Αγκαλιά ανθρωπιάς από την "World Central Kitchen" στην Ουκρανία

Η ομάδα του σεφ Χοσέ Αντρές και του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού «World Central Kitchen», που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή δίπλα σε ομάδες ανά τον κόσμο που περνούν ανθρωπιστική κρίση, αυτή την περίοδο στέκεται στο πλευρό των Ουκρανών προσπαθώντας να καλύψει τις βασικές διατροφικές τους ανάγκες.

Jose Andres

Η ομάδα του σεφ Χοσέ Αντρές και του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού "World Central Kitchen", που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή δίπλα σε ομάδες ανά τον κόσμο που περνούν ανθρωπιστική κρίση, αυτή την περίοδο στέκεται στο πλευρό των Ουκρανών προσπαθώντας να καλύψει τις βασικές διατροφικές τους ανάγκες.

Ο εξαιρετικά δραστήριος Χοσέ Αντρές, σεφ με αξιοσημείωτη δράση σε χώρες που έρχονται αντιμέτωπες με ανθρωπιστικές κρίσεις, προσφέρει αυτή την περίοδο μέσω του "World Central Kitchen", οργανισμού που ίδρυσε πριν από 12 χρόνια, χιλιάδες ζεστά γεύματα σε πρόσφυγες από την Ουκρανία, που περνούν από τις περιοχές των συνόρων με την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Μολδαβία και την Ουγγαρία αλλά και κατοίκους που επιλέγουν να παραμείνουν στη χώρα τους για να την υπερασπιστούν. 

Ο Αντρές ίδρυσε την WCK αμέσως μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Αϊτή και από τότε η οργάνωση έχει σερβίρει περισσότερα από 60 εκατομμύρια ζεστά γεύματα σε ανθρώπους που βρέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Είναι επίσης εμπνευστής της "Think Food Group", μιας εταιρείας που υποστηρίζει τα concepts των εστιατορίων του, εν δυνάμει υπέρμαχος των κινητοποιήσεων με στόχο την καταπολέμηση της πείνας και της φτώχειας και γνωστός για την προσπάθεια ανάδειξης του ρόλου των σεφ σε αυτόν τον τομέα. Έχει συμπεριληφθεί μεταξύ άλλων στη λίστα των 100 πιο επιδραστικών ανθρώπων που συνέταξε η ομάδα των "Times", είναι διεθνώς αναγνωρισμένος για τις μαγειρικές του καινοτομίες, τις εκπαιδευτικές του δραστηριότητες, το συγγραφικό του έργο και την ανθρωπιστική του δράση αλλά και την τηλεοπτική του παρουσία. Το 2018 μάλιστα του απονεμήθηκε το βραβείο του "ανθρωπιστή σεφ" από το James Beard Foundation και το 2019 το "Icon Award" από την ομάδα των "World's 50 Best Restaurants", για την παραδειγματική του δράση . Η "World Central Kitchen" πραγματοποιεί δράσεις που αποσκοπούν στη διάδοση της αξιοποίησης του φαγητού ως μέσο ενίσχυσης των κοινοτήτων και ενδυνάμωσης της οικονομίας. Μια από τις πιο δυνατές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν ήταν η συνεργασία με το δίκτυο των "Σεφ του Πουέρτο Ρίκο", στο πλαίσιο της στήριξης των πληγέντων από τον τυφώνα "Μαρία", που κατέστρεψε ολοσχερώς την περιοχή το Σεπτέμβριο του 2017. Όλοι, μαζί με εθελοντές, προσέφεραν περισσότερες από 3.3 εκατομμύρια μερίδες φαγητού που μαγειρεύτηκε σε 23 κουζίνες και που μοιράστηκε σε συνολικά 78 δήμους. Ο οργανισμός, σε συνεργασία με τοπικούς παράγοντες, έχει διαμορφώσει πλάνο συνεχούς στήριξης της περιοχής με ειδικά προγράμματα, το οποίο είναι υπό διαμόρφωση. Κάπως έτσι λειτουργεί τώρα και στην Ουκρανία σε συνεργασία με το δίκτυο "Chefs for Ukraine" αποδεικνύοντας ότι στις πιο δύσκολες περιστάσεις ένα μαγειρεμένο, ζεστό γεύμα λειτουργεί όχι μόνο ως μέσο διατροφής αλλά και ως μέσο παροχής αξιοπρέπειας.

Οι δράσεις στήριξης της "WCK" στην Ουκρανία ξεκίνησαν από τη νότια Πολωνία μετά τις πρώτες επιθέσεις της Ρωσίας και πλέον μοιράζονται χιλιάδες γεύματα στα σύνορα της χώρας αλλά και περιοχές όπως Οδησσός, σε συνεργασία με ομάδες εστιατορίων των οποίων οι κουζίνες δουλεύουν με εντατικούς ρυθμούς. Προκειμένου να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα γεύματα για όσους βρίσκονται σε καταφύγια και έχουν πληγεί από την κατάσταση που επικρατεί στην εμπόλεμη ζώνη, οι πρωτοβουλίες της ομάδας επεκτείνονται ενώ προσεχώς, όπως επισημαίνουν σε σχετικές ανακοινώσεις, θα δώσουν έμφαση στα σημεία εγκατάστασης των προσφύγων στις γειτονικές χώρες. Όταν δε σταματήσουν οι επιθέσεις της Ρωσίας, σκοπεύουν να στήσουν food trucks σε όλη τη χώρα και κοινωνικές κουζίνες.

Σύμφωνα με τους NYT, η κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία αναμένεται να επηρεάσει όχι μόνο τους Ουκρανούς πρόσφυγες αλλά και ευπαθείς ομάδες ανά τον κόσμο με χαμηλό εισόδημα, σε χώρες άμεσα εξαρτώμενες από τις εισαγωγές σιταριού που παράγεται στην εμπόλεμη ζώνη. Σημειώνεται ότι η Ρωσία και η Ουκρανία εξάγουν το 29% της παγκόσμιας παραγωγής σιταριού ενώ οι μισές τουλάχιστον προμήθειες σπόρων του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης, που καλύπτει τις απαραίτητες  διατροφικές ανάγκες σε σημεία που υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σίτισης, προέρχεται από τις δύο αυτές χώρες. 

Ευχή όλων να σταματήσει όλο αυτό σύντομα!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια