Η Άνοιξη στο ρυθμό των βολιώτικων τσιπουράδικων

Ζεστό, παρεΐστικο και ξεχωριστό, σε μυεί στην ιεροτελεστία του... σιγοπίνειν και του τρώγειν. Συντροφιά και χαρά, ό,τι πρέπει για νόστιμη ψυχοθεραπεία!

Η Άνοιξη στο ρυθμό των βολιώτικων τσιπουράδικων

Ζεστό, παρεΐστικο και ξεχωριστό, σε μυεί στην ιεροτελεστία του... σιγοπίνειν και του τρώγειν. Συντροφιά και χαρά, ό,τι πρέπει για νόστιμη ψυχοθεραπεία!

Η Άνοιξη στο ρυθμό των βολιώτικων τσιπουράδικων - εικόνα 1

Oι ομοιότητες των βολιώτικων τσιπουράδικων με τα σπανιόλικα tapas bars είναι πάμπολλες, όσον αφορά τη λογική των μικρών πιάτων/μεζέδων. Στον Βόλο, βεβαίως, αναπτύχθηκε ένα πολύ ιδιαίτερο στιλ γύρω στα 1922, όταν έφτασαν εκεί οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, το οποίο εξελίχτηκε σταδιακά. Παραγγέλνεις το τσίπουρό σου και το κατάστημα σου φέρνει το μεζέ, που ανάλογα με το πόσο πίνεις γίνεται όλο και πιο εκλεκτός.

Αυτήν την κουλτούρα του παρεΐστικου σιγοπίνειν καλλιεργεί και το «Άνοιξη Παρά Τέταρτο» της Αντιγόνης Χατζηπέτρου και του Κωστή Δημητριάδη, που πήρε το όνομά του από ένα ποίημα του Ελύτη. Στο δικό τους όμορφο τσιπουράδικο παραγγέλνεις το ποτό σου από μια ψαγμένη λίστα ούζων και τσίπουρων, μαζί με καλοδια­λεγμένα κρασιά και μπίρες, και στη συνέχεια μία ή δύο γύρες (τρία πιάτα) μεζέδων, που κοστίζει καθεμία € 4,50/άτομο.

Βλέπω γύρω μου αντροπαρέες, που τους ταιριάζει πολύ το στιλ του τσιπουράδικου, όπως και αρκετά ζευγάρια, τα οποία απολαμβάνουν την τελετουργία. Από το βάθος ακούγονται σχεδόν μουρμουριστά ρεμπέτικα. Ο σεφ Γιάννης Γεωργιάδης ετοιμάζει διάφορες νοστιμιές. Πρώτες φτάνουν στο τραπέζι ωραίες, πικάντικες σαρδέλες, πρωτότυπα σερβιρισμένες με ερεθιστικό τουρσί κουνουπίδι και λάχανο, αέρινα τηγανισμένη αθερίνα με βελούδινο ταραμά και πικάντικη τυροκαυτερή, που σηκώνει ποτό.

Σε άλλες γύρες βρίσκεις ψητό λαβράκι με παντζάρια (πουρές, κομμάτια και φύλλα), θράψαλο με γραμμένη γεύση, σε γλυκόξινη σάλτσα, που ακουμπάει πάνω σε απαλή φάβα, ζουμερό ψητό θράψαλο με ντομάτα και μυρωδικά, μύδια αχνιστά, σπάνιες ιωδιούχες φούσκες, γλυκύτατο αχινό. Όσο για το φινάλε, το κέρασμα είναι ωραίος, στακάτος σιμιγδαλένιος χαλβάς. Έχετε υπόψη, τέλος, ότι πολύ σύντομα, εκτός από το καταπράσινο προάστιο της Άνοιξης, το «Άνοιξη Παρά Τέταρτο» θα το επισκεπτόμαστε και σε μια πολυσύχναστη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Μία γύρα...

...γαρίδες γιουβέτσι

Η Άνοιξη στο ρυθμό των βολιώτικων τσιπουράδικων - εικόνα 2

Το στακάτο κριθαράκι μαγειρεύεται σαν κριθαρότο μαζί με τις γαρίδες και νοτίζεται από τη νοστιμιά τους. Τρως και ξανατρώς, επειδή η γεύση τους σε παρασύρει στην επανάληψη.

...στρειδόχτενα

Η Άνοιξη στο ρυθμό των βολιώτικων τσιπουράδικων - εικόνα 3

Τα δυσεύρετα όστρακα συχνάζουν στο «Άνοιξη Παρά Τέταρτο» και το εσωτερικό τους μοιάζει αλειμμένο με ασήμι! Τα λένε αλλιώς και τηγανάκια, με τη γεύση και την υφή τους να θυμίζει κάτι μεταξύ στρειδιού και χτενιού.

...σκουμπρί

Η Άνοιξη στο ρυθμό των βολιώτικων τσιπουράδικων - εικόνα 4

Είναι η προσωποποίηση της λιτότητας αυτές οι φέτες χυμώδους καπνιστού σκουμπριού – σίγουρα ενός από τους καλύτερους μεζέδες για τσίπουρο. Εκφραστική, καθαρή γεύση, που της πάει πολύ η σπιρτάδα ψιλοκομμένου κρεμμυδιού.

Περισσότερες πληροφορίες

Άνοιξη παρά Τέταρτο

Αθηνών-Χαλκίδος 17, Άνοιξη
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'the mushroom.': Η Madame Ginger και το pop-up της στο Athens Street Food Festival

Πιάτα με βάση το μανιτάρι που έρχονται για να καταθέσουν μία διαφορετική οπτική στο street food.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
10/05/2024

Στο 'Po'Boys' (και) για smash burger προβατίνας

Το ΒΒQ joint του Ψυρρή έχει νέους καρνιβορικούς άσους στο μανίκι του.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Για μια υψηλή τοπική κουζίνα της Ελλάδας

Ποντιακά σιρόν με πασκιτάν και πράσα με δαμάσκηνα ή μόνο μουσακάς; Πώς θα βαδίσουν οι "εξωτικές" τοπικές μας σπεσιαλιτέ στην παγκόσμια πασαρέλα και πώς θα αποκτήσει πληρότητα, δυνατή ταυτότητα και διεθνές σεξαπίλ η γαστρονομία μας; Η ελληνική κουζίνα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, λίγο πριν την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης (14/5).

39 καυτά νέα από την εστιατορική καλοκαιρινή Ελλάδα

Το ελληνικό καλοκαίρι που πλησιάζει θα είναι φέτος πιο πλούσιο και νόστιμο από ποτέ. Ιδού λοιπόν μια πρώτη φουρνιά νέων αφίξεων που έρχονται οσονούπω από το Αιγαίο ως το Ιόνιο και από το Βορρά μέχρι το Νότο της χαρισματικής καλοκαιρινής Ελλάδας.

Βραβεία Eλληνικής Kουζίνας 2024: Για τον guest chef Luca Piscazzi το τοπικό στοιχείο πρέπει να φωτιστεί στην ελληνική κουζίνα

Ο ταλαντούχος Ιταλός σεφ δημιουργεί και μαγειρεύει το μενού της φετινής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που έρχεται στις 14/5 στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης. Λίγο προτού αναχωρήσει για τον Βορρά, μας μιλά για τη μαγειρική του φιλοσοφία, τη σημασία που έχουν οι γαστρονομικές διακρίσεις και την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της, που τον ενθουσιάζουν και τον εμπνέουν.

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.