Πώς κύλησαν οι πρώτες ημέρες με τα νέα μέτρα στην εστίαση;

Οι εντυπώσεις και τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα, όπως προκύπτει από την επικοινωνία μας με σημαντικούς εκπροσώπους από όλα τα φάσματα της εστίασης.

Πώς κύλησαν οι πρώτες ημέρες με τα νέα μέτρα στην εστίαση;

Τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από το περασμένο σαββατοκύριακο και αφορούν ως επί το πλείστον τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας και τη χρήση των εξωτερικών χώρων από αυτούς δημιουργούν για ακόμα μία φορά νέα δεδομένα και προκλήσεις για τους επιχειρηματίες της εστίασης.

Πώς κύλησαν οι πρώτες ημέρες με τα νέα μέτρα στην εστίαση; - εικόνα 1

Με χιούμορ («εστιάτορες είμαστε, όχι αστυνομικοί» λένε πολλοί), στωικότητα αλλά και αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι χρειάζεται προκειμένου να κρατήσουν τα μαγαζιά τους ανοιχτά, ακολουθούν ρητά τις επιταγές της πολιτείας, ακόμα κι αν αυτό συνεπάγεται ένα αυξημένο κόστος λειτουργίας, το οποίο προστίθεται στα βάρη μιας μακράς και δύσκολης περιόδου που κατά τα φαινόμενα δεν έχει ακόμα τελειώσει.

Πώς κύλησαν οι πρώτες ημέρες με τα νέα μέτρα στην εστίαση; - εικόνα 2
«Coyoacan»

Το καλοκαίρι προσέφερε σίγουρα μια πολύτιμη από κάθε άποψη ανάσα καθώς η Αθήνα πλημμύρισε από ξένους επισκέπτες αλλά και από όλους εμάς που σπεύσαμε να επισκεφτούμε τα αγαπημένα μας στέκια, όμως η νέα πραγματικότητα που ισχύει για τις εξόδους μας εδώ και λίγες ημέρες διαμορφώνει ξανά ένα καινούργιο σκηνικό. Οι εντυπώσεις και τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα, όπως προκύπτει από την επικοινωνία μας με σημαντικούς εκπροσώπους από όλα τα φάσματα της εστίασης, και από την καρδιά του αθηναϊκού κέντρου ως τα προάστια: την ίδια στιγμή που ορισμένα εστιατόρια διατηρούν τη δυναμική τους στο ακέραιο, δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες που ήρθαν ευθύς εξ αρχής αντιμέτωποι με μειωμένη προσέλευση και ακυρώσεις.

Πώς κύλησαν οι πρώτες ημέρες με τα νέα μέτρα στην εστίαση; - εικόνα 3
«Καστελόριζο»

Σε κάθε περίπτωση βέβαια είναι ιδιαίτερα νωρίς για την διεξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, μια και η κατάσταση είναι ρευστή. Πολύ σύντομα οι εξωτερικοί χώροι, που προς το παρόν όπου υπάρχουν γεμίζουν πρώτοι, θα είναι λόγω καιρικών συνθηκών μια επιλογή για αποφασισμένους εξοδούχους, ενώ υπάρχει διάχυτη η ανησυχία για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

Χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις κύλησαν οι πρώτες ημέρες στα διαφορετικού ύφους μαγαζιά του Ομίλου Καστελόριζο από το κέντρο ως τα προάστια. Όπως μας λέει η Υπεύθυνη Επικοινωνίας του ομίλου Μαρία Σταύρου, «δεν έλειψαν κάποιες ακυρώσεις από πελάτες που δεν έχουν κάνει τεστ ή εμβόλιο, όμως η προσέλευση ήταν σε σταθερά επίπεδα και ο κόσμος ιδιαίτερα συνεργάσιμος στη διαδικασία ελέγχου των πιστοποιητικών και της ταυτοπροσωπίας. Ακούσαμε και κάποιες χιουμοριστικές ατάκες, όπως για παράδειγμα “για ένα φαγητό ήρθαμε, μήπως θα μας ζητήσετε και το Ε9;”, όμως σε γενικές γραμμές μπορώ να πω πως όλοι επιζητούν τον έλεγχο, γιατί τους κάνει να αισθάνονται ασφαλείς. Το σκανάρισμα γίνεται έτσι κι αλλιώς γρήγορα και δεν μας επιβαρύνει ιδιαίτερα, πέρα ίσως από την ώρα αιχμής που ο κόσμος έρχεται μαζεμένος. Τα νέα μέτρα είναι σίγουρα απαραίτητα, αρκεί βέβαια να μη φτάσουμε στο σημείο της υπερβολής, γιατί ας μην ξεχνάμε πως στα εστιατόρια υπάρχουν ούτως ή άλλως αποστάσεις».

