Ειρήνη Γιωργουδιού (Top Chef): "Η τάση της τοπικής γαστρονομίας με ενθουσιάζει"

Προσηνής, χαμηλών τόνων και συγκεντρωμένη στους στόχους της, η νεαρή Ροδίτισσα, πρόσφατη νικήτρια του τηλεοπτικού μαγειρικού διαγωνισμού «Top Chef», ανήκει στη νέα γενιά φερέλπιδων μαγείρων.

Ειρήνη Γιωργουδιού (Top Chef): «Η τάση της τοπικής γαστρονομίας με ενθουσιάζει»

"Εμπνέομαι από τον αειφορικό χαρακτήρα της κουζίνας της Ana Roš, και την "τρέλα” της Dominique Crenn, που την αποτυπώνει στο πιάτο με φινετσάτο αποτέλεσμα", τονίζει αναφερόμενη σε δύο σημαντικές γυναικείες μορφές της παγκόσμιας γαστρονομίας με επίδραση στη μαγειρική της προσωπικότητα.

Μπορεί το ευρύ κοινό να τη γνώρισε από τη συμμετοχή της στο "Top Chef", όπου αναδείχτηκε νικήτρια, ωστόσο, αν και μόλις 27 ετών, μετρά ήδη σχεδόν δέκα χρόνια διαδρομής σε επαγγελματικές κουζίνες. "Ο διαγωνισμός "Top chef” ήταν μάλλον η εμπειρία που χρειαζόμουν για να επιβεβαιώσω στον εαυτό μου τις επαγγελματικές μου δυνατότητες. Μέσα από τις δοκιμασίες και τα σχόλια των κριτικών, παρ’ όλο που ήδη εργαζόμουν κάποια χρόνια στην εστίαση, κατάλαβα ότι μπορώ να πάω ακόμα παραπέρα". "Από έφηβη, όταν ακολουθούσα τη μητέρα μου σε διάφορους χώρους εστίασης όπου εργαζόταν, παρατηρούσα προσεκτικά τους μάγειρες και τον τρόπο που δούλευαν, με προσήλωση και ακρίβεια. Στη συνέχεια, αφού σπούδασα, ακολούθησα αυτό ακριβώς το μοτίβο". "Τα ταξίδια και τα stage μόνο καλύτερο μπορεί να σε κάνουν, ανοίγουν τους ορίζοντές σου", λέει η Ειρήνη αναφερόμενη στη σύντομη θητεία της σε εστιατόρια στην Αυστρία και την Ολλανδία.

Ειρήνη Γιωργουδιού (Top Chef): "Η τάση της τοπικής γαστρονομίας με ενθουσιάζει" - εικόνα 1

"Στη συμμετοχή μου στο "European Young Chef Award 2019”, κατάλαβα ότι για να φτιάξεις κάτι νόστιμο δεν χρειάζεσαι παράξενα υλικά", η ελληνικότητα εξάλλου -με λεπτοκεντημένες πινελιές και τεχνική- είναι αυτή που είχε καταλυτικό ρόλο στο νικητήριο πιάτο της με σφυρίδα, μπάμιες, ζαφορά και ξυρομυζήθρα Κάσου στον εν λόγω διαγωνισμό. "Η τροφοσυλλογή σε φέρνει πιο κοντά στη φύση και την πρώτη ύλη που βάζεις στην κουζίνα σου, κάθε τόπος έχει πολλά και διαφορετικά στοιχεία να αναδείξει, πόσω μάλλον δε η Ελλάδα".

Στην ανάδειξη του τοπικού στοιχείου αποσκοπεί και η συνεργασία της με το "Hellas restaurant" στους Πεύκους στη Ρόδο και τον Κυριάκο Ιακωβίδη, chef-ιδιοκτήτη του, με τον οποίο δουλεύουν εντατικά στον αναστοχασμό του τουριστικού φαγητού. "Θα φτιάχνουμε αλλαντικά και αλίπαστα ενώ θα δουλέψουμε και "υποπροϊόντα” όπως συκώτι ψαριού σε μενού γευσιγνωσίας, στη λογική της "από την ουρά στο κεφάλι” νοοτροπίας".

Στις 23-25 Νοεμβρίου η Ειρήνη παραβρέθηκε στον διαγωνισμό "European Young Chef Award 2021", στην Μπράγκα της Πορτογαλίας, ως κριτής αυτή τη φορά, όπου μάλιστα η ελληνική συμμετοχή με το πιάτο "λακάνη" του του Ανδρέα Δερμάτη βρέθηκε στη δεύτερη θέση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

"Mountain": Βουνό και θάλασσα στις... φλόγες στο πολυσυζητημένο εστιατόριο του Λονδίνου

Το εστιατόριο του σεφ Tomos Parry και της ομάδας πίσω από το φημισμένο "Brat", στην καρδιά του Σόχο, εμπνέεται από τον γοητευτικό χορό της φλόγας, συνδυάζοντας ισότιμα γη και θάλασσα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ
17/07/2024

Δοκιμάσαμε τις φίνες μεσογειακές γεύσεις του "Captain’s House"

Στο κεντρικό εστιατόριο του "Grand Resort Lagonisi", η θαλασσινή βίστα από το deck που σχεδόν αγγίζει το νερό, είναι μόνο το ορεκτικό των γαστριμαργικών απολαύσεων που παρουσιάζει ο σεφ Χρύσανθος Μανωλόπουλος, συνδυάζοντας δημιουργική φινέτσα και μοντέρνα μαγειρική άποψη.

Κάτι τρέχει στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Τα πιο φρέσκα σημεία της παρά θίν' αλός αστικής πραγματικότητας μας τραβάνε όλο και περισσότερο πιο κοντά στη θάλασσα, σερβίροντας εμπειρίες ακριβώς εκεί που σκάει το κύμα.