Χριστούγεννα στο Μεξικό: Γιορτάζουμε με mole και ponche Navideño!

Ο Πίτερ Μαραγκός, chef-patron του «Dos Hermanos», μας συστήνει τις Posadas και μας αποκαλύπτει τις συνταγές των παραδοσιακών εδεσμάτων που γεμίζουν τα οικογενειακά τραπέζια με γεύσεις γιορτινές και ολότελα εξωτικές.

Χριστούγεννα στο Μεξικό: Γιορτάζουμε με mole και ponche Navideño!

Ο Πίτερ Μαραγκός, chef-patron του «Dos Hermanos», μας συστήνει τις Posadas, τη μυσταγωγική παράδοση που μετατρέπει τις γειτονιές του Μεξικού σε χριστουγεννιάτικο παραμύθι για εννιά βράδια, και μας αποκαλύπτει τις συνταγές των παραδοσιακών εδεσμάτων που γεμίζουν τα οικογενειακά τραπέζια με γεύσεις γιορτινές και ολότελα εξωτικές.

Μυσταγωγικές Posadas

Το ιδιαίτερο αυτό έθιμο μεταμορφώνει τις γειτονιές του Μεξικού σε χριστουγεννιάτικο παραμύθι από τις 16 Δεκεμβρίου μέχρι και την Παραμονή Χριστουγέννων. Τα σπίτια στολίζονται με χάρτινα φανάρια, κλαδιά από έλατα και φωτεινά λουλούδια, και κάθε αυλή αποκτά τη δική της φάτνη (σχεδόν σε φυσικό μέγεθος), ενώ κάθε βράδυ μικροί και μεγάλοι αναβιώνουν την πορεία της Μαρίας και του Ιωσήφ προς τη Βηθλεέμ.

Χριστούγεννα στο Μεξικό: Γιορτάζουμε με mole και ponche Navideño! - εικόνα 1

Πήρες το buñuelo σου;

Οι δρόμοι φωτίζονται από τα κεριά και τα τραγούδια των πομπών, ενώ οι συμμετέχοντες χτυπούν τις πόρτες των σπιτιών, ψάλλοντας κάλαντα με τα οποία ζητούν στέγη και τροφή. Για αντάλλαγμα, λαμβάνουν το παραδοσιακό buñuelo, ένα μπαλάκι από τηγανητή ζύμη, αλλά και ponche, ένα γλυκό θρεπτικό ρόφημα από φρούτα, βρασμένα με ζάχαρη και κανέλα, σαν virgin μεξικάνικη παραλλαγή της sangria.

Noche Buena

Την Παραμονή Χριστουγέννων οι περιφερόμενοι βρίσκουν επιτέλους στέγη στα σπίτια των αγαπημένων τους, οι οποίοι στρώνουν το τραπέζι και το γεμίζουν με πεντανόστιμα παραδοσιακά πιάτα όπως το σοκολατένιο mole με κοτόπουλο και μπαχαρικά ή οι ζουμερές enchiladas, αλλά και αγαπημένα ροφήματα και κοκτέιλ, προτού καταλήξουν όλοι μαζί στη μεταμεσονύκτια λειτουργία των Χριστουγέννων, για να ολοκληρώσουν την εορταστική μυσταγωγία.

Mole michoacano

Χριστούγεννα στο Μεξικό: Γιορτάζουμε με mole και ponche Navideño! - εικόνα 2

Υλικά (για 4 άτομα)
4 μπούτια κοτόπουλου
1 lt νερό με αλάτι, κρεμμύδι και αρωματικά βότανα
120 γραμ. πιπεριά άντσο
120 γραμ. πιπεριά μουλάτο
120 γραμ. πιπεριά πασίγια
30 γραμ. αμύγδαλο
30 γραμ. καρύδια
30 γραμ. σταφίδες
30 γραμ. σουσάμι
1 κουταλιά σπόρια από τις πιπεριές
½ κρεμμύδι λευκό, ψιλοκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο
1 πιπερόριζα, ψιλοκομμένη
5 γαρίφαλα
5 κόκκοι χοντρό πιπέρι
10 κόκκοι ψιλό πιπέρι
4 τοματίγιο (ντομάτα πράσινη)
1 κ. γλ. κύμινο
1 κούπα λαρδί
400 γραμ. μεξικάνικη σοκολάτα ή κουβερτούρα

Εκτέλεση
Βράζουμε το κοτόπουλο στο νερό με το αλάτι, το κρεμμύδι και τα αρωματικά βότανα μέχρι να γίνει τρυφερό. Σε βαθύ τηγάνι τηγανίζουμε όλες τις πιπεριές μέσα στο λαρδί. Αφαιρούμε τις πιπεριές και μέσα στο ίδιο σκεύος σοτάρουμε πρώτα το σκόρδο με το κρεμμύδι και έπειτα προσθέτουμε τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τις σταφίδες, το σουσάμι, το γαρίφαλο, τους κόκκους πιπεριού τα σπόρια από τις πιπεριές και τα τοματίγιο. Στο τέλος προσθέτουμε τις τηγανητές πιπεριές και τον μισό από το ζωμό του κοτόπουλου και το αφήνουμε να πάρει μια καλή βράση. Κατόπιν περνάμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ μέχρι να ενοποιηθούν. Βάζουμε το μείγμα σε κατσαρόλα, προσθέτουμε τη σοκολάτα και τον υπόλοιπο ζωμό από το κοτόπουλο (αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό). Μόλις λιώσει η σοκολάτα και γίνει ένα ομογενές μείγμα προσθέτουμε το κοτόπουλο. Το αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά 20 με 25 λεπτά. Το σερβίρουμε σε πιατέλα με μεξικάνικο ρύζι.

Enchiladas placeras

Χριστούγεννα στο Μεξικό: Γιορτάζουμε με mole και ponche Navideño! - εικόνα 3

Υλικά (για 4 άτομα)
1 lt νερό με αλάτι και μαύρο πιπέρι
8 τορτίγιες καλαμποκιού
5 πιπεριές γκουαχίγιο, χωρίς ίνες και σπόρια, μουλιασμένες
5 πιπεριές άντσο, χωρίς ίνες και σπόρια, μουλιασμένες
1 ματσάκι φρέσκο κόλιαντρο, ψιλοκομμένο
½ κ. γλ. κύμινο
2 κ. σ. μηλόξιδο
1 κ. γλ. ρίγανη
1 λευκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
½ κούπα λαρδί
150 γραμ. φρέσκο τυρί (τύπου ανθότυρο), τριμμένο
4 μπούτια κοτόπουλου
2 πατάτες μεγάλες
2 καρότα
1 αποφλοιωμένη ντομάτα, ψιλοκομμένη
1 κ. σ. πελτέ
αλατοπίπερο κατά βούληση


Εκτέλεση
Βράζουμε το κοτόπουλο με τις πατάτες και τα καρότα, προσθέτουμε αλάτι και μαύρο πιπέρι. Ξεψαχνίζουμε το κοτόπουλο και το κάνουμε λωρίδες, κόβουμε τις πατάτες σε κύβους και τα καρότα σε ροδέλες. Για να φτιάξουμε τη σάλσα: Τηγανίζουμε όλες τις πιπεριές στο λαρδί με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και την ντομάτα. Προσθέτουμε τη ρίγανη, το μηλόξιδο, τον πελτέ, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε το ζωμό από το κοτόπουλο και το αφήνουμε να πάρει μια καλή βράση. Στη συνέχεια περνάμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ μέχρι να ενοποιηθούν. Βάζουμε το μείγμα σε κατσαρόλα και το αφήνουμε να βράσει για μισή ώρα σε χαμηλή φωτιά. Χωρίζουμε το μείγμα στα δύο. Στο πρώτο μισό προσθέτουμε το κοτόπουλο, τις πατάτες, τα καρότα, το κύμινο και το ψιλοκομμένο κόλιαντρο και το αφήνουμε να βράσει για δέκα λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Βουτάμε τις καλαμποκένιες τορτίγιες στο καυτό λαρδί και αμέσως μετά στη σάλσα που έχουμε κρατήσει. Τυλίγουμε τη γέμιση του κοτόπουλου σε κάθε τορτίγια. Πασπαλίζουμε τις τορτίγιες με το τριμμένο τυρί και προσθέτουμε λίγη σάλσα ακόμα και κόλιαντρο.

Rompope - Mexican eggnog

Χριστούγεννα στο Μεξικό: Γιορτάζουμε με mole και ponche Navideño! - εικόνα 4

Υλικά
1 lt γάλα
6 κρόκοι αβγών
150 γραμ. λευκή ζάχαρη
1 κ. γλ. βανίλια
1 ξύλο κανέλας
3 γαρίφαλα
λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση
Βάζουμε το γάλα, τη ζάχαρη, τη βανίλια, την κανέλα, το γαρίφαλο και το μοσχοκάρυδο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πάρει την πρώτη βράση. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να βράσει για 20 λεπτά. Χτυπάμε πολύ καλά τους κρόκους, έπειτα προσθέτουμε αργά το βρασμένο μείγμα και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Στη συνέχεια το βράζουμε μέχρι να πήξει. Το σερβίρουμε σε ποτήρι και τρίβουμε φρέσκια κανέλα.

Ponche Navideño

Χριστούγεννα στο Μεξικό: Γιορτάζουμε με mole και ponche Navideño! - εικόνα 5

Υλικά (για 4 λίτρα ponche)
4 lt νερό
2 κούπες μαύρη ζάχαρη
8 τμχ. αστεροειδούς γλυκάνισου
20 γαρίφαλα
4 ξύλα κανέλας
2 στικ ζαχαροκάλαμου
1 κούπα καρύδια
½ κούπα σταφίδες
6 φιρίκια
4 πορτοκάλια με τη φλούδα τους, κομμένα σε 4 κομμάτια
4 αχλάδια με τη φλούδα τους, κομμένα σε 4 κομμάτια
1 παπάγια
10 αποξηραμένα δαμάσκηνα
1 γρέιπφρουτ
1 κούπα μπράντι ή ρούμι

Εκτέλεση
Στο νερό προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά, τα καρύδια και τις σταφίδες και όλα τα κομμένα φρούτα. Τα αφήνουμε να βράσουν για μία έως μιάμιση ώρα. Στο τέλος μπορούμε να προσθέσουμε 1 κούπα μπράντι ή ρούμι. Σερβίρεται κρύο ή ζεστό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Μοναδικές γευστικές εμπειρίες μετά μουσικής στη Σίφνο

Ξεκινώντας από την ερχόμενη Παρασκευή 19 Ιουλίου, το εστιατόριο του NŌS Hotel &Villas σου προτείνει 4 μουσικές βραδιές και υπόσχεται ένα Σιφνιώτικο καλοκαίρι που εγείρει όλες τις αισθήσεις

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/07/2024

Ο Bruno Verjus για δύο μοναδικά βράδια στο 'Elements'

Το βραβευμένο εστιατόριο του ξενοδοχείου 'Canaves Epitome' φιλοξενεί τον σημαντικό σεφ.

Οι -πραγματικοί- σεφ και restaurateurs από την τρίτη σεζόν του Τhe Bear

Η λίστα με όλα εκείνα τα πρόσωπα του σύμπαντος της γεύσης που κάνουν παρέα στον Carmy και τους δικούς του, στο νέο κύκλο της δημοφιλούς σειράς.

Το 'Gallina' για τους επόμενους δύο μήνες στο 'Domes Zeen Chania'

Το δημοφιλές εστιατόριο του Κουκακίου θα σερβίρει για το καλοκαίρι το μενού του και στο ξενοδοχείο των Χανίων.

4 αστέρια με concept στο "Nana Princess" στην Κρήτη

Όταν ο 3άστερος σεφ Thomas Bühner παραδίδει μαθήματα γαστρονομικούconcept, στο γκουρμέ εστιατόριο "Eternal Blue" στη Χερσόνησο που η κουζίνα του λάμπει.

Τα nice n easy χαρίζουν γεύση στον Πύργο του Πειραιά με τέσσερα διαφορετικά κόνσεπτ

Ο δημοφιλής όμιλος gourmet και bio-healthy εστιατορίων παρουσιάζει τέσσερα διαφορετικά κόνσεπτ στο εμβληματικό τοπόσημο που ατενίζει το μεγάλο λιμάνι από ψηλά.

Astakos

Από τα μεγάλα σουξέ της χρονιάς η γαστροταβέρνα δίπλα στους πάγκους των ψαράδων της Γλυφάδας, πρέπει να ανασκουμπωθεί και να ανεβάσει στροφές για να πιάσει τις επιδόσεις που δοκιμάζαμε το Μάρτιο.