Με την άρση του περσινού lockdown να έχει εισάγει στη Νέα Υόρκη εξωτικές εστιατορικές συνήθειες όπως τα τραπεζάκια – έξω, ή τα γεύματα σε διάφανα πλαστικά igloo, αλλά και να έχει χαράξει εκ νέου το χάρτη των pop up εκπλήξεων, των take away διαμαντιών και των speakeasy μυστικών, το σκηνικό της γεύσεις έχει αλλάξει άρδην στη μητρόπολη των μητροπόλεων, ξεδιπλώνοντας ένα συναρπαστικό τοπίο εξερεύνησης όχι μόνο για τους επισκέπτες, αλλά και τους κατοίκους της.
Έναν μικρό χάρτη του νέου σκηνικού της σκιαγραφήσαμε στο χειμερινό μας Taste & Travel, που κυκλοφορεί ήδη από 9 Δεκεμβρίου στα περίπτερα, ένα μεγαλύτερο μπούσουλα όμως έχει συνθέσει και το επιδραστικό Eater.com, το εστιατορικό παρακλάδι του New York Magazine, που απένειμε τα ιδιαίτερα βραβεία του πριν από μερικές ημέρες.
Εντοπίζοντας κι αναδεικνύοντας τα καλύτερα που δοκίμασαν οι συντάκτες του τους περασμένους 18 μήνες (παρατεταμένη περίοδος αξιολογήσεων, λόγω της παύσης της εστίασης το χειμώνα του 2020), η λίστα του Eater ξεκινά με το βραβείο για καλύτερο εστιατόριο για να φας μόνος (Best Solo Dining): το "Cadence" του East Village, σερβίροντας αποκλειστικά στη μακρόστενη μπάρα του, φαίνεται να αναβιώνει την πλούσια παράδοση του αμερικανικού diner, αν και με vegan προσέγγιση στο μενού και αρ ντεκό λεπτομέρειες στο urban σκηνικό του.
Τα αυθεντικά tacos, αλλά και η πιο απροσδόκητη εμπειρία sushi στην πόλη είναι μάλλον οι δυο επιλογές που πρέπει να μπουν στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας, για την επόμενη επίσκεψή μας στη Νέα Υόρκη: η "Taqueria Ramirez", που φέρνει τη μεξικάνικη fast-flavor μενταλιτέ στο Brooklyn, ξεχωρίζει ως το μέρος για το καλύτερο γεύμα κάτω των $10, ενώ την πρωτιά για το καλύτερο γεύμα κάτω των $100 κερδίζει το "Sushi on Me" στο Queens, ένα omakase live-jazz clubstaurant, όπου ο επισκέπτης πληρώνει $89 δολάρια για bottomless sake, συνοδεία fusion sushi διαμαντιών που όπως υποδηλώνει ο τίτλος του, έρχονται... κερασμένα απ' το μαγαζί!
Σε μια λίστα που περιλαμβάνει επίσης βραβεία για τον καλύτερο φούρνο της χρονιάς (το "Mel" στο Lower East Side) και το καλύτερο γεύμα σε μπολ (το "Milu" στη γειτονιά του Flatiron Building), το "Pecking House", που αναδείχθηκε καλύτερο Pop Up της χρονιάς, είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό της αναμόχλευσης προτεραιοτήτων, αλλά και των success stories που έφερε η πανδημία σε μια πόλη - φυτώριο απίθανων επιτυχιών.
Σωσίβια λέμβος για τον πρώην sous chef του τριάστερου "Eleven Madison Park", Eric Huang, το "Pecking House" προέκυψε ως λύση ανάγκης για τον νεαρό σεφ: όταν η πανδημία έκλεισε την εστίαση, αποφάσισε να αναλάβει το ημιπτωχευμένο εστιατόριο του θείου του, "Peking House" και, αλλάζοντας κατά ένα γράμμα το όνομά (Peking = Πεκίνο, Pecking = ράμφισμα), το μεταμόρφωσε σε ντελιβεράδικο τηγανητού κοτόπουλου. Το σουξέ του οδήγησε σε λίστα αναμονής έξι εβδομάδων (για ντελίβερι!), με την επιτυχία να μεταφράζεται σε pop up events που έγιναν ανάρπαστα, ενώ τώρα το "Pecking House" απέκτησε σταθερή έδρα, για να αναδειχθεί σε ένα εστιατόριο – καμάρι του Queens.