«Proveleggioς»: Δοκιμάσαμε το νέο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά και μεταφέρουμε εντυπώσεις

Ο Δημήτρης Αντωνόπουλος μπήκε από την πρώτη ημέρα στο εστιατόριο/εργαστήριο που άνοιξαν ο σεφ Σωτήρης Κοντιζάς και ο Κώστας Πισιώτης και μας μεταφέρει με ένα αυθόρμητο, ιδιοσυγκρασιακό κείμενο τις εντυπώσεις του.

«Proveleggioς»: Δοκιμάσαμε το νέο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά και μεταφέρουμε εντυπώσεις

Πρώτο βήμα μέσα, πρώτη μέρα, πρώτη ματιά: μια ντιζαϊνάτη mensa (εστιατόριο ιταλικού πανεπιστημίου ή σχολείου), διάχυτο γκρι και δόσεις μαύρου, μπλε του κοβαλτίου, τραπέζια, καρέκλες, stand, στουλ, αύρα Bauhaus, έξω και μέσα. Θέρμη inox κουζίνας, cool bar και μπάρα που ξεκινώντας απ’ τις φωτιές καταλήγει στα σέικερ. Πιάτο-ντιζαϊνιά από αλουμίνιο, pantone like πολύχρωμοι κατάλογοι δίκην σουπλά, η χαρά του γραφίστα.

Νωρίς, στις 7 μ.μ., τα vibes υποβλητικά, ο κόσμος λίγος. Υπόγειο lab, chef’s fun park, ζυμώσεις, ζυμώματα, τυρί μόλις πηγμένο που στραγγίζει, πειράματα homemade αλλαντικών, research & development πίσω από τη φωτεινή blue cobalt screen. Ψωμί αφράτο, ταϊσμένο προζύμι τριών χρόνων, νοστιμιά γήινη με μια σταλιά λάδι (δεν θα ’λεγα όχι αν ήταν λίγο ξινότερο). Fine fast ή fine mom’s κουνουπίδι τηγανητό σε κουρκούτι, τελειοποιημένη veggie κροκέτα με mayo αγριοράπανου. Παραπούλια με γλύκα λωτού και umami επίμονο από miso butter, προσγειωμένος εξωτισμός τύπου «Nolan» – λίγος λωτός ακόμη θα το απογειώσει!

«Proveleggioς»: Δοκιμάσαμε το νέο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά και μεταφέρουμε εντυπώσεις - εικόνα 1

Τι είναι το Bauhaus στη γεύση; Απάντηση: αυτός ο απίστευτα νόστιμος κεφτές σχάρας με σάλτσα αρσενικού, κρεατένιος, χωρίς μπαχάρια (πιπέρι μόνο ακούγεται), απέριττος αλλά όχι απλοϊκός· κολλάς στη χάρη του. Κι άλλη απάντηση: τα χοιρινά παϊδάκια με γευστική λιτότητα και νοστιμάδα καπνού, χωρίς σάλτσες και μπαχαρικά για να εκφράζεται το κρέας ελεύθερα. Η ευκολόπιοτη και σοβαρή Pale Ale, γλυκοφρουτώδης και μια σταλιά πικρή, είναι η σπέσιαλ μπίρα της Kirki microbrewery ειδικά για το «Proveleggioς». Bartenders, εστιάτορες, food bloggers, δημοσιογράφοι, μοδάτοι, φάτσες προχώ, λαός και intellectuals· ενέργεια στο φουλ. Post-punk γκάζια από τους Franz Ferdinand. Ο φωτισμός γλυκός και σωστός, τα φωτιστικά πολύ σύγχρονα, οι food photos ινσταγκραμικά ωραίες.

Πίτσα χμμμ…, μέτρια ζύμη λαστιχωτή, ζηλευτή ντοματένια φρεσκάδα με σκόρδο, κρεμμύδι και θυμάρι στη marinara και φρέσκο homemade τυρί. Σχαριστό στα κάρβουνα λάχανο κλέβει την παράσταση από το πειραματικό λουκάνικο με συκώτι που διψάει για έξτρα καρύκευμα. Θέλω το πείραμα και τα ερωτήματα της γεύσης πιο εμφανή στο μενού και στο story telling των σερβιτόρων. Στιφάδο ή κρεμμυδόσουπα με πρόβειο γιαούρτι; Συμπαθές αλλά αμήχανο. Κροκέτα πατάτας Korokke χωρίς νεύρο, φλούφλικη, αλλά το κέτσαπ μήλου δίπλα της φυσάει.

