"Παπαϊωάννου Μικρολίμανο": ο παλιός είναι αλλιώς

Μίνιμαλ μαγειρική προσέγγιση και γιορτή της πρώτης ύλης στο πλήρως ανανεωμένο εστιατόριο του δραστήριου Γιώργου Παπαϊωάννου στο Μικρολίμανο.

papaioannoy1

Έχοντας γευματίσει τους τελευταίους μήνες και στα τρία εστιατόρια "Παπαϊωάννου" που αριθμεί πλέον η πρωτεύουσα, μπορώ να πω πως ο σπεσιαλίστας της θάλασσας Γιώργος Παπαϊωάννου κρατά σε όλα τον πήχη στα γνώριμα υψηλά του επίπεδα. Αυτό μόνο εύκολο ή δεδομένο δεν είναι όταν μιλάμε για τη θάλασσα, που ως γνωστόν δεν κάνει συμβόλαιο για τα καλούδια που θα προσφέρει ούτε βεβαίως όταν μιλάμε για ένα από τα κορυφαία εστιατόρια ψαριού της χώρας που καλείται να λειτουργήσει εφάμιλλα στο Μικρολίμανο, την Κηφισιά και το Καβούρι. 

Το εστιατόριο της Ακτής Κουμουνδούρου παραμένει τρόπον τινά το σημείο εκκίνησης και η πλήρως ανακαινισμένη σάλα του αποπνέει ολόλευκη κομψότητα που έχει για αντίστιξη ασπρόμαυρα νησιωτικά ενσταντανέ στους τοίχους. Καθισμένος σε κάποιο από τα τραπέζια και τις ροτόντες βλέπεις μέσα από τις μεγάλες τζαμαρίες τον "διακοσμητικό" πλέον εξωτερικό χώρο του εστιατορίου ύστερα από τα έργα ανάπλασης της εμβληματικής περαντζάδας και στο βάθος τα κατάρτια του Μικρολίμανου. 

papaioannoy2

Ο κατάλογος, ίδιος για όλα τα μέλη της οικογένειας, εκφράζει τη μινιμαλιστική  μαγειρική προσέγγιση του Παπαϊωάννου που επιλέγει να αφήσει τον πρώτο λόγο στην πρώτη ύλη που σπαρταράει. Τη χαίρεσαι σχεδόν γυμνή στα εξαιρετικά ωμά του: το ταρτάρ από άγριο λαβράκι με σος από κουμκουάτ σε ζύμωση που έχει οξύτητα ισορροπημένη και βοτανική, το σεβίτσε καραβίδας με λάιμ και τριών ειδών πιπεριές που βγάζει ωραία κάψα, το ανώτερο όλων ταρτάρ μπαρμπουνιού με κρίταμο, κάπαρη, σάλτσα ντομάτας και γρανίτα από αγγούρι και τσίλι που μπορείς και να αποκαλέσεις μια χωριάτικη της θάλασσας. Ο ροφός στον αχνό παραμένει μια από τις ιστορικές σπεσιαλιτέ του μαγαζιού, με λεμονάτη σάλτσα όλο ουσία και το ψάρι τρυφερό σαν βαμβάκι, το ίδιο και η βελούδινη ταραμοσαλάτα που ανήκει στις καλύτερες της πόλης. 

papaioannoy3

Το βράδυ της επίσκεψης μας ατυχήσαμε στην περίφημη τηγανιτή σουπιά με το μελάνι της, καθώς η συνομιλία της με τη φωτιά κράτησε περισσότερο από όσο έπρεπε με αποτέλεσμα να έρθει στο τραπέζι δίχως τη γνωστή αφράτη σάρκα της. Χαρήκαμε ωστόσο τις καραβίδες, που ανήκουν στα κλασικά must του μαγαζιού, τόσο αχνιστές με λίγο πιπέρι και ζωμό ντομάτας, όσο και σε κριθαρότο με εξαιρετικό al dente. Ο γλυκός επίλογος είναι πλέον γενναιόδωρος και έχει την υπογραφή του pastry chef Γιώργου Τζανάκη, προσφέροντας ανάμεσα σε άλλα αλλιώτικο γαλακτομπούρεκο σε στιλ σουφλέ με παγωτό φουντουκιού και new style μπακλαβά με πεντατράγανα φύλλα κρούστας και μουσελίν φιστικού Αιγίνης. 

(+) Το σέρβις περιποιείται με άνεση, επαγγελματισμό και φιλικότητα 
(-) Μου έλειψε εκείνη η σαν θαλασσινό marshmallow υφή της τηγανιτής σουπιάς

Περισσότερες πληροφορίες

Παπαϊωάννου

Ακτή Κουμουνδούρου 42, Μικρολίμανο
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'the mushroom.': Η Madame Ginger και το pop-up της στο Athens Street Food Festival

Πιάτα με βάση το μανιτάρι που έρχονται για να καταθέσουν μία διαφορετική οπτική στο street food.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
10/05/2024

Στο 'Po'Boys' (και) για smash burger προβατίνας

Το ΒΒQ joint του Ψυρρή έχει νέους καρνιβορικούς άσους στο μανίκι του.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Για μια υψηλή τοπική κουζίνα της Ελλάδας

Ποντιακά σιρόν με πασκιτάν και πράσα με δαμάσκηνα ή μόνο μουσακάς; Πώς θα βαδίσουν οι "εξωτικές" τοπικές μας σπεσιαλιτέ στην παγκόσμια πασαρέλα και πώς θα αποκτήσει πληρότητα, δυνατή ταυτότητα και διεθνές σεξαπίλ η γαστρονομία μας; Η ελληνική κουζίνα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, λίγο πριν την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης (14/5).

39 καυτά νέα από την εστιατορική καλοκαιρινή Ελλάδα

Το ελληνικό καλοκαίρι που πλησιάζει θα είναι φέτος πιο πλούσιο και νόστιμο από ποτέ. Ιδού λοιπόν μια πρώτη φουρνιά νέων αφίξεων που έρχονται οσονούπω από το Αιγαίο ως το Ιόνιο και από το Βορρά μέχρι το Νότο της χαρισματικής καλοκαιρινής Ελλάδας.

Βραβεία Eλληνικής Kουζίνας 2024: Για τον guest chef Luca Piscazzi το τοπικό στοιχείο πρέπει να φωτιστεί στην ελληνική κουζίνα

Ο ταλαντούχος Ιταλός σεφ δημιουργεί και μαγειρεύει το μενού της φετινής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που έρχεται στις 14/5 στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης. Λίγο προτού αναχωρήσει για τον Βορρά, μας μιλά για τη μαγειρική του φιλοσοφία, τη σημασία που έχουν οι γαστρονομικές διακρίσεις και την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της, που τον ενθουσιάζουν και τον εμπνέουν.

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.