Ο νέος «Milos» εντυπωσιάζει την Αθήνα

Στο νέο νεοκλασικό του πόστο, το high end θαλασσινό εστιατόριο του Κώστα Σπηλιάδη εντυπωσιάζει. Παίρνουμε μια πρώτη γεύση-εγκώμιο στον Αμβρακικό.

Ο νέος «Milos» εντυπωσιάζει την Αθήνα

Είμαι τυχερός που τρώω στο νέο πόστο του «Milos» πριν ανοίξει στο κοινό. Μετά την περίοδο του Χίλτον, ο Κώστας Σπηλιάδης εγκαινιάζει στο νεοκλασικό της Κολοκοτρώνη 3, πίσω από την παλιά Βουλή, μια νέα εποχή για το διάσημο σ’ όλη την υφήλιο ελληνικό εστιατόριο, αφού εκτός από το «Estiatorio» σε λίγες μέρες θα λειτουργήσει για πρώτη φορά σε παγκόσμια πρώτη και το «Xenodocheio Milos». Και όταν λέμε «Estiatorio Milos», εννοούμε μια αυτοκρατορία ελληνικής θαλασσινής γεύσης που απλώνεται σε Μόντρεαλ, Ν. Υόρκη (2 μαγαζιά), Μαϊάμι, Λονδίνο, Λας Βέγκας, Αθήνα, στο Μεξικό (ξεν. Four Seasons στην Costa Palmas), ενώ ετοιμάζεται ένα ακόμη στο Ντουμπάι και δύο στο Λος Άντζελες! Στην Αθήνα τώρα, αν ήθελα να περιγράψω με ελάχιστες λέξεις την αίσθηση της ψηλοτάβανης σάλας, θα έλεγα γιν γιανγκ με λευκό μάρμαρο και εκπληκτικό ξύλο. Το τελευταίο φιλέτο οξυάς το είδε ο Σπηλιάδης σε μια γκαλερί στο Λονδίνο και έκτοτε το στρώνει –με το δίκιο του γιατί είναι πανέμορφο– σε όλα τα εστιατόριά του. Κι αν ανέβετε στο πατάρι, που δεν λειτουργεί ακόμα, θα δείτε ένα τεράστιο, καταπληκτικό oyster bar που η πλάτη του είναι επενδυμένη με αυτό. Σκανάροντας το χώρο συνειδητοποιείς ότι η τέχνη είναι παντού, στα μαρμάρινα ειδώλια του Τom Von Kaenel, στο λευκό αφηρημένο τοπίο του Πάνου Τσαγκάρη, στο οργανικό γλυπτό Αθανάσιου Αργιανά, στις αφαιρετικές φωτογραφίες της Ευριδίκης Σπηλιάδη, και φυσικά, στο εντυπωσιακό γλυπτό με δίχτυα και τα φωτεινά ψάρια στο ταβάνι του Δημήτρη Φόρτσας .

Ο νέος «Milos» εντυπωσιάζει την Αθήνα - εικόνα 1

Πάμε στις γεύσεις τώρα, θυμίζοντας ότι ο «Milos» έχει καταφέρει να αναδείξει τη σπαρτιάτικη λιτότητα της ελληνικής ψαροταβέρνας σε μια high end πρόταση εστίασης την οποία προσκυνάει το δύσκολο κοινό της Αμερικής. Οι καινούργιες προτάσεις του μενού θα μπορούσαν να ονομαστούν και εγκώμιο στον Αμβρακικό. Οι περίφημες γαρίδες καταρχάς σερβίρονται απέριττα ωμές, με καθαρισμένο σώμα, και την ελαφρά ιωδιούχα γλύκα τους πασπαλισμένη με ανθό αλατιού από τα βράχια των Κυθήρων. Τα χέλια που έρχονται ζωντανά από το Νεοχώρι της Άρτας ψήνονται σε πολύ καυτή σχάρα και, ελευθεριάζοντας, τους δίνω το παρατσούκλι «θαλασσινό wagyu» για την πεντανόστιμη λιπαρότητά τους. Εκείνο που δεν περίμενα ήταν το πλασάρισμα του κεφάλου στα σαλόνια, έτσι ακριβώς όπως τον κάνουν οι ταβέρνες του Αμβρακικού ψήνοντάς τον ζουμερό, καραμελωμένο πετάλι, συνοδεία al dente βρασμένων παντζαριών, κολοκυθιών και πατάτας, που επιχειρούν να του κλέψουν την παράσταση. Κατά τα άλλα η πελαγίσια τσιπούρα σερβίρεται εντυπωσιακά με το σώμα της σαν ζωντανό γλυπτό και τη σάρκα της μαριναρισμένη με λάδι και θυμάρι ή με τσίλι, το χταπόδι έρχεται ζουμερό και με τσαγανό πάνω σε βελούδινη φάβα Σαντορίνης, η πληθωρική καρδιά φιλέτου από σολομό Balik προσφέρεται σε κοπή Τσάρου Νικολάου. Το «Estiatorio Milos» θα ανοίξει 18 Νοεμβρίου.

Περισσότερες πληροφορίες

Milos

Κολοκοτρώνη 3-5, Αθήνα
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'the mushroom.': Η Madame Ginger και το pop-up της στο Athens Street Food Festival

Πιάτα με βάση το μανιτάρι που έρχονται για να καταθέσουν μία διαφορετική οπτική στο street food.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
10/05/2024

Στο 'Po'Boys' (και) για smash burger προβατίνας

Το ΒΒQ joint του Ψυρρή έχει νέους καρνιβορικούς άσους στο μανίκι του.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Για μια υψηλή τοπική κουζίνα της Ελλάδας

Ποντιακά σιρόν με πασκιτάν και πράσα με δαμάσκηνα ή μόνο μουσακάς; Πώς θα βαδίσουν οι "εξωτικές" τοπικές μας σπεσιαλιτέ στην παγκόσμια πασαρέλα και πώς θα αποκτήσει πληρότητα, δυνατή ταυτότητα και διεθνές σεξαπίλ η γαστρονομία μας; Η ελληνική κουζίνα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, λίγο πριν την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης (14/5).

39 καυτά νέα από την εστιατορική καλοκαιρινή Ελλάδα

Το ελληνικό καλοκαίρι που πλησιάζει θα είναι φέτος πιο πλούσιο και νόστιμο από ποτέ. Ιδού λοιπόν μια πρώτη φουρνιά νέων αφίξεων που έρχονται οσονούπω από το Αιγαίο ως το Ιόνιο και από το Βορρά μέχρι το Νότο της χαρισματικής καλοκαιρινής Ελλάδας.

Βραβεία Eλληνικής Kουζίνας 2024: Για τον guest chef Luca Piscazzi το τοπικό στοιχείο πρέπει να φωτιστεί στην ελληνική κουζίνα

Ο ταλαντούχος Ιταλός σεφ δημιουργεί και μαγειρεύει το μενού της φετινής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που έρχεται στις 14/5 στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης. Λίγο προτού αναχωρήσει για τον Βορρά, μας μιλά για τη μαγειρική του φιλοσοφία, τη σημασία που έχουν οι γαστρονομικές διακρίσεις και την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της, που τον ενθουσιάζουν και τον εμπνέουν.

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.