Η "Psaropoula" αγκυροβόλησε ξανά στην Καλλιθέα

Μια παλιά δόξα στα όλο και πιο ενδιαφέροντα πέριξ του Σταύρος Νιάρχος επανέρχεται στο προσκήνιο ως μοντέρνα ψαροταβέρνα, με χαλαρή ατμόσφαιρα και γεύσεις που παντρεύουν το οικείο με στοιχεία ψαγμένα και δημιουργικά.

Ψαροπούλα

Στην πάλαι ποτέ –ελληνιστί- "Ψαροπούλα" δεν είχε τύχει να βρεθώ, ήξερα όμως πως η sui generis ψαροταβέρνα που δημιούργησε ο Ηλίας Χαϊδεμένος, δουλεύοντας παράλληλα και ως τραπεζικός υπάλληλος, είχε γράψει για αρκετά χρόνια τα δικά της νόστιμα χιλιόμετρα στην Καλλιθέα. Πιάνω το νήμα του "Psaropoula Fish Meze" ένα ήρεμο βράδυ καθημερινής, έχοντας πλάι μου τον Σπύρο Κερκύρα που ανέλαβε να οδηγήσει το μαγαζί στην επόμενη φάση, μαζί με τον στενό του συνεργάτη Ηλία Ανθίδη, τον Ερμή Τριανταφύλλου και την Ειρήνη Πυρπυρή. "Είχα προσωπική γνωριμία με τον γιο του Ηλία Χαϊδεμένου, και όταν έμαθα από τον ίδιο πως ο πατέρας του αποφάσισε πια να ξεκουραστεί, πρότεινα στην ομάδα μου να το αναλάβουμε και να γράψουμε μια καινούργια σελίδα στην ιστορία του", εξηγεί ο Σπύρος. 

Ψαροπούλα

Για την ανακαίνιση απευθύνθηκαν στο γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο του Γιώργου Παντελούκα, που διαμόρφωσε το χώρο σε χαλαρό ύφος με island chic πινελιές. Τόσο μέσα όσο και έξω, στο ήρεμο αυτό δρομάκι της Καλλιθέας, όπου κάθεσαι κάτω από αρμαθιές με λευκές λάμπες και ρεμβάζεις σαν σε νησί κι ας βρίσκεσαι μιαν ανάσα μακριά από το Σταύρος Νιάρχος. Το μενού που δημιούργησε ο ταλαντούχος σεφ Γιάννης Λιόκας μαζί με τον στενό του συνεργάτη Αλέξανδρο Μηλιαράκη, ο οποίος κρατά επίσης τα ηνία της κουζίνας του μαγαζιού, συντονίζεται ταιριαστά στην ατμόσφαιρα μιας σύγχρονης ψαροταβέρνας, και προτείνει μια σειρά από προχωρημένους ψαρομεζέδες και κάποια μεγαλύτερα πιάτα που προορίζονται για τη μέση του τραπεζιού.


Το στίγμα δίνουν ήδη από την αρχή οι "μοντερνίζουσες" αλοιφές και ειδικά η φίνα κρέμα από λευκό ταραμά με αυγά ψαριών και ξύσμα λάιμ που ανανεώνουν και βαθαίνουν πολύ τη γεύση της. Ψιλοκομμένο λευκό κρεμμύδι καθώς και χόρτα σε ελαφρύ τουρσί δροσίζουν και γλυκαίνουν το γήινο "φιζίκ" της φάβας, ενώ η κακαβιά αποδεικνύεται ιδιαίτερα ορεκτική ποντάροντας στο συνδυασμό του σαφράν με το ψητό λεμόνι που δουλεύει ωραία. Ανοίγοντας την ενότητα των μαρινάτων, πολύ καλό είναι το μαγιάτικο που, κομμένο σε στιλ καρπάτσιο, διατηρεί την ωμότητα του αλλά και ελληνο-ιαπωνίζει με ντομάτα, αγγούρι και ponzu ντομάτας, καθώς και το new style αλίπαστο χταπόδι με γλυκοπικάντικες νότες από πικλαρισμένα μπαχαρικά, που αφήνουν πίσω τους αμφότερα τις μάλλον φλύαρες γαρίδες σαγανάκι. 

