«Cardinale»: Πανιταλικές γεύσεις στον πεζόδρομο

Το ολοκαίνουργιο all day ιταλικό του κέντρου εκπέμπει στιλάτη ζεστασιά στη σάλα του, αλλά σερβίρει την ωραία πίτσα και τις υπόλοιπες «τρικολόρ» γεύσεις του Κώστα Τσίγκα και al fresco, στην όμορφη οδό Πετράκη.

«Cardinale»: Πανιταλικές γεύσεις στον πεζόδρομο

Πιο κέντρο πεθαίνεις, σκέφτομαι μπαίνοντας στο «Cardinale», που ξεκίνησε την καριέρα του στη Μητροπόλεως μέσα στον Αύγουστο. Η ιδιοκτήτρια του «By the Glass» Φωτεινή Παντζιά δημιούργησε μαζί με τον Κωστή Βλασσόπουλο («Διά Ταύτα») αυτό το εγκάρδιο all day ιταλικό στέκι περίπου στο ύψος της πλατείας, ντυμένο με ζεστά γήινα χρώματα και ξύλινο πάτωμα αλά παλιά, με ψαροκόκαλο.

Οι πολλές γωνιές σε καλούν να επιλέξεις ανάλογα με τη διάθεσή σου και να καθίσεις στα τραπέζια με τις αναπαυτικές σκουρόχρωμες καρέκλες, να μοιραστείς το ψηλό κεντρικό μαρμάρινο τραπέζι με την παρέα σου ή να τσιμπολογήσεις στο mozzarella bar και στα άνετα πάσα χαζεύοντας το πηγαινέλα του δρόμου. Το χώρο εποπτεύει η εντυπωσιακή γυάλινη κάβα, έτσι φωτισμένη ώστε τα χρώματα από τις φιάλες να αντανακλώνται στη σάλα. «Έχουμε πολλή Ιταλία στη wine list, αλλά δεν γίνεται να μην έχω και μια Σαντορίνη για τους ξένους επισκέπτες», μου λέει η Φωτεινή για το καμάρι της.

«Cardinale»: Πανιταλικές γεύσεις στον πεζόδρομο - εικόνα 1

Όσο βέβαια κρατάει ο καιρός οι γεύσεις με πανιταλικό πνεύμα, που υπογράφει ο Κώστας Τσίγκας, σερβίρονται al fresco, στα τραπέζια που βγάζει το μαγαζί στον πολύ ατμοσφαιρικό πεζόδρομο της Πετράκη. Αξίζει να κάνετε την αρχή ρίχνοντας μια ματιά στην ψαγμένη κολεξιόν από αλλαντικά και τυριά της γείτονος αλλά και στα ωραία crostini, τα οποία ψήνονται επιτόπου, όπως εκείνα με καλό προσούτο και βουτυράτο αβοκάντο που δοκιμάσαμε εμείς.

Ο σεφ αγαπάει το αβοκάντο και το χρησιμοποιεί επίσης σε μια θαυμάσια σαλάτα με ντομάτες, πολύχρωμα ντοματίνια, buratta και ψητά φρούτα, που στέκει ωραιότατα και ως κύριο πιάτο. Ωραίο επίσης το vitello tonnato με νόστιμο κρέας, ισορροπημένη σάλτσα τόνου και τη γλυκοπιπεράτη γεύση των κρεμμυδιών εσαλότ, ρουστίκ και πεντανόστιμα τα μύδια, με πικάντικο λουκάνικο nduja από τη Σικελία, λευκά φασόλια και φρυγανισμένο ψωμί – ό,τι πρέπει για βούτες στη σάλτσα τους.

«Cardinale»: Πανιταλικές γεύσεις στον πεζόδρομο - εικόνα 2

Η πίτσα είναι ατού σημαντικό στο «Cardinale». Έρχεται με τις άκρες της ροδοψημένες και είναι πανάλαφρη, σε βαθμό που νομίζεις ότι εξαϋλώνεται στο στόμα· το μυστικό είναι στη ζύμη της, που έχει ελάχιστη μαγιά και αφήνεται να ωριμάσει για πέντε ημέρες. Ο σεφ χωρίζει τις προτάσεις του, κατά τα ιταλικά πρότυπα, σε κόκκινες και λευκές. Εμείς χαρήκαμε από τις δεύτερες εκείνη την πιο κλασικίζουσα με κρέμα από φιστίκι, μορταδέλα και provola και την πιο φαντεζί με τσουκνίδα, κατσικίσιο τυρί, αμύγδαλα και καυτερό μέλι. Στην πλούσια ενότητα των ζυμαρικών ξεχωρίσαμε τα θαυμάσια τορτελόνι μπολονέζ με ραγού τριών κρεάτων, μορταδέλα, guanciale και κρεμώδες φινίρισμα από καλή burrata, ενώ η ώρα του γλυκού ήρθε με κανόλι, στεγνοτηγανισμένα και γεμισμένα με σοκολάτα και φιστίκι.

Περισσότερες πληροφορίες

Cardinale

Μητροπόλεως 38, κέντρο
  • Ethnic κουζίνες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'the mushroom.': Η Madame Ginger και το pop-up της στο Athens Street Food Festival

Πιάτα με βάση το μανιτάρι που έρχονται για να καταθέσουν μία διαφορετική οπτική στο street food.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
10/05/2024

Στο 'Po'Boys' (και) για smash burger προβατίνας

Το ΒΒQ joint του Ψυρρή έχει νέους καρνιβορικούς άσους στο μανίκι του.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Για μια υψηλή τοπική κουζίνα της Ελλάδας

Ποντιακά σιρόν με πασκιτάν και πράσα με δαμάσκηνα ή μόνο μουσακάς; Πώς θα βαδίσουν οι "εξωτικές" τοπικές μας σπεσιαλιτέ στην παγκόσμια πασαρέλα και πώς θα αποκτήσει πληρότητα, δυνατή ταυτότητα και διεθνές σεξαπίλ η γαστρονομία μας; Η ελληνική κουζίνα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, λίγο πριν την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης (14/5).

39 καυτά νέα από την εστιατορική καλοκαιρινή Ελλάδα

Το ελληνικό καλοκαίρι που πλησιάζει θα είναι φέτος πιο πλούσιο και νόστιμο από ποτέ. Ιδού λοιπόν μια πρώτη φουρνιά νέων αφίξεων που έρχονται οσονούπω από το Αιγαίο ως το Ιόνιο και από το Βορρά μέχρι το Νότο της χαρισματικής καλοκαιρινής Ελλάδας.

Βραβεία Eλληνικής Kουζίνας 2024: Για τον guest chef Luca Piscazzi το τοπικό στοιχείο πρέπει να φωτιστεί στην ελληνική κουζίνα

Ο ταλαντούχος Ιταλός σεφ δημιουργεί και μαγειρεύει το μενού της φετινής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που έρχεται στις 14/5 στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης. Λίγο προτού αναχωρήσει για τον Βορρά, μας μιλά για τη μαγειρική του φιλοσοφία, τη σημασία που έχουν οι γαστρονομικές διακρίσεις και την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της, που τον ενθουσιάζουν και τον εμπνέουν.

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.