Πριν καλά – καλά στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ ΕΟΤ και Οδηγού Michelin στο Παρίσι, και ο Guide Rouge κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα και ανακοίνωσε όχι τον Μάρτιο του επόμενου έτους, ούτε το Νοέμβριο όπως πέρυσι, αλλά πριν ελάχιστη ώρα σήμερα τα αστέρια της Αθήνας. Γι' αυτά που μας έχει συνηθίσει ο Michelin μέχρι τώρα, μπορούμε να πούμε ότι έτρεξε με ταχύτητα F1. Όλοι μας έχουμε κάθε λόγο να είμαστε χαρούμενοι, κάποιοι όχι και τόσο, σίγουρα όμως πάρα πολλοί δεν κρύβουμε τον σκεπτικισμό μας.
Είναι μεγάλη χαρά να ανακοινώνεται με τόσο κολακευτικά λόγια το νέο 2άστερο της πόλης το "Delta", που "ξεχωρίζει για την υπέροχη avant-garde αισθητική του, στην καρδιά του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Οι chefs Γιώργος Παπαζαχαρίας και Θάνος Φέσκος, με σημαντική εμπειρία σε Βόρειες χώρες, προσφέρουν γαστρονομικές προτάσεις οι οποίες συνδυάζουν Σκανδιναβικά concepts και μαγειρικές τεχνικές με τοπικά προϊόντα, με συνδετικό κρίκο την έννοια της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας".
Ένα μεγάλο μπράβο λοιπόν στην ομάδα του εστιατορίου που με αυτή τη διάκριση – συν το πράσινο αστέρι της βιώσιμης πρακτικής – συντονίζει την Ελλάδα στην τροχιά των καλύτερων εστιατορίων του κόσμου, και μπορεί να λειτουργήσει σαν ατμομηχανή για την προβολή σύμπασας της ελληνικής εστιατορικής σκηνής στον πλανήτη.
Στα καινούργια αθηναϊκά αστέρια συμπεριλαμβάνονται για πρώτη φορά το farm to table "Soil," του σεφ Τάσου Μαντή που απέσπασε επίσης πράσινο αστέρι Michelin και το "The Zillers" με σεφ τον Παύλο Κυριάκη. Καθόλου ευχάριστο δεν είναι που η "Σπονδή" χάνει ένα αστέρι από τα 2 που είχε, αλλά είναι σίγουρο ότι το εστιατόριο δεν ήταν αυτό που ήταν κάποτε (15,5/20 στους Χρυσούς Σκούφους). Έτσι μαζί με τα "Botrini's", "CTC", "Hytra", "Pelagos" και "Βαρούλκο Seaside" που διατηρούν τη διάκρισή τους η Αθήνα διαθέτει 9 αστεράτα εστιατόρια. Εδώ όμως είναι που αρχίζει ο σκεπτικισμός. Είναι ακατανόητο πως ο Michelin αγνοεί εξαιρετικά εστιατόρια όπως λ.χ. τα "Matsuhisa", "Tudor Hall", "Patio", "M Flavours", "Milos" και δεν τα συμπεριλαμβάνει καν στις selected προτάσεις του για την Αθήνα.
Κάποιοι βέβαια πιστεύουμε ότι υπάρχουν και άλλα αστέρια Michelin στην πρωτεύουσα που δυστυχώς δεν βραβεύτηκαν – ενδεικτικά αναφέρω τα "Aleria" και "Herve" από τα selected. Ελπίζουμε πλέον σε μια πιο πειστική αποτίμηση της αθηναϊκής γαστρονομίας στο μέλλον. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους βραβευμένους, και ευχόμαστε, και ελπίζουμε, στην περαιτέρω εξέλιξη της ελληνικής γαστρονομίας που με την ανάπτυξη του τουρισμού βρίσκεται σε παρατεταμένη Άνοιξη.