Στις "Αλυκές" της θαλασσινής νοστιμιάς

Νέα άφιξη στο Παλαιό Φάληρο από ανθρώπους με εμπειρία στο τερέν της ψαροφαγίας και καλοφτιαγμένες θαλασσινές γεύσεις για κάθε διάθεση.

alykes1

Όταν το ονομαστό θαλασσινό ρεστοράν του Παλαιού Φαλήρου "Μπουγιαμπές" ολοκλήρωσε τον κύκλο του, τα αδέρφια Βασίλης και Παναγιώτης Μάσσιος που θήτευσαν σε αυτό για περίπου 25 χρόνια αποφάσισαν να κάνουν το επόμενο βήμα και να δημιουργήσουν μαζί με τον ανιψιό τους, Γιάννη Λιώλη, το δικό τους εστιατόριο. Κάπως έτσι, οι "Αλυκές" γεννήθηκαν πριν δυο μήνες σε ένα κάθετο στενό της Ζησιμοπούλου, πολύ κοντά στην παλιά τους έδρα. Ο χώρος, γωνιακός και φωτεινός, ξεδιπλώνει τη δράση στη στεγασμένη εξωτερική βεράντα που είναι διακοσμημένη σε ύφος μοντέρνας ταβέρνας, με λευκά τραπεζοκαθίσματα και φωτιστικά-κιούρτους, αλλά και στην κύρια σάλα που παραπέμπει σε εστιατόριο ψαριού με μεγάλες καλοστρωμένες ροτόντες και τραπέζια με διπλά υφασμάτινα τραπεζομάντιλα, ενυδρεία και ναυτικούς χάρτες στους τοίχους.

alykes2

Αυτή η έξυπνη συνύπαρξη του χαλαρού και του πιο επίσημου βρίσκει τη συνέχεια της και στον κατάλογο που σου επιτρέπει να κινηθείς ανάλογα με τη διάθεση σου, είτε ακολουθώντας την οδό του θαλασσινού τσιμπολογήματος είτε βουτώντας στα πιο βαθιά νερά της ψαροφαγίας. Σε κάθε περίπτωση το ξεκίνημα αξίζει να έχει τη γεύση της μπουγιαμπέσας που έρχεται άκρως ορεκτική και σαφρανάτη, αποτίνοντας φόρο τιμής στο παλιό μαγαζί. Ο ντάκος θαλασσινών με γαύρο ξιδάτο, χταποδάκι, γαρίδα και ωραίο λευκό ταραμά επάνω σε "χώμα" από χοντροσπασμένη κριθαροκουλούρα είναι σπεσιαλιτέ sui generis, δροσιστική και απολαυστική. Τα όστρακα ημέρας, κυδώνια και γυαλιστερές στην περίπτωση μας, ήρθαν πάνω σε τριμμένο πάγο και μας χάρισαν σε κάθε μπουκιά την ωμή θαλασσινή τους γλύκα. 

alykes3

Το τηγάνι, από το μαριδάκι και τις γαριδούλες ως την καραβιδόψυχα, μεταχειρίζεται την πρώτη ύλη με γνώση (τραγανή και χρυσαφένια κρούστα, χυμώδες εσωτερικό), το ίδιο και η σχάρα. Το χταπόδι κατεβαίνει από πάνω της μαστιχωτό και νόστιμο, και σερβίρεται είτε σκέτο με λαδόξιδο, είτε στον κλασικό συνδυασμό με φάβα και καραμελωμένα κρεμμύδια που αφρατεύεται όμως με μπόλικο καρότο χάνοντας έτσι τη χαρακτηριστική της γήινη γεύση. Από τις πολλές και διαφορετικές προτάσεις σε θαλασσινή pasta τιμήσαμε τα σωστά βρασμένα linguini με γαρίδες σε καλή μπισκ,  ενώ από τη σχάρα χαρήκαμε ακόμα μπαρμπούνια ζουμερά και με εκείνο το ερεθιστικό άρωμα που απελευθερώνει το σωστό ψήσιμο.

Αν αγαπάτε το μεγάλο ψάρι, αξίζει πάντως να ρίξετε μια ματιά στην ψαριέρα του μαγαζιού που γεμίζει καθημερινά με όλων των ειδών τα καλούδια που προμηθεύονται ως επί το πλείστον από συνεργαζόμενους ψαράδες και τους φημισμένους πάγκους του Ροκάκη, και θα σας ψήσουν όπως επιθυμείτε. Το γλυκό φινάλε είναι περιποιημένο, επιφυλάσσοντας από πορτοκαλόπιτα ελαφρώς στακάτη μέχρι ανατολίτικα σεκέρ παρέ μπουκιά και συχώριο. 

Κων/νου Παλαιολόγου 1, Π. Φάληρο, 2109888700, τιμή: € 30 – 45

( + ) Η φροντίδα στη λεπτομέρεια, από τα βάζα με φρέσκα λουλούδια στα τραπέζια ως το αξιόλογο δικό τους εμφιαλωμένο κρασί που φιγουράρει στην ενημερωμένη wine list με δημοφιλείς ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα και αρκετά αποστάγματα.

( - ) Το αλάτι ενίοτε ξεφεύγει και ειδικά στα τηγανιτά μικρόψαρα. 
 

Περισσότερες πληροφορίες

Alykes

Κων/νου Παλαιολόγου 1, Π. Φάληρο
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'the mushroom.': Η Madame Ginger και το pop-up της στο Athens Street Food Festival

Πιάτα με βάση το μανιτάρι που έρχονται για να καταθέσουν μία διαφορετική οπτική στο street food.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
10/05/2024

Στο 'Po'Boys' (και) για smash burger προβατίνας

Το ΒΒQ joint του Ψυρρή έχει νέους καρνιβορικούς άσους στο μανίκι του.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Για μια υψηλή τοπική κουζίνα της Ελλάδας

Ποντιακά σιρόν με πασκιτάν και πράσα με δαμάσκηνα ή μόνο μουσακάς; Πώς θα βαδίσουν οι "εξωτικές" τοπικές μας σπεσιαλιτέ στην παγκόσμια πασαρέλα και πώς θα αποκτήσει πληρότητα, δυνατή ταυτότητα και διεθνές σεξαπίλ η γαστρονομία μας; Η ελληνική κουζίνα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, λίγο πριν την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης (14/5).

39 καυτά νέα από την εστιατορική καλοκαιρινή Ελλάδα

Το ελληνικό καλοκαίρι που πλησιάζει θα είναι φέτος πιο πλούσιο και νόστιμο από ποτέ. Ιδού λοιπόν μια πρώτη φουρνιά νέων αφίξεων που έρχονται οσονούπω από το Αιγαίο ως το Ιόνιο και από το Βορρά μέχρι το Νότο της χαρισματικής καλοκαιρινής Ελλάδας.

Βραβεία Eλληνικής Kουζίνας 2024: Για τον guest chef Luca Piscazzi το τοπικό στοιχείο πρέπει να φωτιστεί στην ελληνική κουζίνα

Ο ταλαντούχος Ιταλός σεφ δημιουργεί και μαγειρεύει το μενού της φετινής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που έρχεται στις 14/5 στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης. Λίγο προτού αναχωρήσει για τον Βορρά, μας μιλά για τη μαγειρική του φιλοσοφία, τη σημασία που έχουν οι γαστρονομικές διακρίσεις και την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της, που τον ενθουσιάζουν και τον εμπνέουν.

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.