Αυτές τις μέρες το «Balcony» βλέπει... στην Καβάλα

Στο διώροφο νεοκλασικό στη συμβολή Βεΐκου και Δημητρακοπούλου ένα καβαλιώτικο μενού διηγείται γλαφυρά τη γευστική ιστορία της περιοχής. Κι έχει πολλά να πει.

Αυτές τις μέρες το «Balcony» βλέπει... στην Καβάλα

Για λίγες ημέρες, στο διώροφο νεοκλασικό στη συμβολή Βεΐκου και Δημητρακοπούλου ένα καβαλιώτικο μενού διηγείται γλαφυρά τη γευστική ιστορία της περιοχής. Κι έχει πολλά να πει.

Αυτές τις μέρες το «Balcony» βλέπει... στην Καβάλα - εικόνα 1
Σαρδελοπίλαφο

Ένα εξελιγμένο προσφάι του καπνεργάτη (aka κρεμμύδι, ελιές και παξιμάδι) είναι το πρώτο που θα έρθει στο τραπέζι αν αποφασίσετε να δοκιμάσετε το ειδικό μενού του φεστιβάλ Καβάλα-Ιστορίες Γεύσεων (Κavala-Tales of Taste) που θα σερβίρεται, παράλληλα με τα πιάτα του καταλόγου, από τις 20 μέχρι τις 23/3 στο εστιατόριο «Balcony» στο Κουκάκι. Δεν είναι περίεργο. Η Καβάλα υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα επεξεργασίας καπνού των Βαλκανίων. Υπήρξε όμως και χωνευτήρι πολιτισμών. Κωνσταντινουπολίτες, Σμυρνιοί, Θρακιώτες, Πόντιοι, Αρμένιοι και Καππαδόκες, Εβραίοι σεφαραδίτες άφησαν το πολύχρωμο στίγμα τους στη γευστική της παρακαταθήκη.

Αυτές τις μέρες το «Balcony» βλέπει... στην Καβάλα - εικόνα 2
Καβαλιώτικη ψαρόσουπα με ταχίνι

Αυτόν ακριβώς τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα και τον πλούτο της τοπικής της κουζίνας θέλησαν να αναδείξουν ο Δήμος Καβάλας και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, σε συνεργασία με τον σεφ Νίκο Φωτιάδη, executive chef του «Balcony», που είναι κι ο ίδιος Καβαλιώτης στην καταγωγή. Στοχεύοντας στην αναβάθμιση της ποιότητας και της εικόνας της γαστρονομίας της πόλης, αλλά και στην κεφαλαιοποίηση αυτής της κληρονομιάς στο κομμάτι του τουρισμού, συνέλλεξαν τοπικά πιάτα, πραγματοποίησαν σεμινάρια για τους επαγγελματίες της εστίασης και τώρα φέρνουν και στην Αθήνα ένα κομμάτι αυτής της πολύ ενδιαφέρουσας συλλογής συνταγών, τις περισσότερες από τις οποίες μάλλον δεν τις έχετε ξαναδοκιμάσει.

Αυτές τις μέρες το «Balcony» βλέπει... στην Καβάλα - εικόνα 3
Σαλάτα με γαρίδες

Το μενού του φεστιβάλ, το οποίο κοστίζει € 25 ανά άτομο, μετά το προσφάι που λέγαμε παραπάνω, σας επιφυλάσσει μια καβαλιώτικη ψαρόσουπα με ταχίνι, μικρασιάτικους μυδοσαρμάδες με μαύρες σταφίδες και κουκουνάρι και σαρδελοπίλαφο. Μετά τη σαλάτα με γαρίδες και σάλτσα από το ζουμί τους με ούζο Καβάλας, γλιστρίδα, μαρούλι και άνηθο, θα γνωρίσετε και ένα πιάτο που συνήθιζε να φτιάχνει η σεφαραδίτικη κοινότητα της περιοχής, το αρνί με σπανάκι ή αλλιώς τροντσίκος κον κάρνε. Στο φινάλε θα έρθει κρέμα από στραγγιστό γιαούρτι Παγγαίου, με θυμαρίσιο μέλι και καρυδάκι Θάσου.

Οι φωτογραφίες είναι από το εγχειρίδιο Γαστρονομική ταυτότητα Καβάλας: Συνταγές και Ιστορίες της Καβάλας, που εκδόθηκε στο πλαίσιο της ενέργειας.

Περισσότερες πληροφορίες

Balcony

Βεΐκου 1 & Δημητρακοπούλου, Κουκάκι
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια