Η «Κληματαριά» κλείνει τα 90 με ένα διήμερο γλέντι

Τα κρασοβάρελα κι οι γάστρες στη θέση τους και τα όργανα καθ' οδόν: στην ιστορική ταβέρνα της Πλατείας Θεάτρου θα βρεθούν δεκάδες μουσικοί που έχουν περάσει από εκεί.

Η «Κληματαριά» κλείνει τα 90 με ένα διήμερο γλέντι

Τα κρασοβάρελα κι οι γάστρες στη θέση τους και τα όργανα καθ' οδόν: στην ιστορική ταβέρνα της Πλατείας Θεάτρου θα βρεθούν δεκάδες μουσικοί που έχουν περάσει από εκεί.

Η «Κληματαριά» κλείνει τα 90 με ένα διήμερο γλέντι - εικόνα 1

Από το 1927 έδιναν κι έπαιρναν τα καρτούτσα, οι φασολάδες, οι ρέγγες, οι γαρδούμπες και τα μαγειρευτά στην «Κληματαριά», το οινομαγειρείο που έστησε ο κύριος Γεροδήμος κάτω από τη Βαρβάκειο, δίπλα στα δερματάδικα, τα τσαγκαράδικα, τα εργαστήρια και τις βιοτεχνίες του Ψυρρή. Μερακλής ο ίδιος, θέλησε να το μετατρέψει σε διασκεδαστήριο, ο Βαμβακάρης και ο Παπαϊωάννου πέρασαν από εκεί με τις ορχήστρες τους και μαζί με τους μπουζουκο-μπαγλαμάδες ήρθαν κι οι μηνύσεις και το σχετικό κυνήγι από τη χωροφυλακή.

Το 1961, όταν έκλεισε το εστιατόριο «Κοσμικό» της Ομόνοιας, αναζήτησε εκεί στέγη ως «Νέο Κοσμικό», αλλά δεν κατάφερε να καθιερωθεί. Το όνομα που είχε σταμπαριστεί στην καρδιά του κόσμου ήταν η «Κληματαριά» και σε αυτό επέστρεψε στην επόμενη φάση, έπειτα από άλλη μία βραχύβια απόπειρα μετονομασίας, όταν το χώρο πήραν το 1996 η Μαρία Σώτου και ο Περικλής Σπυρίδων και τον ξαναζωντάνεψαν, δουλεύοντάς τον για πρώτη φορά και βράδυ και συνεχίζοντας (και) τη μουσική του παράδοση.

Η «Κληματαριά» κλείνει τα 90 με ένα διήμερο γλέντι - εικόνα 2

Το ένα μέρος της –καινούργιας, με παλιά δαντέλα– συνταγής έχει κατσαρόλες, ταψιά και γάστρες, και μαζί τους αρνάκι με κολοκυθάκια, κότσι με πατάτες, γεμιστά, μελιτζάνες γιαχνί και «καρνίγερι», ένα είδος μουσακά δικής τους έμπνευσης, χωρίς μπεσαμέλ, με τυριά και φρέσκια ντομάτα. Το άλλο, μια και ο Περικλής εκτός από φυσικός είναι και μουσικός, έχει ρεμπέτικα, ελαφρολαϊκά και λαϊκά, ενίοτε λίγο… πειραγμένα, πάντα με φόντο τα κρασοβάρελα.

Έτσι την Τετάρτη 29 και την Πέμπτη 30 Αυγούστου, οπότε και η ιστορική «Κληματαριά» γιορτάζει τα 90 της χρόνια με ένα μεγάλο διήμερο γλέντι, από τις 8.30 μ.μ. και μετά θα βρεθούν στην Πλατεία Θεάτρου δεκάδες μουσικοί που έχουν περάσει από εκεί: ο σταρ του κλαρίνου Γιώργος Μάγκας, η Φωτεινή Βελεσιώτου, ο «Χαΐνης» Δημήτρης Αποστολάκης, ο Μανώλης Πάππος, ο κιθαρίστας Δημήτρης Λάππας, οι Ρεμπελέτικο, ο θρύλος της παραδοσιακής μουσικής Νίκος Σαραγούδας, η Κατερίνα Τσιρίδου και όχι μόνο.

Περισσότερες πληροφορίες

Κληματαριά

Πλατεία θεάτρου 2, Βαρβάκειος Αγορά
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ BRIQI φέρνει την επανάσταση στην απόλαυση του ελληνικού καφέ

Η αγαπημένη ελληνική συνήθεια μπαίνει σε νέα εποχή με το πάτημα ενός κουμπιού και άλλα πολλά οφέλη που προσφέρει το καινοτόμο ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ BRIQI.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/05/2024

Pharaoh Fire Nights: Ο Δημήτριος Μούδιος μαγειρεύει για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Ο σπουδαίος R & D σεφ θα μαγειρέψει ένα ειδικό μενού ταϊλανδέζικης κουζίνας χρησιμοποιώντας κυρίως ελληνικά προϊόντα.

'the mushroom.': Η Madame Ginger και το pop-up της στο Athens Street Food Festival

Πιάτα με βάση το μανιτάρι που έρχονται για να καταθέσουν μία διαφορετική οπτική στο street food.

Στο 'Po'Boys' (και) για smash burger προβατίνας

Το ΒΒQ joint του Ψυρρή έχει νέους καρνιβορικούς άσους στο μανίκι του.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Για μια υψηλή τοπική κουζίνα της Ελλάδας

Ποντιακά σιρόν με πασκιτάν και πράσα με δαμάσκηνα ή μόνο μουσακάς; Πώς θα βαδίσουν οι "εξωτικές" τοπικές μας σπεσιαλιτέ στην παγκόσμια πασαρέλα και πώς θα αποκτήσει πληρότητα, δυνατή ταυτότητα και διεθνές σεξαπίλ η γαστρονομία μας; Η ελληνική κουζίνα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, λίγο πριν την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης (14/5).

39 καυτά νέα από την εστιατορική καλοκαιρινή Ελλάδα

Το ελληνικό καλοκαίρι που πλησιάζει θα είναι φέτος πιο πλούσιο και νόστιμο από ποτέ. Ιδού λοιπόν μια πρώτη φουρνιά νέων αφίξεων που έρχονται οσονούπω από το Αιγαίο ως το Ιόνιο και από το Βορρά μέχρι το Νότο της χαρισματικής καλοκαιρινής Ελλάδας.

Βραβεία Eλληνικής Kουζίνας 2024: Για τον guest chef Luca Piscazzi το τοπικό στοιχείο πρέπει να φωτιστεί στην ελληνική κουζίνα

Ο ταλαντούχος Ιταλός σεφ δημιουργεί και μαγειρεύει το μενού της φετινής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που έρχεται στις 14/5 στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης. Λίγο προτού αναχωρήσει για τον Βορρά, μας μιλά για τη μαγειρική του φιλοσοφία, τη σημασία που έχουν οι γαστρονομικές διακρίσεις και την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της, που τον ενθουσιάζουν και τον εμπνέουν.