Το covid free or not to covid free?: Πρώτες σκέψεις για τα νέα μέτρα για τους κλειστούς χώρους σε εστίαση και πολιτισμό

Τα νέα μέτρα εγείρουν άλυτα προβλήματα, παρόλα αυτά το να νιώσει ο κόσμος πιο ασφαλής να βγει έξω και να απολαύσει τα εστιατόρια, τα μπαρ και τον πολιτισμό μόνο θετικό μπορεί να είναι για την αγορά.

Το covid free or not to covid free?: Πρώτες σκέψεις για τα νέα μέτρα για τους κλειστούς χώρους σε εστίαση και πολιτισμό

Η ανακοίνωση των νέων μέτρων για εσωτερικούς χώρους δύο ταχυτήτων σε εστίαση και πολιτισμό, είτε αποκλειστικά για εμβολιασμένους είτε μεικτοί με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού είτε rapid test, άνοιξε όπως ήταν αναμενόμενο συζητήσεις. Καταρχήν τα μέτρα μένει να διευκρινιστούν περαιτέρω, καθότι οι επιχειρηματίες δηλώνουν σε μεγάλο βαθμό μπερδεμένοι ως προς την εφαρμογή τους. Χθες ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος έκανε μια πρώτη αποσαφήνιση σε τηλεοπτική του συνέντευξη σχετικά με την ηλεκτρονική εφαρμογή που θα υπάρχει στην είσοδο, σε κάθε περίπτωση βέβαια οι επιχειρηματίες επωμίζονται την ευθύνη του ελέγχου με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει και σε εσωτερικά κόστη σε μια ομολογουμένως πληγωμένη αγορά. Προβληματισμό προκαλεί και το ζήτημα των παιδιών και το κατά πόσο η υπεύθυνη δήλωση των γονέων τους εξασφαλίζει όσους επιλέγουν ένα covid-free χώρο.

Παρόλα αυτά οι συνθήκες και η προστασία της δημόσιας υγείας δεν αφήνουν πολλές επιλογές. Με το βλέμμα στο φθινόπωρο και τις μεταλλάξεις η δημιουργία covid free μαγαζιών μοιάζει θετική κίνηση καταρχήν ως επιβράβευση στους εμβολιασμένους που πέρα από την προσωπική τους προστασία, με την επίδειξη ατομικής ευθύνης βάζουν πλάτη για να χτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας. Σε έναν covid free χώρο ένας εμβολιασμένος μπορεί να απολαύσει όσα έχει στερηθεί σε ψυχαγωγία, εστίαση και διασκέδαση και ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθούν, σε ένα βαθμό τουλάχιστον, ευνοϊκές συνθήκες για να μην κλείσει η πόλη ξανά. Το να έχει παρόλα αυτά ένας επιχειρηματίας να επιλέξει να βάλει πόρτα στους μη εμβολιασμένους δεν είναι εύκολη υπόθεση καθότι πέρα από τον αντανακλαστικό φόβο μην χάσει πελάτες, γενικότερα το θέμα εγείρει άλυτα ζητήματα, ηθικά, συνταγματικά, ιδεολογικά ως προς τη βιοπολιτική. Με αυτό το δεδομένο σίγουρα είναι πιο ξεκάθαρη η στάση χωρών όπως η Ιρλανδία που αποφάσισε σε κυβερνητικό επίπεδο οι εσωτερικοί χώροι να ανοίξουν μόνο για εμβολιασμένους ή όσων κρατών, που είναι και η πλειοψηφία προς το παρόν, ζητούν είτε πιστοποιητικό είτε αρνητικό test.

Μακροπρόθεσμα βέβαια - όσο πάντα οι συνθήκες μας επιτρέπουν να σχεδιάσουμε οτιδήποτε μακροπρόθεσμο (!) - η δημιουργία covid free επιχειρήσεων, για εμάς στο αθηνοραμα, φαίνεται να βοηθά όχι μόνο την διαδικασία του εμβολιασμού, που είναι κομβικής σημασίας, αλλά και το να νιώσει ο κόσμος πιο ασφαλής να βγει έξω και να απολαύσει τα εστιατόρια, τα μπαρ και τον πολιτισμό. Και αυτό μόνο θετικό μπορεί να είναι για την αγορά και πρέπει να το λάβουν υπόψη τους οι επιχειρηματίες που καλούνται να διαλέξουν. Παράλληλα, φαίνεται μονόδρομος ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εργαζομένων στην εστίαση.

Το κράτος, από την πλευρά του, πρέπει επιτέλους να αναλάβει την ευθύνη πιο αυστηρών και ουσιαστικών ελέγχων ως προς την τήρηση των μέτρων, για να μην έχουμε τα φαινόμενα του περσινού καλοκαιριού γιατί πάλι δεν τηρούνται τα μέτρα απ' όλους. Μάλιστα μιλώντας με επιχειρηματίες υπάρχει διάχυτο το παράπονο ότι οι ελεγκτικές αρχές εξαντλούν την αυστηρότητα τους σε συγκεκριμένες περιοχές και αφήνουν ανεξέλεγκτα συγκεκριμένα άβατα της διασκέδασης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

"Mountain": Βουνό και θάλασσα στις... φλόγες στο πολυσυζητημένο εστιατόριο του Λονδίνου

Το εστιατόριο του σεφ Tomos Parry και της ομάδας πίσω από το φημισμένο "Brat", στην καρδιά του Σόχο, εμπνέεται από τον γοητευτικό χορό της φλόγας, συνδυάζοντας ισότιμα γη και θάλασσα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ
17/07/2024

Δοκιμάσαμε τις φίνες μεσογειακές γεύσεις του "Captain’s House"

Στο κεντρικό εστιατόριο του "Grand Resort Lagonisi", η θαλασσινή βίστα από το deck που σχεδόν αγγίζει το νερό, είναι μόνο το ορεκτικό των γαστριμαργικών απολαύσεων που παρουσιάζει ο σεφ Χρύσανθος Μανωλόπουλος, συνδυάζοντας δημιουργική φινέτσα και μοντέρνα μαγειρική άποψη.

Κάτι τρέχει στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Τα πιο φρέσκα σημεία της παρά θίν' αλός αστικής πραγματικότητας μας τραβάνε όλο και περισσότερο πιο κοντά στη θάλασσα, σερβίροντας εμπειρίες ακριβώς εκεί που σκάει το κύμα.