Πώς κύλησαν οι πρώτες ημέρες με τα νέα μέτρα στην εστίαση; - εικόνα 4
Άρης Τσανακλίδης

Την άποψη πως οι πελάτες δεν δυσανασχετούν με τον έλεγχο, αλλά ίσα ίσα το χαίρονται κιόλας, συμμερίζεται και ο Γιώργος Μελισσάρης, που βρίσκεται πίσω από δυνατά εστιατορικά σουξέ όπως το «Nikkei» του Κολωνακίου και το «Coyoacan» στο Θησείο, τα οποία παντρεύουν το φαγητό με τη διασκέδαση. «Είναι ούτως ή άλλως τόσο επιβαρυμένη η λειτουργία ενός εστιατορίου αυτήν την εποχή, με όλα τα έξοδα για αντισηπτικά κ.ο.κ., που το σκανάρισμα στην πραγματικότητα δεν μας επηρεάζει τόσο. Τα νέα μέτρα μας έφεραν δυτυχώς αντιμέτωπους με πολλές ακυρώσεις, και ειδικά από τους μεγαλύτερους σε ηλικία πελάτες μας που φαίνεται να αποφεύγουν την έξοδο για φαγητό. Όλη αυτή η κατάσταση επηρεάζει την ψυχολογία μας, και αυτό το βλέπουμε στους 40+ επισκέπτες μας που είναι πιο σφιγμένοι. Την ίδια στιγμή βέβαια, οι νεαρότεροι θαμώνες που προτιμούν τον χώρο του μπαρ είναι μάλλον ανέμελοι και δεν ανησυχούν τόσο. Τα νέα μέτρα είναι σίγουρα προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως αυτό που χρειάζεται είναι οι ανεμβολίαστοι να αλλάξουν τη λογική τους γιατί η ζωή μας δεν πρέπει να σταματήσει ξανά».

«Είδαμε μια σαφέστατη μείωση της τάξης του 35%» λέει με τη σειρά του ο Άρης Τσανακλίδης, σεφ και ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Kuzina» στο Θησείο, αναφορικά με το πρώτο σαββατοκύριακο εφαρμογής των νέων μέτρων. «Φυσικά αναγκαστήκαμε να αρνηθούμε την είσοδο σε ορισμένους που ήρθαν χωρίς τα απαραίτητα, όμως σε γενικές γραμμές οι πελάτες μας ήταν προετοιμασμένοι και συνεργάσιμοι. Τα νέα μέτρα είναι ιδιαίτερα αυστηρά τόσο για εμάς, όσο και για τους επισκέπτες μας, ειδικά αν αναλογιστούμε για παράδειγμα πως η οικογενειακή έξοδος το μεσημέρι της Κυριακής επιβαρύνεται με τα τεστ των παιδιών κ.ο.κ. Η νέα αυτή κατάσταση έρχεται δυστυχώς ύστερα από ένα πολύ δυνατό καλοκαίρι, που είχαμε και πολύ και καλό κόσμο στην Αθήνα, προμηνύοντας έναν δύσκολο χειμώνα, εμείς ωστόσο σεβόμαστε απόλυτα τις συνθήκες, γιατί πάνω απ’όλα επιθυμούμε να είμαστε ανοικτά και να προσφέρουμε ευχάριστες στιγμές στους επισκέπτες μας. Πιστεύω βέβαια πως αυτό θα είναι δύσκολο χωρίς τη στήριξη της πολιτείας».

