Έξι οινομαγειρεία με ιστορία

Σε μια πόλη που ανανεώνει τον γευστικό της χάρτη με μητροπολιτικούς ρυθμούς μερικά στέκια κρατούν αναλλοίωτο το χαρακτήρα τους και ανακατεύουν στις κατσαρόλες τους ατόφιες γευστικές μνήμες παλιάς Αθήνας.

Έξι οινομαγειρεία με ιστορία

Σε μια πόλη που ανανεώνει τον γευστικό της χάρτη με μητροπολιτικούς ρυθμούς μερικά στέκια κρατούν αναλλοίωτο το χαρακτήρα τους και ανακατεύουν στις κατσαρόλες τους ατόφιες γευστικές μνήμες παλιάς Αθήνας.

«Κίτσουλας»

Έξι οινομαγειρεία με ιστορία - εικόνα 1

Με οικοδεσπότη τον sui generis κ. Χρήστο, που στραβοκοιτάζει τους πελάτες του όταν έχουν παραξενιές, αλλά τους τραγουδά καντάδες όταν του φτιάχνουν το κέφι, ο «Κίτσουλας» στο Χαλάνδρι (Φιλικής Εταιρείας 25, 2106814798) σερβίρει απίθανους λαχανοντολμάδες με αβγολέμονο περιωπής, εξαιρετικές πίτες με φύλλο της στιγμής αλλά και ωραία κρεατόσουπα, φρικασέ, μουσακά και κουκιά.

«Δίπορτο»

Έξι οινομαγειρεία με ιστορία - εικόνα 2

Το «Δίπορτο» στην Πλατεία Θεάτρου (Σωκράτους 9 & Θεάτρου, 2103211463) είναι μια υπόγεια χρονοκάψουλα με καύσιμο τη ρετσίνα από το κατρούτσο και όχημα τις φασολάδες, τα γιουβέτσια, τις σαρδέλες και τα γιαχνερά, μαζί με τη διάσημη ρεβιθάδα και τους μεζέδες της ημέρας, βασισμένους σε υλικά φρεσκότατα και οδηγό τη γεύση της Ελλάδας προ Τσελεμεντέ.

«Νικήτας»

Έξι οινομαγειρεία με ιστορία - εικόνα 3

Πολλοί τον έχουν συνδέσει με τα αφράτα μπιφτεκάκια και το κοντοσούβλι του, που είναι ίσως το τρυφερότερο της πόλης, στην πραγματικότητα όμως είναι τα ανάλαφρα σουτζουκάκια, το μοσχομυριστό κοκκινιστό και το βελούδινο λεμονάτο του που έκαναν τον «Νικήτα» (Αγ. Αναργύρων 19, 2103252591) κομμάτι της καθημερινότητας του καλλιτεχνόκοσμου της γειτονιάς του Ψυρρή.

«Οι Νοστιμιές της Μαίρης»

Έξι οινομαγειρεία με ιστορία - εικόνα 4

Σταθερή επιλογή του θεατρόκοσμου της Κυψέλης, οι «Νοστιμιές της Μαίρης» (Ύδρας 2, 2108213136) έχουν προσφέρει σε γενιές εργένηδων και φοιτητών της γειτονιάς γεύσεις και μερίδες πληθωρικές όσο και το ταμπεραμέντο της μαγείρισσας. Η κουζίνα ετοιμάζει μαγειρευτά της ώρας και του τηγανιού, με θράψαλα, μοσχαρίσιες και μπαμπάτσικα μπιφτέκια να κάνουν παρέλαση στην κατάμεστη σάλα.\

«Λελούδας»

Έξι οινομαγειρεία με ιστορία - εικόνα 5

Μαγειρευτά χωρίς στραβοτιμονιές και ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά –που βάζει μπρος νταλίκα!– έχουν κάνει τον «Λελούδα» στον Βοτανικό (Σαλαμίνας 8-10, 2103464167) σταθερό στέκι των φορτηγατζήδων, όμως οι τριαξονικές του γεύσεις μαζί με την παλλαϊκή ατμόσφαιρα με τα πειράγματα και τα παρεΐστικα γέλια τον έχουν αναγάγει σε σημείο αναφοράς όλης της Αθήνας.

«Οικονόμου»

Έξι οινομαγειρεία με ιστορία - εικόνα 6

Με ιστορία που κρατάει από το 1930 και συνταγές που ταξιδεύουν στην παράδοση το οινομαγειρείο «Οικονόμου» στα Άνω Πετράλωνα (Τρώων 41 & Κυδαντιδών, 2103467555) εξακολουθεί –με την τρίτη γενιά στο τιμόνι του πλέον– να προκαλεί λαϊκό προσκύνημα με ταψιά και κατσαρόλες που μαγειρεύουν, με βάση τις εποχές, από λαδερά και λαχανοντολμάδες μέχρι στιφάδο και αρνί με πατάτες στο φούρνο.

Περισσότερες πληροφορίες

Κίτσουλας

Φιλικής Εταιρείας 25, Χαλάνδρι
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Οικονόμου

Τρώων 41 & Κυδαντιδών, Άνω Πετράλωνα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Δίπορτο

Σωκράτους 9 & Θεάτρου, κέντρο
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
08/05/2024

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.

Τα νέα -εξαιρετικά- street food της Αθήνας

Το χεράτο φαγητό έχει αναβαθμιστεί αισθητά τους τελευταίους μήνες και αυτοί είναι οι 'υπεύθυνοι'.

"Makan La Vie": Αέρας Γαλλικής γαστρονομίας στην Ινδονησία

Στο παραδεισένιο νησί Gili Air ο σεφ Lachaux Médéric συνδυάζει τη fusion γαλλική κουζίνα και τις τεχνικές της µε τα τοπικά προιόντα της Ινδονησίας.

Εκλεκτικά μεσημέρια που φέρνουν την αύρα παλιάς Κηφισιάς στο σήμερα στον κήπο του "Isabella’s"

Στο νέο, αποκλειστικά μεσημεριανό, εστιατόριο του ανακαινισμένου "The Twenty One Hotel", ο ανεπιτήδευτος κοσμοπολιτισμός που ταιριάζει γάντι με την Κηφισιά και με την εποχή, μας καλεί για slow living.

Η Ελένη Πετρουλάκη μας κάνει το τραπέζι στο "Blends" στη Γλυφάδα με το healthy & weight loss menu της

Πιάτα με λίγες θερμίδες, υψηλή διατροφική αξία και την υπογραφή της Ελένης Πετρουλάκη σ' ένα καλοκαιρινό σκηνικό.

Ο Αλέξανδρος Καρακατσάνης είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα

Μία κουβέντα με τον ταλαντούχο σεφ, με αφορμή το 'Ami gastrotheque' αλλά και ένα νέο, φιλόδοξο και ταρατσάτο εστιατορικό project που καταφθάνει πολύ σύντομα.