Ο γευστικός χάρτης της Λεμεσού ξαναγράφεται

Εντυπωσιακά αρχιτεκτονήματα ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο κατά μήκος της παραλιακής λεωφόρου, άκρως πολυτελή ξενοδοχεία δίνουν μεγάλη σημασία στη γαστρονομική τους πρόταση και διεθνώς γνωστά εστιατορικά brands αναζητούν στέγη κάτω από τον –κάτι παραπάνω από καυτό– ήλιο της Λεμεσού.

FS-VivaldiTerrace «Vivaldi by Mavromatis», «Four Seasons Limassol»

Η παραλιακή αυτή πόλη της Κύπρου είναι η ντίβα του καλοκαιριού της. Εδώ δηλαδή όπου συμβαίνουν οι πιο εντυπωσιακές επενδύσεις, εδώ όπου έχει αρχίσει να δημιουργείται ένα skyline πανύψηλων κτιρίων που παλεύουν να φτάσουν στον ουρανό στα πρότυπα του Ντουμπάι, εδώ όπου το πολυτελές lifestyle του θέρους ακολουθεί τη συνταγή του Νησιού των Ανέμων, κι ας μη φυσάει σχεδόν ποτέ. Ήδη είχαμε πάρει μια πρώτη γεύση από τις εξελίξεις που έρχονταν στο προηγούμενο ταξίδι μας για τους Χρυσούς Σκούφους, και τώρα που ύστερα από δύο χρόνια αναγκαστικής παύσης επιστρέψαμε με ορίζοντα την επερχόμενη φετινή απονομή καταγράφουμε τις εντυπώσεις μας από τα καινούργια και τα πιο πρόσφατα νέα που σκιαγραφούν το όλο και πιο ενδιαφέρον γευστικό πρόσωπο της Λεμεσού.

Il Teatro Parklane Limassol
To "Il Teatro" στο  ξενοδοχείο"Parklane"

Ας ξεκινήσουμε από εκείνα "του κουτιού", μια και το εντυπωσιακό ξενοδοχείο "Parklane" πραγματοποίησε ένα ολικό γευστικό facelift που άρχισε να δίνει τα πρώτα δείγματα γευστικής γραφής μόλις τον περασμένο μήνα, από του Αγίου Πνεύματος και μετά. Έτσι, στέγη εντός του βρήκε πλέον το "Nammos Limassol" που άπλωσε τα signature ξύλινα daybeds και τις ριγέ ομπρέλες σε δικό του χώρο στην παραλία του ξενοδοχείου, ενώ στα μετόπισθεν βρίσκεται ο χώρος του ρεστοράν με τραπέζια κάτω από τους φοίνικες αλλά και μια πολύ μεγάλη μπάρα που φτάνει μέχρι την άμμο. Πάρτι με σαμπάνιες δεν πετύχαμε την ημέρα που πήγαμε, αλλά χαρήκαμε τις γνώριμες σπεσιαλιτέ του μαγαζιού, από τις πιο απλές σαν το μιλφέιγ στεγνοτηγανισμένης μελιτζάνας ως το signature ριζότο θαλασσινών του "Nammos" με την πολύ καλή μπισκ, καθώς κι ένα άριστα ψημένο και γευστικό Ribeye από premium αμερικάνικο Black Angus.

lpm
Ξεκάθαρος γαλλικός προσανατολισμός στο νεόφερτο "LPM"

Έτερος νέος ένοικος το "LPM", το διεθνώς διάσημο εστιατορικό brand που ξεδιπλώνει την αγάπη για την ατμόσφαιρα του γαλλικού Νότου σε ένα exclusive σημείο του ξενοδοχείου, με τραπέζια απλωμένα σε "νησίδες" που ενώνονται μεταξύ τους πάνω στο νερό. Το συγκεκριμένο φαίνεται πως είναι το καινούργιο darling της Λεμεσού, καθώς το βρήκαμε ασφυκτικά γεμάτο το βράδυ που το επισκεφτήκαμε (κάτι που, όπως μάθαμε, ισχύει και για τα υπόλοιπα βράδια της εβδομάδας), απολαμβάνοντας παράλληλα μια ανοιχτόκαρδη και ηλιόλουστη μοντέρνα κουζίνα με σαφή γαλλικό προσανατολισμό και ορισμένα δυνατά στιγμιότυπα, όπως τα σαλιγκάρια με αρωματικό βούτυρο, το λεμονάτο baby κοτόπουλο και τις αρνίσιες κοτολέτες με "χαβιάρι" μελιτζάνας. Σέρβις ανοιχτόκαρδο και μαζί ευγενέστατο, καλά προπονημένο και ιδιαιτέρως καλοντυμένο. Το γευστικό παζλ του "Parklane" συμπληρώνει το ιταλικό εστιατόριο "Il Teatro" σε μια ατμοσφαιρική βεράντα όπου ατενίζεις την εντυπωσιακή πισίνα με τους φοίνικες και ολόκληρο το ξενοδοχείο στο φόντο. Η κουζίνα προτείνει ενδιαφέρουσες γεύσεις στα χρώματα της Μπότας, που συνδυάζουν τα κλασικά με τα πιο μοντέρνα στοιχεία, καθώς και την καλοφτιαγμένη πίτσα που ετοιμάζει Ναπολιτάνος pizzaiolo.

