «The Margi» της Βουλιαγμένης έχει χαρακτήρα επετειακό, σταχυολογώντας χαρακτηριστικές σπεσιαλιτέ του βραβευμένου σεφ Παναγιώτη Γιακαλή.

malabar1

Την πρώτη του δεκαετία συμπληρώνει φέτος ο Παναγιώτης Γιακαλής στο τιμόνι του όμορφου "Malabar" αλλά και στον ρόλο του executive chef του πολυτελούς ξενοδοχείου "The Margi" της Βουλιαγμένης που το φιλοξενεί. Μια δεκαετία γόνιμη αν μη τι άλλο, μια και η συνεργασία του πολύ ταλαντούχου σεφ με τους αδερφούς Αγιοστρατίτη που έχουν το ξενοδοχείο γέννησε επιπλέον το χρυσοσκουφάτο ρεστοράν "Patio" σε μια κρυμμένη αυλή εντός του, αλλά επεκτάθηκε και έξω από αυτό, με τη δημιουργία των εστιατορικών instant hit "Krabo" και "Akti" στη Βουλιαγμένη, και βεβαίως της Margi Farm στα Καλύβια. Αυτή η τελευταία μάλιστα βρίσκεται σε φάση μεγάλης επέκτασης και θα μας συστηθεί εκ νέου αγνώριστη τον Μάιο, ενώ μεγάλες αλλαγές δρομολογούνται προσεχώς και στο "Malabar" όπως μου εκμυστηρεύεται ο σεφ το βράδυ που επισκέπτομαι το εστιατόριο. 

malabar2

Μπροστά μου έχει καταφτάσει εντωμεταξύ μια υπέροχη κοτόσουπα με λαχανικά γλασέ που θυμίζει βουτυράτο πικάντικο βελούδο κι έχει για συνοδεία τραγανή μπρουσκέτα με ένα εξίσου βελούδινο πατέ από το συκώτι του πουλερικού. Πρόκειται για ένα πιάτο που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2021 και φιγουράρει ψηλά ψηλά στο πλούσιο φετινό μενού που έχει χαρακτήρα επετειακό, κάνοντας στάσεις σε χαρακτηριστικές σπεσιαλιτέ του σεφ που αναγράφονται στον κατάλογο με τη χρονιά της εμφάνισης τους και συνδυάζουν όμορφα το comfort στοιχείο με πινελιές έντεχνες στη λογική της μοντέρνας μπιστρονομίας: πιτάκια με εξαιρετικό μπακαλιάρο tempura, αγιολί και ταρτάρ παντζαριού που θυμίζουν τραπέζι της 25ης Μαρτίου τυλιγμένο σε tacos (2019), πικάντικο μοσχαρίσιο ταρτάρ με μουστάρδα Dijon που κάθεται πάνω σε κρακελαριστό "ψωμί" από τερίνα πατάτας (2020), τραγανά σπαράγγια με jamon, παρμεζάνα και αυγό σε κρούστα ψωμιού, που προσφέρουν ένα ενδιαφέρον παιχνίδι με τις υφές (2014). 

malabar3

Ανοίγοντας το κεφάλαιο των ζυμαρικών δεν γίνεται να μη σταθώ στην πληθωρική νοστιμιά του κριθαρότου με παντζάρι που δυναμιτίζεται με κρέμα σκόρδου και καπνιστό χέλι και βεβαίως στα εξαιρετικά χειροποίητα νιόκι με κρέμα παρμεζάνας και δυνατή τρούφα που αμφότερα ξεκίνησαν την καριέρα τους το 2012 και ειδικά το δεύτερο δεν έπαψε στιγμή να σερβίρεται στο εστιατόριο, αποτελώντας πια σήμα κατατεθέν του. Από την άλλη, το χεράκι αρνιού με πουρέ ρεβυθιού, ελιές και ντομάτα κονφί (2013) ναι μεν εκπέμπει φινετσάτη γεύση γης αλλά το κρέας δείχνει να αποζητά λίγη παραπάνω υγρασία, οπότε χαίρομαι περισσότερο το ζουμερό και χυμώδες χριστόψαρο που έρχεται ψημένο ολόσωστα, πάνω σε ένα ευγενικώς ξινό φρικασέ μανιταριών (2017). 

Το γλυκό φινάλε έχει κι αυτό τα δικά του θέλγητρα, είτε προτιμήσετε το μιλφέιγ με φίνα κρέμα εσπεριδοειδών και παγωτό Grand Marnier (2014) είτε την tarte tatin με τα έξοχα καραμελωμένα φύλλα σφολιάτας και την αλμυρή καραμέλα που της πηγαίνει πολύ (2021). 

Περισσότερες πληροφορίες

Malabar

(ξεν. «The Margi») Λητούς 11, Βουλιαγμένη
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'the mushroom.': Η Madame Ginger και το pop-up της στο Athens Street Food Festival

Πιάτα με βάση το μανιτάρι που έρχονται για να καταθέσουν μία διαφορετική οπτική στο street food.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
10/05/2024

Στο 'Po'Boys' (και) για smash burger προβατίνας

Το ΒΒQ joint του Ψυρρή έχει νέους καρνιβορικούς άσους στο μανίκι του.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Για μια υψηλή τοπική κουζίνα της Ελλάδας

Ποντιακά σιρόν με πασκιτάν και πράσα με δαμάσκηνα ή μόνο μουσακάς; Πώς θα βαδίσουν οι "εξωτικές" τοπικές μας σπεσιαλιτέ στην παγκόσμια πασαρέλα και πώς θα αποκτήσει πληρότητα, δυνατή ταυτότητα και διεθνές σεξαπίλ η γαστρονομία μας; Η ελληνική κουζίνα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, λίγο πριν την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης (14/5).

39 καυτά νέα από την εστιατορική καλοκαιρινή Ελλάδα

Το ελληνικό καλοκαίρι που πλησιάζει θα είναι φέτος πιο πλούσιο και νόστιμο από ποτέ. Ιδού λοιπόν μια πρώτη φουρνιά νέων αφίξεων που έρχονται οσονούπω από το Αιγαίο ως το Ιόνιο και από το Βορρά μέχρι το Νότο της χαρισματικής καλοκαιρινής Ελλάδας.

Βραβεία Eλληνικής Kουζίνας 2024: Για τον guest chef Luca Piscazzi το τοπικό στοιχείο πρέπει να φωτιστεί στην ελληνική κουζίνα

Ο ταλαντούχος Ιταλός σεφ δημιουργεί και μαγειρεύει το μενού της φετινής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που έρχεται στις 14/5 στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης. Λίγο προτού αναχωρήσει για τον Βορρά, μας μιλά για τη μαγειρική του φιλοσοφία, τη σημασία που έχουν οι γαστρονομικές διακρίσεις και την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της, που τον ενθουσιάζουν και τον εμπνέουν.

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.