Μερακλίδικοι μεζέδες στα «Καραμανλίδικα» της Ερμού

Ακριβώς στην καρδιά της παλιάς Αθήνας, μεταξύ Θησείου και Ψυρρή, η νέα πρόταση από τα «Καραμανλίδικα του Φάνη», που μοσχοβολάει ­μεράκι και παράδοση, είναι ένα στέκι ιδανικό για λαϊκό προσκύνημα με μυρωδιές Ανατολής.

Μερακλίδικοι μεζέδες στα «Καραμανλίδικα» της Ερμού

Παλιές Πολίτισσες απολαμβάνουν νωχελικά το αρωματικό μαλεμπί τους, νεαροί τουρίστες χαζεύουν τη χρωματιστή πανδαισία των αλλαντικών στις βιτρίνες και από τα ηχεία βγαίνουν νότες που εναλλάσσουν τα ηπειρώτικα με τα βιολιά και τα λαούτα, στρώνοντας ηχόχρωμα διακριτικό, αλλά χαρακτηριστικό ενός μαγαζιού που από την έκφραση «λαϊκή παράδοση» υμνεί εξίσου και την πρώτη και τη δεύτερη λέξη.

Φορτωμένες με του κόσμου τα καλούδια, οι μεγάλες, λαμπερές βιτρίνες δίνουν το στίγμα ενός ονόματος συνδεδεμένου με την εκλεκτότερη συλλογή αλλαντικών και τυριών, που όταν δεν τυλίγονται για το σπίτι, απλώνονται σε εθιστικές πιατέλες με την υπογραφή της ομάδας των «Καραμανλίδικων», για να συνοδεύσουν επιτόπου τη μακριά επιλογή ελληνικών κρασιών και αποσταγμάτων του μενού (πάνω από 15 ετικέτες ούζου και τσίπουρου, αλλά ακόμη περισσότερα ΠΟΠ κρασιά στη λίστα). Την ίδια ώρα, στην ανοιχτή κουζίνα στην άκρη της σάλας, τεντζερέδια και ξυλόφουρνος βγάζουν μια μεγάλη ποικιλία μεζέδων που πλασάρονται στα βαριά μαρμάρινα τραπέζια.

Μερακλίδικοι μεζέδες στα «Καραμανλίδικα» της Ερμού - εικόνα 1

Αέρινο παστράμι Δράμας και δωδεκάμηνης ωρίμανσης κασέρι έρχονται στη λαδόκολλα για καλωσόρισμα και από εκεί κι έπειτα ο κατάλογος ξετυλίγεται σαν χάρτης της Ανατολής: τυροκαυτερή αφράτη και μυρωδάτη, αφήνει κάψα ευχάριστη στο στόμα χωρίς υπερβολές, μελιτζάνες με φέτα και σάλτσα Καππαδοκίας αποκαλύπτουν γεύσεις βαθιές και ταξιδιάρικες, σαχανάκι με καραμανλίδικο παστιρμά και πολίτικο σουτζούκι ικανοποιεί τους πιο μερακλήδες, ενώ προσφούρνια με σουτζούκια, παστιρμάδες ή κιμά βγάζουν στο προσκήνιο μια παράδοση από τις εποχές του Βυζαντίου.

Μια παράδοση η οποία –κι εδώ είναι το ζουμί– έρχεται και κουμπώνει με τις γεύσεις του σήμερα, όσο σαν γάντι δένει στο μωσαϊκό της περιοχής αυτό το μαγαζί, το οποίο, μέσα από την οικογενειακή του συνταγή, κρατά ζωντανό το μίτο πατρίδων που χάθηκαν αλλά και γεύσεων που είναι ακόμη ολοζώντανες.

Τρία πιάτα «όπως παλιά»

Μερακλίδικοι μεζέδες στα «Καραμανλίδικα» της Ερμού - εικόνα 2

Ντολμαδάκια της μανούλας

Πιάτο όνομα και πράγμα, αυτά τα μπιμπελό λεπτοδουλεμένης σπιτικής τεχνικής προσφέρουν με τη μοσχομυριστή μπουκιά τους μια αίσθηση μαμαδίστικης ασφάλειας, ενώ αστέρι είναι και το αφρατεμένο στραγγιστό γιαούρτι.

Σουτζουκόπιτα με αβγά μάτια

Πληθωρική γεύση με χορταστική δόση από εξαιρετικό σουτζούκι, το μπεστ σέλερ από τα προσφουρνίσματα του μενού είναι πιάτο βαρύ σαν την ιστορία του αλλαντικού-πρωταγωνιστής.

Μπακλαβάς πολίτικος

Πιο ντελικάτο από το βαρύ μελένιο σιρόπι του αντίστοιχου τριπολιτσιώτικου μπακλαβά, που επίσης υπάρχει στο μενού. Η πολίτικη εκδοχή δίνει αβάντα στο τραγανό φύλλο και κυρίως στο τριμμένο φιστίκι Αιγίνης, που γράφει αρωματικό επίλογο.

Περισσότερες πληροφορίες

Καραμανλίδικα του Φάνη - Εργαστήρι (Τα)

Ερμού 119, Θησείο
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Pharaoh Fire Nights: Ο Δημήτριος Μούδιος μαγειρεύει για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Ο σπουδαίος R & D σεφ θα μαγειρέψει ένα ειδικό μενού ταϊλανδέζικης κουζίνας χρησιμοποιώντας κυρίως ελληνικά προϊόντα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/05/2024

'the mushroom.': Η Madame Ginger και το pop-up της στο Athens Street Food Festival

Πιάτα με βάση το μανιτάρι που έρχονται για να καταθέσουν μία διαφορετική οπτική στο street food.

Στο 'Po'Boys' (και) για smash burger προβατίνας

Το ΒΒQ joint του Ψυρρή έχει νέους καρνιβορικούς άσους στο μανίκι του.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Για μια υψηλή τοπική κουζίνα της Ελλάδας

Ποντιακά σιρόν με πασκιτάν και πράσα με δαμάσκηνα ή μόνο μουσακάς; Πώς θα βαδίσουν οι "εξωτικές" τοπικές μας σπεσιαλιτέ στην παγκόσμια πασαρέλα και πώς θα αποκτήσει πληρότητα, δυνατή ταυτότητα και διεθνές σεξαπίλ η γαστρονομία μας; Η ελληνική κουζίνα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, λίγο πριν την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης (14/5).

39 καυτά νέα από την εστιατορική καλοκαιρινή Ελλάδα

Το ελληνικό καλοκαίρι που πλησιάζει θα είναι φέτος πιο πλούσιο και νόστιμο από ποτέ. Ιδού λοιπόν μια πρώτη φουρνιά νέων αφίξεων που έρχονται οσονούπω από το Αιγαίο ως το Ιόνιο και από το Βορρά μέχρι το Νότο της χαρισματικής καλοκαιρινής Ελλάδας.

Βραβεία Eλληνικής Kουζίνας 2024: Για τον guest chef Luca Piscazzi το τοπικό στοιχείο πρέπει να φωτιστεί στην ελληνική κουζίνα

Ο ταλαντούχος Ιταλός σεφ δημιουργεί και μαγειρεύει το μενού της φετινής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που έρχεται στις 14/5 στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης. Λίγο προτού αναχωρήσει για τον Βορρά, μας μιλά για τη μαγειρική του φιλοσοφία, τη σημασία που έχουν οι γαστρονομικές διακρίσεις και την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της, που τον ενθουσιάζουν και τον εμπνέουν.

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.