«Proveleggioς»: Δοκιμάσαμε το νέο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά και μεταφέρουμε εντυπώσεις - εικόνα 2

9.10 μ.μ, cool και hot. Ο «Proveleggioς» είναι «club» κι εστιατόριο, η θετική ενέργεια και ο ρυθμός ξεχειλίζουν, η Patti Smith ηλεκτρίζει. Ο Κοντιζάς μάτι άγρυπνο διορθώνει και συμβουλεύει, ο Πισιώτης υποδέχεται, τα παιδιά που σερβίρουν ευγενέστατα απορροφούν τις εντάσεις. Η tarte tatin (καμένη η βάση, αλλά πρώτη μέρα δείχνουμε κατανόηση) έχει ωραία «καραμελωμένα» ξινόμηλα και αταίριαστη ξινή κρέμα. Έξω, το Bauhaus του αρχιτέκτονα Αριστομένη Προβελέγγιου κεντήθηκε με γραμμικό tattoo χρώμα από τον Παύλο –Τwo Hands– Τσάκωνα, τα παιδιά της γειτονιάς βάζουν τις μουσικές τους, οι καπνιστές βγαίνουν να καπνίσουν, το διπλανό «Funky Gourmet» κλειστό. Μ’ αρέσει αυτό το πείραμα, σ’ αυτήν τη γειτονιά…

Περισσότερες πληροφορίες

Proveleggioς

Παραμυθιάς 11, Κεραμεικός
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Pharaoh Fire Nights: Ο Δημήτριος Μούδιος μαγειρεύει για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Ο σπουδαίος R & D σεφ θα μαγειρέψει ένα ειδικό μενού ταϊλανδέζικης κουζίνας χρησιμοποιώντας κυρίως ελληνικά προϊόντα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/05/2024

'the mushroom.': Η Madame Ginger και το pop-up της στο Athens Street Food Festival

Πιάτα με βάση το μανιτάρι που έρχονται για να καταθέσουν μία διαφορετική οπτική στο street food.

Στο 'Po'Boys' (και) για smash burger προβατίνας

Το ΒΒQ joint του Ψυρρή έχει νέους καρνιβορικούς άσους στο μανίκι του.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Για μια υψηλή τοπική κουζίνα της Ελλάδας

Ποντιακά σιρόν με πασκιτάν και πράσα με δαμάσκηνα ή μόνο μουσακάς; Πώς θα βαδίσουν οι "εξωτικές" τοπικές μας σπεσιαλιτέ στην παγκόσμια πασαρέλα και πώς θα αποκτήσει πληρότητα, δυνατή ταυτότητα και διεθνές σεξαπίλ η γαστρονομία μας; Η ελληνική κουζίνα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, λίγο πριν την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης (14/5).

39 καυτά νέα από την εστιατορική καλοκαιρινή Ελλάδα

Το ελληνικό καλοκαίρι που πλησιάζει θα είναι φέτος πιο πλούσιο και νόστιμο από ποτέ. Ιδού λοιπόν μια πρώτη φουρνιά νέων αφίξεων που έρχονται οσονούπω από το Αιγαίο ως το Ιόνιο και από το Βορρά μέχρι το Νότο της χαρισματικής καλοκαιρινής Ελλάδας.

Βραβεία Eλληνικής Kουζίνας 2024: Για τον guest chef Luca Piscazzi το τοπικό στοιχείο πρέπει να φωτιστεί στην ελληνική κουζίνα

Ο ταλαντούχος Ιταλός σεφ δημιουργεί και μαγειρεύει το μενού της φετινής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που έρχεται στις 14/5 στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης. Λίγο προτού αναχωρήσει για τον Βορρά, μας μιλά για τη μαγειρική του φιλοσοφία, τη σημασία που έχουν οι γαστρονομικές διακρίσεις και την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της, που τον ενθουσιάζουν και τον εμπνέουν.

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.