"Τηλέμαχος Art Grill": κρεατογνωσία με την αύρα του κλασικού

Το διάσημο meat resto των αδερφών Τσιλιγκίρη συνεχίζει να υπηρετεί με ζέση την ξεχωριστή κρεατο-κουλτούρα που το καθιέρωσε στη γευστική σκηνή της πόλης.

tilemaxosartgrill1

Συνταγή που κερδίζει δεν την αλλάζεις φαίνεται πως είναι το motto του "Τηλέμαχου" της Κηφισιάς, που πετύχαμε σχεδόν γεμάτο το βράδυ της επίσκεψης μας. Καλοβαλμένες παρέες όλων των ηλικιών μοιράζονταν στο μπροστινό κομμάτι με τις μεγάλες τζαμαρίες που θυμίζει μοντέρνα ταβέρνα, τον ενδιάμεσο χώρο με τα τουβλάκια στους τοίχους και τα ψυγεία όπου σιτεύονται κάποια κρέατα, αλλά και τη μεγαλοπρεπή σάλα με τα βαριά ξύλινα τραπέζια και την εντυπωσιακή, απ’άκρη σ’άκρη, κάβα στην οποία καθίσαμε εμείς.

"Εδώ ήταν το κρεοπωλείο του παππού μας" διευκρινίζει ο Γιώργος Τσιλιγκίρης που ανέλαβε στα τέλη της δεκαετίας του ’90 μαζί με τον αδερφό του Κώστα να δώσει νέα πνοή στην παλιά οικογενειακή ταβέρνα του ’50. Η εξέλιξη είναι λίγο πολύ γνωστή, καθώς ο "Τηλέμαχος" έβαλε στα χρόνια που ακολούθησαν το δικό του σημαντικό λιθαράκι στην εξέλιξη της κρεατο-κουλτούρας στην Ελλάδα, και απέκτησε και πόστο στην καρδιά της πόλης όπου εκφράζει τη σύγχρονη οπτική της κρεοφαγίας. 

tilemaxosartgrill2

Στα βόρεια βέβαια το πρόσημο παραμένει κλασικό. Ο δίσκος καταφτάνει φορτωμένος με καλοφτιαγμένα ορεκτικά για να διαλέξεις, όπως η πολύ ενδιαφέρουσα πικάντικη καροτοσαλάτα με curry και κύμινο, η καπνιστή μελιτζανοσαλάτα σε στιλ αγιορείτικο και η σπινθηροβόλα τυροσαλάτα με καλή βουτυράτη φέτα - τιμήστε οπωσδήποτε τις πίτες με το πολύ καλό, σαν τραγανό γκοφρέ, χειροποίητο φύλλο και τη χυμώδη γέμιση.

Μην το παρακάνετε ωστόσο με τα πρώτα, διότι η ραχοκοκαλιά του μαγαζιού είναι ασφαλώς η σούβλα και η σχάρα. Το κοκορέτσι κόβεται σε μεγάλες ροδέλες και είναι "πεντακάθαρο" με καλή μπόλια και άφθονο ζουμερό συκώτι που το κατατάσσουν στα καλύτερα του είδους. Το κοντοσούβλι μαύρου χοίρου έχει φανταστική υγρασία που δεν συναντάς συνήθως και κυριολεκτικά λιώνει στο στόμα, όπως επίσης το αρνάκι και το γουρουνάκι με την τραγανή πετσούλα που ανήκουν στους σταρ της σούβλας.

tilemaxosartgrill3

Η σχάρα έχει και αυτή τα δικά της θέλγητρα όπως τα "ορφανά" σουτζουκάκια από αρνίσιο και βοδινό κιμά που βουτάς σε σάλτσα από πιπεριά Φλωρίνης, τη βαθιά νόστιμη picanha από Black Angus με το προκλητικό λιπάκι της, αλλά και το ασυναγώνιστο φιλέτο από πρόβατο που σε κάθε μπουκιά πλημμυρίζει το στόμα αρώματα και γεύσεις. Ο γλυκός επίλογος έρχεται με πολύ καλό γαλακτομπούρεκο και αέρινη μους σοκολάτας που προμηθεύονται από τη Νανά Γιώτη. 

(+) Η πλούσια wine list κρύβει οινικά διαμαντάκια από τη Νότια Αφρική, τη Γαλλία, την Ισπανία και άλλους αμπελώνες, καθώς και εξαιρετικά ντιζεστίφ, που αξίζει να ανακαλύψετε.

(-) Το σουβλάκι αρνιού ήταν η άτυχη στιγμή της βραδιάς, καθώς ήρθε στο τραπέζι στεγνό και με γαρνιτούρα που παραπέμπει σε άλλες εποχές. 
 

Περισσότερες πληροφορίες

Τηλέμαχος Art Grill

Φραγκοπούλου 19, Κάτω Κηφισιά
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'the mushroom.': Η Madame Ginger και το pop-up της στο Athens Street Food Festival

Πιάτα με βάση το μανιτάρι που έρχονται για να καταθέσουν μία διαφορετική οπτική στο street food.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
10/05/2024

Στο 'Po'Boys' (και) για smash burger προβατίνας

Το ΒΒQ joint του Ψυρρή έχει νέους καρνιβορικούς άσους στο μανίκι του.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Για μια υψηλή τοπική κουζίνα της Ελλάδας

Ποντιακά σιρόν με πασκιτάν και πράσα με δαμάσκηνα ή μόνο μουσακάς; Πώς θα βαδίσουν οι "εξωτικές" τοπικές μας σπεσιαλιτέ στην παγκόσμια πασαρέλα και πώς θα αποκτήσει πληρότητα, δυνατή ταυτότητα και διεθνές σεξαπίλ η γαστρονομία μας; Η ελληνική κουζίνα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, λίγο πριν την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης (14/5).

39 καυτά νέα από την εστιατορική καλοκαιρινή Ελλάδα

Το ελληνικό καλοκαίρι που πλησιάζει θα είναι φέτος πιο πλούσιο και νόστιμο από ποτέ. Ιδού λοιπόν μια πρώτη φουρνιά νέων αφίξεων που έρχονται οσονούπω από το Αιγαίο ως το Ιόνιο και από το Βορρά μέχρι το Νότο της χαρισματικής καλοκαιρινής Ελλάδας.

Βραβεία Eλληνικής Kουζίνας 2024: Για τον guest chef Luca Piscazzi το τοπικό στοιχείο πρέπει να φωτιστεί στην ελληνική κουζίνα

Ο ταλαντούχος Ιταλός σεφ δημιουργεί και μαγειρεύει το μενού της φετινής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που έρχεται στις 14/5 στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης. Λίγο προτού αναχωρήσει για τον Βορρά, μας μιλά για τη μαγειρική του φιλοσοφία, τη σημασία που έχουν οι γαστρονομικές διακρίσεις και την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της, που τον ενθουσιάζουν και τον εμπνέουν.

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.