Nobu Matsuhisa
Ο Nobu κάνει διάσημη την ιαπωνική κουζίνα και στη Λεμεσό

Μια ιδιαίτερα πλούσια γαστρονομική βεντάλια ανοίγει επίσης το σχετικά φρέσκο ξενοδοχείο "Amara", το οποίο αναπνέει μέσα στο πολύ ξεχωριστό design κουκούλι που του έπλασε το πολυβραβευμένο διεθνώς αρχιτεκτονικό γραφείο Rockwell με έπιπλα και αντικείμενα επώνυμων σχεδιαστών, lifestyle ατμόσφαιρα και υπέροχη προοπτική προς τη θάλασσα. Έτσι, ακόμα μια "πρεσβεία" έχει δημιουργηθεί εδώ για την παγκοσμίως διάσημη ιαπωνική κουζίνα του Nobu. Την τιμητική τους και στο "Matsuhisa Limassol" έχουν ασφαλώς όλες οι signature και new style σπεσιαλιτέ του διάσημου σεφ μαζί με μια εξαιρετική κολεξιόν από sushi, σε άρτιες εκτελέσεις από την καλοκουρδισμένη ομάδα της κουζίνας, η οποία έχει εν πολλοίς ξεπηδήσει μέσα από το αδερφό "Matsuhisa" της Αθήνας. Η ατμοσφαιρική βεράντα του εστιατορίου ανήκει στα κοσμικά hotspots της καλοκαιρινής Λεμεσού, ενώ το χειμώνα η δράση μεταφέρεται στον ιδιαίτερα κομψό και άνετο εσωτερικό χώρο που αναπτύσσεται με επίκεντρο την ανοικτή κουζίνα.

Almyra by Papaioannou Limassol
Ο βραβευμένος σεφ Γιώργος Παπαϊωάννου στο μινιμαλιστικό "Almyra by Papaioannou"

Άλλη υπέροχη βεράντα του ξενοδοχείου είναι αυτή που φιλοξενεί την κυπριακή έδρα του βραβευμένου σεφ Γιώργου Παπαϊωάννου. Το "Armyra by Papaioannou" μοιάζει λαξευμένο σε έναν εντυπωσιακό μες στην απλότητά του χώρο, με διακριτικές greek chic αναφορές και άπλετη θέα στη θάλασσα, που βαμμένος στα χρώματα του ηλιοβασιλέματος γίνεται ακόμα πιο όμορφος. Τα ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά που προέρχονται αποκλειστικά από την Ελλάδα και γεμίζουν σαν άλλα έργα τέχνης την design ψαριέρα του μαγαζιού δημιουργούν τον γοητευτικό ιωδιούχο καμβά μέσα στον οποίο ξεδιπλώνεται η signature μινιμαλιστική προσέγγιση του Παπαϊωάννου.

The-Ristorante-Locatelli-Terrace
Ανάλαφρος και μοντέρνος ιταλισμός στο "Locatelli"

Στέγη στο ξενοδοχείο έχει βρει επίσης ο διακεκριμένος με αστέρι Michelin σεφ Giorgio Locatelli, ο οποίος έχει δημιουργήσει εδώ ακόμα ένα εστιατόριο που φέρει το όνομά του και λειτουργεί υπό τη στενή του επίβλεψη. Η ιταλική κουζίνα που παρουσιάζει στο "Locatelli" είναι ανάλαφρη και μοντέρνα, δίνοντας τον πρώτο λόγο στις προσεκτικά επιλεγμένες πρώτες ύλες που προέρχονται κατά κύριο λόγο από την πατρίδα του. Ενδιαφέρουσες οι προτάσεις με χειροποίητη pasta, καθώς και τα πιάτα με κρέας ή ψάρι, σαν τη σφυρίδα με φράουλες και ντοματίνια.

straphael_goldenmonkey
Η ταϊλανδέζικη άφιξη υπό τη μαρκίζα "Golden Monkey" έχει ξεσηκώσει τη Λεμεσό

Το ταϊλανδέζικο εστιατόριο "Golden Monkey" εντός του ξενοδοχείου "St Raphael" είναι μια φρέσκια και ενδιαφέρουσα προσθήκη στον γευστικό χάρτη της Λεμεσού. Ιδιαίτερα προσεγμένο και πολύ ατμοσφαιρικό, συνδυάζει τη σκουρόχρωμη πολυτέλεια με το υγρό στοιχείο, κι έχει στο τιμόνι της κουζίνας του τον Ταϊλανδό σεφ Nuntthawut Poungpouw, ο οποίος παρουσιάζει ένα πλούσιο και καλοφτιαγμένο ρεπερτόριο γεύσεων της ιδιαίτερης πατρίδας του. Πολύ ξεχωριστά σκεύη σερβιρίσματος και ενδιαφέροντα κοκτέιλ συμπληρώνουν την εικόνα.

Σε ιδιαίτερα καλή φόρμα βρήκαμε όμως και τα ήδη βραβευμένα εστιατόρια των υπόλοιπων καλών ξενοδοχείων της Λεμεσού.

Vivaldi by Mavromatis
Η κομψή και σοφιστικέ βεράντα του "Vivaldi by Mavromatis"

Το "Four Seasons" εξακολουθεί να έχει στην αιχμή της γευστικής του πρότασης τις ευφάνταστες σύγχρονες σπεσιαλιτέ που προτείνει ο –βραβευμένος με αστέρι Michelin για το παρισινό εστιατόριό του– Ανδρέας Μαυρομμάτης στην υπέροχη βεράντα του "Vivaldi by Mavrommatis", η οποία "επιβλέπει" το ατμοσφαιρικό "Seasons Oriental" με τις καλοβαλμένες καντονέζικες γεύσεις που σερβίρονται πλάι στη φωτισμένη λίμνη του ξενοδοχείου. Στο αδερφό ξενοδοχείο "Amathus" χαρήκαμε τόσο την ενημερωμένη κρεοφαγία στο κομψό "The Grill Room" όσο και τις μοντέρνες ιωδιούχες προτάσεις στο open air "Limanaki Fish Restaurant" πλάι στη θάλασσα.

Εκτός παραλιακού μετώπου ενθαρρυντικά μηνύματα μιας πολύ ενδιαφέρουσας μοντέρνας κουζίνας με χαρακτήρα και προσωπικότητα εκπέμπει ο ταλαντούχος σεφ Χριστόδουλος Θεοφάνους μέσα από το εστιατόριο "Polo" του boutique ξενοδοχείου "Alasia". Στις καλύτερες στιγμές του συγκαταλέγονται οι σχεδόν ωμές γαρίδες με χαβιάρι σε ιδιαίτερα φίνα beurre blanc με αρώματα εσπεριδοειδών και άνηθο και το χυμώδες καλκάνι με fish sauce και γλυκές γήινες νότες από πράσο και μανιτάρια.

Columbia Steak House
Το πολύ δημοφιλές "Columbia Steak House" απέκτησε  φέτος νέα στοιχεία

Αέρας ανανέωσης έχει φυσήξει όμως και στο πολύ δημοφιλές "Columbia Steak House" εντός του συγκροτήματος Columbia Plaza στο κέντρο της Λεμεσού. Υπεύθυνος για αυτό είναι ο ταλαντούχος Ελλαδίτης σεφ Στάθης Κόκκαλης, ο οποίος κάνει μια ολοκληρωμένη πρόταση που περιστρέφεται γύρω από το κρέας, με πιάτα που ενσωματώνουν στοιχεία και τεχνικές fine dining, καθώς και επιλεγμένες premium κοπές που εισάγουν απευθείας από φάρμες της Αμερικής και της Αυστραλίας. Χώρος κομψός και άνετος, με μεγάλη ανοικτή κουζίνα και υαλόφρακτη κάβα με καλοδιαλεγμένες ετικέτες από τον τοπικό και τον διεθνή αμπελώνα.

Φρεσκότατο είναι, τέλος, και το εστιατόριο "La Caleta" στα ψηλά δώματα του πολύ καινούργιου και εντυπωσιακού συγκροτήματος "The Icon" που προσφέρει πανοραμική θέα στη θάλασσα και ξεδιπλώνει τη δράση του σε έναν ατμοσφαιρικό χώρο με πολύ ξεχωριστή boho chic αισθητική. Ο σεφ Bastien Lhabitant προτείνει μοντέρνου ύφους πιάτα για τη μέση του τραπεζιού που εμπνέονται από διάφορες χώρες της Μεσογείου και μια σειρά από δικές του signature δημιουργίες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια