Το «Le Pavillon Athens» μας συστήνει το beer pairing με ειδικό μενού

Ο Jean Charles Metayer μιλάει για την ψήφο εμπιστοσύνης του στην ελληνική μικροζυθοποιΐα και το ειδικό beer pairing μενού που θα παρουσιάσει την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου.

Το «Le Pavillon Athens» μας συστήνει το beer pairing με ειδικό μενού

Πώς προέκυψε η ιδέα για το project του beer pairing στο «Le Pavillon Athens»; Είναι κάποια διαφαινόμενη τάση;
Η ιδέα ανήκει σε έναν καλό μας συνεργάτη, την Genius in Gastronomy. Αφορμή αποτέλεσε η επίσκεψη δύο παγκόσμιας κλάσης sommelier trainers, του Sören Polonius, προπονητή δύο παγκόσμιων πρωταθλητών sommeliers, και της Carole Stein, προπονήτριας της εθνικής ομάδας sommeliers της Αυστρίας, για το Wine & Sommelier Expert Festival 2021. Το δείπνο που ετοίμασα θα συνοδεύσουν οι μπίρες της εξαιρετικής μικροζυθοποιίας από τις Σέρρες, Siris Microbrewery, με τις ετικέτες Voreia και Happy Brewers. Τα τελευταία χρόνια, σε παγκόσμιο επίπεδο, το beer pairing είναι μια τάση που ανεβαίνει συνεχώς και σε αυτό έχουν συμβάλει οι μικροζυθοποιίες που δημιουργούνται ανά τον κόσμο.

Μπορεί η μπίρα να αποτελέσει μια εναλλακτική στο κρασί, αναφορικά με τη συνοδεία ενός γεύματος; Μπορεί να φέρει στο τραπέζι την ίδια πολυπλοκότητα και φινέτσα που φέρνει το wine pairing;
Έχει και την πολυπλοκότητα, και την ένταση και τη φινέτσα να σταθεί πλάι σε γαστρονομικά πιάτα. Αν και η μπίρα δεν θα αντικαταστήσει ποτέ εξ ολοκλήρου το κρασί σε ένα γαστρονομικό εστιατόριο, μπορεί να αποτελέσει μια μικρή έκπληξη, ένα μικρό διάλειμμα ανάμεσα σε κρασιά. Εδώ έρχεται να βοηθήσει ο sommelier. Το επάγγελμα του sommelier είναι ταυτισμένο (και όχι άδικα) με το κρασί: την εξειδικευμένη γνώση, το επιδέξιο σέρβις, αλλά και το συνδυασμό του με το φαγητό. Στην πραγματικότητα, όμως, ο sommelier είναι ένας επαγγελματίας που πρέπει να γνωρίζει σε βάθος όλα τα beverages. Ένα από αυτά είναι η μπίρα.

Το «Le Pavillon Athens» μας συστήνει το beer pairing με ειδικό μενού - εικόνα 1
© Leonida Toumbanos

Η ελληνική σκηνή της μικροζυθοποιίας έχει κάνει άλματα ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια. Έχει διαμορφώσει και τη δυναμική ώστε να υποστηρίξει μια τέτοιου τύπου εστιατορική προσέγγιση;
Προφανώς και έχει: Οι μικροζυθοποιίες της χώρας παράγουν πολλές ειδικές και υπερ-ειδικές μπίρες, που θα μπορούσαν να ταιριάξουν σε ένα δείπνο σαν και αυτό. Πολλές και διαφορετικές ποιοτικές μπίρες, που γίνονται συνεχώς καλύτερες. Με το δείπνο στο «Le Pavillon Athens», θέλουμε ακριβώς να αναδείξουμε και να τονίσουμε το ρόλο της μπίρας στη σύγχρονη γαστρονομία.

Ποιο είναι το πιο βασικό μειονέκτημα του beer pairing σε σχέση με το wine pairing, και σε ποια σημεία μπορεί να έχει αβαντάζ;
Το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη οξύτητας. Οι περισσότερες μπίρες, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, στερούνται οξύτητας. Είναι όμως ένα «μαγειρικό» beverage. Είναι δηλαδή ένα προϊόν το οποίο ο ζυθοποιός το μαγειρεύει κατά την παραγωγή. Έχει, λοιπόν, πολλά στοιχεία που μπορούν να ταιριάξουνε με τα πιάτα, και άλλα τόσα που θα μπορούσαν να συμπληρώσουν την απόλαυση ενός δείπνου.

Το «Le Pavillon Athens» μας συστήνει το beer pairing με ειδικό μενού - εικόνα 2

Το πρώτο Beer Pairing μενού του «Le Pavillon Athens» θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου (μόνο με κρατήσεις), σε ένα event που ο Jean-Charles Métayer σχεδιάζει να επαναλάβει, αφιερώνοντάς το σε μια σειρά από άλλες μικροζυθοποιίες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το 'Gallina' για τους επόμενους δύο μήνες στο 'Domes Zeen Chania'

Το δημοφιλές εστιατόριο του Κουκακίου θα σερβίρει για το καλοκαίρι το μενού του και στο ξενοδοχείο των Χανίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
18/07/2024

4 αστέρια με concept στο "Nana Princess" στην Κρήτη

Όταν ο 3άστερος σεφ Thomas Bühner παραδίδει μαθήματα γαστρονομικούconcept, στο γκουρμέ εστιατόριο "Eternal Blue" στη Χερσόνησο που η κουζίνα του λάμπει.

Τα nice n easy χαρίζουν γεύση στον Πύργο του Πειραιά με τέσσερα διαφορετικά κόνσεπτ

Ο δημοφιλής όμιλος gourmet και bio-healthy εστιατορίων παρουσιάζει τέσσερα διαφορετικά κόνσεπτ στο εμβληματικό τοπόσημο που ατενίζει το μεγάλο λιμάνι από ψηλά.

Astakos

Από τα μεγάλα σουξέ της χρονιάς η γαστροταβέρνα δίπλα στους πάγκους των ψαράδων της Γλυφάδας, πρέπει να ανασκουμπωθεί και να ανεβάσει στροφές για να πιάσει τις επιδόσεις που δοκιμάζαμε το Μάρτιο.

Zillers

Σε νέα τροχιά το αγαπημένο εστιατόριο των Αθηναίων με νέο σεφ τον Βασίλη Ρούσσο, πρέπει να ξεκαθαρίσει τον fine dining χαρακτήρα του και να μπει πιο τολμηρά στη σκηνή της Αθήνας.

Πώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες αλλάζουν τον εστιατορικό χάρτη του Παρισιού

Η Ολυμπιάδα αυξάνει τις γαστρονομικές απαιτήσεις στην Πόλη του Φωτός, με δεκάδες pop up σημεία και κόνσεπτ να ξεπηδούν αποκλειστικά για το σπουδαίο αθλητικό γεγονός.

Το 'Wine is Fine' για ένα βράδυ στο 'Αίγλη Cinema'

Μία κινηματογραφική νύχτα μοναδικής νοστιμιάς, εμπνευσμένη από το σύμπαν του Φρανσουά Τριφό.