«Forte»: Με δύναμη από το Κολωνάκι

Αλέγκρο και έξω καρδιά, το ολοκαίνουργιο εστιατόριο της οδού Χάρητος διασκεδάζει ελληνικά και τρώει τις ωραίες γεύσεις που υπογράφει ο βραβευμένος σεφ Δήμος Μπαλόπουλος.

«Forte»: Με δύναμη από το Κολωνάκι

Πιάνοντας τραπέζι στο «Forte» δεν αργείς να καταλάβεις πως βρίσκεσαι στο καινούργιο darling του Κολωνακίου, που αγαπά εξίσου το φαγητό και τη διασκέδαση. Αν και βράδυ καθημερινής με ψιλόβροχο που εξελίχτηκε σε δυνατή βροχή, βλέπω τριγύρω μου αναγνωρίσιμες φυσιογνωμίες και καλοβαλμένες μεγάλες παρέες να γεμίζουν σταδιακά πρώτα τα τραπέζια που βγαίνουν στη Χάρητος και κατόπιν τον εσωτερικό χώρο, ο οποίος αναπνέει σε ανέμελο greek chic ύφος. Τερακότα και βεραμάν στο ταβάνι και τους τοίχους, που σαν άλλα πλακάκια ντύνουν ψάθινες βάσεις από καρέκλες καφενείου, σκουρόχρωμο ξύλο στο περίγραμμα των τραπεζιών ασορτί με τις αναπαυτικές ξύλινες καρέκλες, καμπυλόγραμμη διαμόρφωση στο βάθος με λόντζες και καναπέδες. Ο DJ βρίσκεται στις επάλξεις από νωρίς με concept όλα ελληνικά, ξεκινώντας από νοσταλγικές 90s επιτυχίες και φτάνοντας πιο αργά που η ένταση ανεβαίνει στους μεγάλους νταλκάδες του Αντώνη, του Νίκου και της Άννας.

«Forte»: Με δύναμη από το Κολωνάκι - εικόνα 1

Στο τιμόνι της κουζίνας, τώρα, βρίσκεται ο Δήμος Μπαλόπουλος, ένας σεφ με δυνατές περγαμηνές (Χρυσός Σκούφος στο «Ocean» του ξενοδοχείου Daios Cove στην Κρήτη, Top Notch στο αθηναϊκό «ΦΒΚ») ο οποίος προτείνει εδώ ένα μενού με μοντέρνο ελληνικό χρώμα, διανθισμένο με δυνατές πινελιές Μέσης Ανατολής.

Αφορμή, όπως μου εξηγεί, στάθηκε ένα ταξίδι που έκανε λίγο πριν το πρώτο lockdown στο Τελ Αβίβ. «Ενθουσιάστηκα με την ατμόσφαιρα της πόλης, αλλά και με την κουλτούρα του μεζέ στα εστιατόρια, η οποία είναι πολύ συγγενική με τη δική μας. Σκέφτηκα λοιπόν να εντάξω κάποια στοιχεία της στο μενού, το οποίο εκτελεί ο στενός μου συνεργάτης Κώστας Γουλόπουλος και χτίζουμε κάθε εβδομάδα γύρω από έναν βασικό κορμό πιάτων, ανάλογα με τις πρώτες ύλες που προμηθευόμαστε από διάφορες μεριές της Ελλάδας».

«Forte»: Με δύναμη από το Κολωνάκι - εικόνα 2

Την μεσανατολική αρχή κάνουν σπέσιαλ αλοιφές όπως η γλυκοκαυτερή, ροδαλή και βελουδένια μουχαμάρα ή το μπαμπαγκανούς με καπνιστή μελιτζάνα που βουτάς στις αφράτες χειροποίητες πίτες του μαγαζιού, οι οποίες καρυκεύονται με ζάαταρ. Η συνέχεια έχει άρωμα παράδοσης, μαγειρεμένης όμως από χέρι σημερινό που την ανεβάζει επίπεδο: κρεμμυδόπιτα σε σκοπελίτικο μασούρι με φύλλο που σκάει υπέροχα στο στόμα, φίνα ντολμαδάκια σε αυγολέμονο-μετάξι, αλλιώτικη Αθηναϊκή που έρχεται σερβιρισμένη σε «μπολ» από αβοκάντο.

«Forte»: Με δύναμη από το Κολωνάκι - εικόνα 3

Στα κύρια, πρωταγωνιστούν οι προτάσεις με κρέας, σαν το ζουμερό κοντοσούβλι από μαύρο χοίρο με ωραία επικάλυψη από ελαφριά κρέμα πιπεριάς Φλωρίνης, χωρίς να λείπουν οι μεγαλύτερες κοπές ή το ολόκληρο φρέσκο ψάρι στον φούρνο που προορίζονται για τη μέση του τραπεζιού, ενθαρρύνοντας τη λογική της μοιρασιάς και ταιριάζοντας στην έξω καρδιά διάθεση του «Forte». Το εξίσου ελληνικό γλυκό φινάλε υπογράφει ο Αλέξανδρος Κόνιαρης και έρχεται, ανάμεσα σε άλλα, με πληθωρικό «σπασμένο» εκμέκ, με κρέμα βανίλιας και τραγανό κανταϊφι.

Περισσότερες πληροφορίες

Forte

Χάρητος 43, Κολωνάκι
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
08/05/2024

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.

Τα νέα -εξαιρετικά- street food της Αθήνας

Το χεράτο φαγητό έχει αναβαθμιστεί αισθητά τους τελευταίους μήνες και αυτοί είναι οι 'υπεύθυνοι'.

"Makan La Vie": Αέρας Γαλλικής γαστρονομίας στην Ινδονησία

Στο παραδεισένιο νησί Gili Air ο σεφ Lachaux Médéric συνδυάζει τη fusion γαλλική κουζίνα και τις τεχνικές της µε τα τοπικά προιόντα της Ινδονησίας.

Εκλεκτικά μεσημέρια που φέρνουν την αύρα παλιάς Κηφισιάς στο σήμερα στον κήπο του "Isabella’s"

Στο νέο, αποκλειστικά μεσημεριανό, εστιατόριο του ανακαινισμένου "The Twenty One Hotel", ο ανεπιτήδευτος κοσμοπολιτισμός που ταιριάζει γάντι με την Κηφισιά και με την εποχή, μας καλεί για slow living.

Η Ελένη Πετρουλάκη μας κάνει το τραπέζι στο "Blends" στη Γλυφάδα με το healthy & weight loss menu της

Πιάτα με λίγες θερμίδες, υψηλή διατροφική αξία και την υπογραφή της Ελένης Πετρουλάκη σ' ένα καλοκαιρινό σκηνικό.

Ο Αλέξανδρος Καρακατσάνης είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα

Μία κουβέντα με τον ταλαντούχο σεφ, με αφορμή το 'Ami gastrotheque' αλλά και ένα νέο, φιλόδοξο και ταρατσάτο εστιατορικό project που καταφθάνει πολύ σύντομα.