«Ρόδακας»: Μαγειρείο νέας κοπής στο Μετς

Το καινούργιο σενάριο του έμπειρου Νίκου Κουτουζή γράφεται εδώ και λίγο καιρό στην ανερχόμενη γειτονιά του Μετς κι έχει πειστική αύρα και γεύσεις από τα παλιά.

«Ρόδακας»: Μαγειρείο νέας κοπής στο Μετς

Oταν ο Νίκος Κουτουζής αποφάσισε να αφήσει το τιμόνι του «Κεντρικόν» που κρατούσε επί χρόνια στο Σύνταγμα, βρέθηκε σε αναζήτηση νέας στέγης για το επόμενο επαγγελματικό του βήμα. Και τη βρήκε πολύ σύντομα σε ένα γοητευτικό παλαιό οίκημα στο Μετς, κρυμμένο πάνω από τη Βουλιαγμένης, που στεγάζει εδώ και μερικούς μήνες τον πολύ ατμοσφαιρικό «Ρόδακα». Ως μαγειρείο και δη ως «μαγειράδικο» μου το περιγράφει ο ίδιος το βράδυ που το επισκέπτομαι, θέλοντας να τονίσει από τη μία τη ζεστασιά που απονέει ο χώρος και από την άλλη τη γευστική γραμμή που κινείται και αυτή στη σφαίρα της οικειότητας με αύρα από τα παλιά. Θα έλεγα ότι πετυχαίνει και στα δύο.

Η σάλα του, που σπάει σε τρία διαφορετικά δωμάτια, ξυπνά μνήμες αστικού παρελθόντος και προτάσσει ασφαλώς ως στοιχείο τα αρχαιοελληνικά κυκλικά διακοσμητικά που δίνουν στο μαγαζί το όνομά του. Αυτή την εποχή, βέβαια, τα τραπέζια με τα λευκά υφασμάτινα τραπεζομάντιλα στρώνονται στην ήσυχη και δροσερή αυλή όπως πρέπει, καθένα δηλαδή με το αντισηπτικό και τα συσκευασμένα μαχαιροπίρουνά του.

«Ρόδακας»: Μαγειρείο νέας κοπής στο Μετς - εικόνα 1

Στα του φαγητού, τώρα, ο Νίκος ανθολογεί με τη συμβολή του καλού του φίλου και ταλαντούχου σεφ Γιάννη Στανίτσα μια σειρά από χαρακτηριστικές ελληνικές γεύσεις, γαρνιρισμένες με ισχυρές δόσεις από τη λεγόμενη αστική μας κουζίνα. Αξίζει να κάνετε την αρχή με τις χειροποίητες αλοιφές που έχουν μαστοριά: Δοκιμάζοντας την τυροκαυτερή, αντιλαμβάνεσαι τη βουτυράτη φέτα, ενώ και εκείνη με τη μελιτζάνα έρχεται κρεμώδης και απολαυστική. Οι ντοματοκεφτέδες με το ωραίο τους τηγάνι έχουν αφράτη κρούστα που εξισορροπείται από την πλούσια γέμιση. Στα οπωσδήποτε και το ραγού μελιτζάνας με φάβα, ένα πιάτο σπάνιας απλότητας και φοβερής νοστιμιάς που σε μεταφέρει απευθείας στη Σαντορίνη. Το σερβίρουν και με μοσχαράκι στα κυρίως, ωστόσο καλύτερα να το προτιμήσετε σκέτο γιατί και στα μαγειρευτά οι επιλογές είναι πολλές.

Το σοφρίτο, που εδώ το φτιάνουν με χοιρινό αντί για το μοσχάρι που προστάζει η κερκυραϊκή συνταγή, έχει μελωμένη σάλτσα και πικάντικες νότες από σκόρδο και ξύδι. Οι λαχανοντολμάδες τυλίγονται σε τρυφερά φύλλα, γεμίζονται με νόστιμο χοντροαλεσμένο κιμά που κρατά στο δόντι και κολυμπούν σε πυκνό και ξινούτσικο αβγολέμονο. Η ζουμερή πανσέτα έρχεται αγκαζέ με φίνο πουρέ σελινόριζας, ενώ το κοκκινιστό μοσχαράκι έχει βαθιά νοστιμιά και ροδαλή σάλτσα, ό,τι πρέπει για να νοτίσει ελαφρά τις τραγανοτηγανισμένες πατάτες που το συνοδεύουν. Εκείνο το βράδυ τα γλυκά που φτιάχνουν οι ίδιοι, όπως το προφιτερόλ και το τιραμισού, είχαν τελειώσει οπότε αρκεστήκαμε στο καλό καϊμάκι με γεύση λουκούμι που προμηθεύονται από το κοντινό λουκουμοποιείο του Βομβύλα.

Περισσότερες πληροφορίες

Ρόδακας

Κέλσου 10, Μετς
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'the mushroom.': Η Madame Ginger και το pop-up της στο Athens Street Food Festival

Πιάτα με βάση το μανιτάρι που έρχονται για να καταθέσουν μία διαφορετική οπτική στο street food.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
10/05/2024

Στο 'Po'Boys' (και) για smash burger προβατίνας

Το ΒΒQ joint του Ψυρρή έχει νέους καρνιβορικούς άσους στο μανίκι του.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Για μια υψηλή τοπική κουζίνα της Ελλάδας

Ποντιακά σιρόν με πασκιτάν και πράσα με δαμάσκηνα ή μόνο μουσακάς; Πώς θα βαδίσουν οι "εξωτικές" τοπικές μας σπεσιαλιτέ στην παγκόσμια πασαρέλα και πώς θα αποκτήσει πληρότητα, δυνατή ταυτότητα και διεθνές σεξαπίλ η γαστρονομία μας; Η ελληνική κουζίνα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, λίγο πριν την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης (14/5).

39 καυτά νέα από την εστιατορική καλοκαιρινή Ελλάδα

Το ελληνικό καλοκαίρι που πλησιάζει θα είναι φέτος πιο πλούσιο και νόστιμο από ποτέ. Ιδού λοιπόν μια πρώτη φουρνιά νέων αφίξεων που έρχονται οσονούπω από το Αιγαίο ως το Ιόνιο και από το Βορρά μέχρι το Νότο της χαρισματικής καλοκαιρινής Ελλάδας.

Βραβεία Eλληνικής Kουζίνας 2024: Για τον guest chef Luca Piscazzi το τοπικό στοιχείο πρέπει να φωτιστεί στην ελληνική κουζίνα

Ο ταλαντούχος Ιταλός σεφ δημιουργεί και μαγειρεύει το μενού της φετινής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που έρχεται στις 14/5 στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης. Λίγο προτού αναχωρήσει για τον Βορρά, μας μιλά για τη μαγειρική του φιλοσοφία, τη σημασία που έχουν οι γαστρονομικές διακρίσεις και την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της, που τον ενθουσιάζουν και τον εμπνέουν.

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.