«Δάφνη» με ιδέες, μυρωδιές κι ερεθίσματα από την ελληνική παράδοση

Το μαμαδίστικο σημείο αναφοράς στο Μπουρνάζι είναι όνειρο να το χαζεύεις.

«Δάφνη» με ιδέες, μυρωδιές κι ερεθίσματα από την ελληνική παράδοση

Αγαπημένο των κατοίκων και των εργαζομένων της περιοχής αλλά και για οικογενειακές casual εξόδους, το μεζεδοπωλείο-νεοταβερνείο «Δάφνη», με μια εικοσαετία εμπειρίας στην πλάτη του, είναι ένα όνειρο να το χαζεύεις. Στους τοίχους κρέμονται από πίνακες με πλοία του ’30 μέχρι τουριστικές αφίσες παριζιάνικων μπιστρό και χαριτωμένα τσίγκινα βάζα από μπισκότα, σε μια sui generis συλλογή που δίνει ζωντάνια στο χώρο.

Το μενού αντλεί από την ελληνική παράδοση, με ιδέες, μυρωδιές κι ερεθίσματα που έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στην αρχόντισσα της κουζίνας Αριστέα Βλάχου όλα αυτά τα χρόνια. Ιδιοσυγκρασιακή και πληθωρική στις προτάσεις της, όπως και στις μερίδες, η κάρτα εναλλάσσει τηγανιές με μακαρονάδες, μαγειρευτά και ψητά φιγουράρουν στην μπαμπάτσικη λίστα ημέρας, σιουφιχτά από την Κρήτη στέκονται κάτω από πικάνιες, τα μανιτάρια έχουν την τιμητική τους και ταξιδιάρικες φούγκες, όπως τα σπα­ράγγια με προσούτο Πάρμας, στριμώχνονται ανάμεσα στη φάβα και την κρητική γραβιέρα.

«Δάφνη» με ιδέες, μυρωδιές κι ερεθίσματα από την ελληνική παράδοση - εικόνα 1

Την ώρα που οι πιατέλες με τις ποικιλίες κρεατικών, θρονιασμένων σε βουναλάκια από λαχταριστές τηγανητές πατάτες, πήγαιναν κι έρχονταν, εμείς ξεκινήσαμε το ταξίδι μας με μια ωραία και ανάλαφρη βοσκόπιτα, μυρωδάτη από τα φρέσκα χορταρικά της και ήπια στη γεύση, ωραία σιγονταρισμένη με μια ζουμερή και αφράτη bio ομελέτα με παστό Μάνης. Τα σιουφιχτά Κρήτης, με φρέσκο βούτυρο και ξερό ανθότυρο, είχαν ένα άγγιγμα μαμαδίστικο και ρουστίκ εμφάνιση, ενώ τα μπιφτεκάκια γαλοπούλας, αρωματικά και αφράτα, αν και λίγο λασπερά στο δάγκωμα, έδεσαν μια χαρά με το σωστά ψημένο συκωτάκι γάλακτος, που έφτασε στο τραπέζι ζουμερό και νόστιμο, παρότι λίγο πιο ελληνικά ψημένο, από το medium rare που ζητήσαμε. Φινάλε γράψαμε με άριστα σπιτικά γλυκά του κουταλιού και η πάντα κερασμένη μαστίχα μάς αποχαιρέτησε αρωματικά.

Μ. Αλεξάνδρου 86, Μπουρνάζι, 2105773721. Τιμή: € 26-30.

Περισσότερες πληροφορίες

Δάφνη

Μ. Αλεξάνδρου 86, Μπουρνάζι
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'the mushroom.': Η Madame Ginger και το pop-up της στο Athens Street Food Festival

Πιάτα με βάση το μανιτάρι που έρχονται για να καταθέσουν μία διαφορετική οπτική στο street food.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
10/05/2024

Στο 'Po'Boys' (και) για smash burger προβατίνας

Το ΒΒQ joint του Ψυρρή έχει νέους καρνιβορικούς άσους στο μανίκι του.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Για μια υψηλή τοπική κουζίνα της Ελλάδας

Ποντιακά σιρόν με πασκιτάν και πράσα με δαμάσκηνα ή μόνο μουσακάς; Πώς θα βαδίσουν οι "εξωτικές" τοπικές μας σπεσιαλιτέ στην παγκόσμια πασαρέλα και πώς θα αποκτήσει πληρότητα, δυνατή ταυτότητα και διεθνές σεξαπίλ η γαστρονομία μας; Η ελληνική κουζίνα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, λίγο πριν την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης (14/5).

39 καυτά νέα από την εστιατορική καλοκαιρινή Ελλάδα

Το ελληνικό καλοκαίρι που πλησιάζει θα είναι φέτος πιο πλούσιο και νόστιμο από ποτέ. Ιδού λοιπόν μια πρώτη φουρνιά νέων αφίξεων που έρχονται οσονούπω από το Αιγαίο ως το Ιόνιο και από το Βορρά μέχρι το Νότο της χαρισματικής καλοκαιρινής Ελλάδας.

Βραβεία Eλληνικής Kουζίνας 2024: Για τον guest chef Luca Piscazzi το τοπικό στοιχείο πρέπει να φωτιστεί στην ελληνική κουζίνα

Ο ταλαντούχος Ιταλός σεφ δημιουργεί και μαγειρεύει το μενού της φετινής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που έρχεται στις 14/5 στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης. Λίγο προτού αναχωρήσει για τον Βορρά, μας μιλά για τη μαγειρική του φιλοσοφία, τη σημασία που έχουν οι γαστρονομικές διακρίσεις και την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της, που τον ενθουσιάζουν και τον εμπνέουν.

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.