Ψαροπούλα

Οι δημιουργικές πινελιές δεν λείπουν και στις ζεστές προτάσεις του καταλόγου. Αξίζει λοιπόν να χαρείτε τους χρυσαφένιους μαραθοκεφτέδες που συνοδεύονται από μια δροσιστική σαλατούλα με φινόκιο, καπνιστό χέλι, πορτοκάλι και σος γιαουρτιού, τα αχνιστά μύδια που αριβάρουν μέσα σε πρωτότυπη σάλτσα βουτύρου έχοντας στο πλάι σχαριστό ψωμί για απενεχοποιημένες βούτες, όπως και τον γλυκό τραχανά με τρυφερή σουπιά – δεν ξέρω αν θα το πείτε τραχανότο ή παχύρευστη σούπα αυτό που δημιουργείται όταν ανακατέψετε την κρέμα μυρωδικών και το λάδι σχοινόπρασου, η νοστιμιά του ωστόσο είναι βαθιά και διαρκεί. Αν αγαπάτε το φρέσκο ψάρι στη σχάρα σημειώστε πως συνεργάζονται με τους ξακουστούς πάγκους του Ροκάκη, αλλά και πως στα άμεσα σχέδια της κουζίνας είναι επίσης το μαγείρεμα του ίδιου ψαριού με διαφορετικούς τρόπους (π.χ. σεβίτσε, σούπα κ.ο.κ.) που θα μπορείτε να συνεννοηθείτε εκ των προτέρων. Το γλυκό φινάλε που επίσης θα εμπλουτιστεί άμεσα έρχεται προς το παρόν με πολύ καλή τάρτα λεμονιού συνοδεία παγωτού βατόμουρο-ρόδι, ενώ η λίστα κρασιών συγκεντρώνει καλοδιαλεγμένες λευκές ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα, μια καλή ποικιλία από εκλεκτά ελληνικά αποστάγματα και μπίρες από μικρές ζυθοποιίες. 

( + ) Το χαλαρό και προσεγμένο περιβάλλον σε συνδυασμό με τις γεύσεις που παντρεύουν το οικείο με το μοντέρνο.

( - ) Το λαβράκι στην Αθηναϊκή χρειάζεται πιο χοντρό κόψιμο ούτως ώστε να μην παραπέμπει σε υφή τονοσαλάτας. 

Περισσότερες πληροφορίες

Psaropoula Fish Meze

Σωκράτους 237, Καλλιθέα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'the mushroom.': Η Madame Ginger και το pop-up της στο Athens Street Food Festival

Πιάτα με βάση το μανιτάρι που έρχονται για να καταθέσουν μία διαφορετική οπτική στο street food.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
10/05/2024

Στο 'Po'Boys' (και) για smash burger προβατίνας

Το ΒΒQ joint του Ψυρρή έχει νέους καρνιβορικούς άσους στο μανίκι του.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Για μια υψηλή τοπική κουζίνα της Ελλάδας

Ποντιακά σιρόν με πασκιτάν και πράσα με δαμάσκηνα ή μόνο μουσακάς; Πώς θα βαδίσουν οι "εξωτικές" τοπικές μας σπεσιαλιτέ στην παγκόσμια πασαρέλα και πώς θα αποκτήσει πληρότητα, δυνατή ταυτότητα και διεθνές σεξαπίλ η γαστρονομία μας; Η ελληνική κουζίνα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, λίγο πριν την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης (14/5).

39 καυτά νέα από την εστιατορική καλοκαιρινή Ελλάδα

Το ελληνικό καλοκαίρι που πλησιάζει θα είναι φέτος πιο πλούσιο και νόστιμο από ποτέ. Ιδού λοιπόν μια πρώτη φουρνιά νέων αφίξεων που έρχονται οσονούπω από το Αιγαίο ως το Ιόνιο και από το Βορρά μέχρι το Νότο της χαρισματικής καλοκαιρινής Ελλάδας.

Βραβεία Eλληνικής Kουζίνας 2024: Για τον guest chef Luca Piscazzi το τοπικό στοιχείο πρέπει να φωτιστεί στην ελληνική κουζίνα

Ο ταλαντούχος Ιταλός σεφ δημιουργεί και μαγειρεύει το μενού της φετινής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που έρχεται στις 14/5 στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης. Λίγο προτού αναχωρήσει για τον Βορρά, μας μιλά για τη μαγειρική του φιλοσοφία, τη σημασία που έχουν οι γαστρονομικές διακρίσεις και την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της, που τον ενθουσιάζουν και τον εμπνέουν.

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.