Πώς κύλησαν οι πρώτες ημέρες με τα νέα μέτρα στην εστίαση; - εικόνα 5
Μάνος Ζουρνατζής

Το περασμένο σαββατοκύριακο δεν έλειψαν ωστόσο και τα sold out, όπως συνέβη στην εστιατορική οικογένεια των «Τραβόλτα», «Base Grill», «Cookoovaya» και «Hoocut». Σύμφωνα με την υπεύθυνη επικοινωνίας του ομίλου Έλενα Παπάζογλου, «αυτό είναι κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός πως τα εστιατόρια μας επιλέξαμε να είναι από την πρώτη στιγμή αποκλειστικά Covid free, ακόμα και στην περίπτωση της «Cookoovaya» που διαθέτει εξωτερικό χώρο. Θα έλεγα πως από την αρχή της πανδημίας είμαστε σχεδόν “υστερικοί” όσον αφορά στα μέτρα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των πελατών μας, προσφέροντας ακόμα περισσότερα από όσα επιβάλλονται από την πολιτεία, και αυτό είναι κάτι που ο κόσμος που μας επιλέγει το αναγνωρίζει και είναι ιδιαίτερα συνεργάσιμος».

Μια αντίστοιχη εικόνα περιγράφει και ο Μάνος Ζουρνατζής, μιλώντας για το «Γκαστόνε» που κάνει σουξέ διαρκείας από το περασμένο καλοκαίρι στην καρδιά της πόλης. «Ύστερα από μια περίοδο που ο κόσμος ήταν αναγκαστικά στις συνοικίες, το κέντρο έχει επανέλθει δυναμικά στις επιλογές εξόδου των Αθηναίων. Ακόμα και ύστερα από την ανακοίνωση των νέων μέτρων, ο κόσμος είναι πάρα πάρα πολύς και τα μαγαζιά γεμίζουν. Για εμάς δεν είναι ασφαλώς η πρώτη φορά που καλούμαστε να λειτουργήσουμε με συγκεκριμένες προδιαγραφές, οπότε αμέσως συμμορφωθήκαμε με τη νέα συνθήκη. Λόγω της μεγάλης προσέλευσης είμαστε αναγκασμένοι να “χρησιμοποιούμε” κάποιο άτομο του σέρβις αποκλειστικά για τη διαδικασία του ελέγχου των πιστοποιητικών, και σταματάμε να δεχόμαστε κόσμο όταν το μαγαζί αγγίζει την πληρότητα του. Όσο βέβαια κρατά ο καιρός, όλοι θα προτιμήσουν το έξω, ακόμα και με σόμπες και κουβέρτες, αν και πιθανολογώ ότι αργότερα θα έχουμε απώλειες, μια και αρκετοί θα προτιμήσουν να παραμείνουν στο σπίτι. Παρόλα αυτά, πιστεύω πως τα μέτρα, παλιά και καινούργια, είναι μάλλον μονόδρομος όταν τα κρούσματα είναι τόσο αυξημένα και η μετάδοση του ιού τόσο μεγάλη».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Πώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες αλλάζουν τον εστιατορικό χάρτη του Παρισιού

Η Ολυμπιάδα αυξάνει τις γαστρονομικές απαιτήσεις στην Πόλη του Φωτός, με δεκάδες pop up σημεία και κόνσεπτ να ξεπηδούν αποκλειστικά για το σπουδαίο αθλητικό γεγονός.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
17/07/2024

Το 'Wine is Fine' για ένα βράδυ στο 'Αίγλη Cinema'

Μία κινηματογραφική νύχτα μοναδικής νοστιμιάς, εμπνευσμένη από το σύμπαν του Φρανσουά Τριφό.

"Mountain": Βουνό και θάλασσα στις... φλόγες στο πολυσυζητημένο εστιατόριο του Λονδίνου

Το εστιατόριο του σεφ Tomos Parry και της ομάδας πίσω από το φημισμένο "Brat", στην καρδιά του Σόχο, εμπνέεται από τον γοητευτικό χορό της φλόγας, συνδυάζοντας ισότιμα γη και θάλασσα.

Δοκιμάσαμε τις φίνες μεσογειακές γεύσεις του "Captain’s House"

Στο κεντρικό εστιατόριο του "Grand Resort Lagonisi", η θαλασσινή βίστα από το deck που σχεδόν αγγίζει το νερό, είναι μόνο το ορεκτικό των γαστριμαργικών απολαύσεων που παρουσιάζει ο σεφ Χρύσανθος Μανωλόπουλος, συνδυάζοντας δημιουργική φινέτσα και μοντέρνα μαγειρική άποψη.