Μια βραδιά στη «Χρύσα Χρύσα»

Το εστιατόριο της Χρύσας Πρωτόπαππα στην οδό Αιολέων είναι ταυτόχρονα industrial και μπιστρουδένιο. Και νόστιμο...

Μια βραδιά στη «Χρύσα Χρύσα»

Το μικρό εστιατόριο της Χρύσας Πρωτόπαππα στην οδό Αιολέων είναι ταυτόχρονα industrial και μπιστρουδένιο. Βαμμένο σε αποχρώσεις του γκρι, με παλιό μωσαϊκό, γεωμετρίες από γλομπάκια στο ταβάνι και ασπρόμαυρα πρόσωπα του Fornasetti να ξεμυτίζουν στο ντουλάπι με τα γυαλικά και τα ποτήρια που του δίνει αίσθηση σπιτικής τραπεζαρίας, χαμηλότονο, φιλικό και προσεγμένο, τυλίγει με ωραία, ζεστή αύρα τις παρέες που πιάνουν τα κεντρικά τραπέζια και τα ζευγάρια που βρίσκουν εδώ μια όμορφη γωνιά για να πιουν το κρασί και να πουν τα δικά τους. Στο μενού, που εμπλουτίζεται με πιάτα ημέρας, θα συναντήσεις αρκετές νοστιμιές με τη σφραγίδα της χαρακτηριστικά περιποιητικής οικοδέσποινας, άλλες στο πνεύμα μιας μοντέρνας ταβέρνας και άλλες πιο ντελικάτες, στο στιλ με το οποίο τη γνωρίσαμε πριν από χρόνια στο κομψό ρεστοράν με το όνομά της στην οδό Δημοφώντος, όταν τα μαγαζιά της γειτονιάς τα μετρούσες στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Μια βραδιά στη «Χρύσα Χρύσα» - εικόνα 1

Μπορείς να ξεκινήσεις με μια ζεστή, στοργική σούπα σελινόριζας, με anise αρώματα, ένα συνδυασμό σαλατικών με ζεστή μελιτζάνα, κατσικίσιο τυρί, σπασμένα καρύδια και βαλσάμικο και τρυφερά κεφτεδάκια γιαουρτλού, με γλυκοφάγωτη ντοματένια σάλτσα. Μετά μη χάσεις το πεντανόστιμο κατσικάκι που σιγομαγειρεμένο στη λαδόκολλα με κρασί, μέλι και θυμάρι –έρχεται αγκαζέ με τραγανές τηγανητές πατάτες, που ποτίζουν στο ζουμί του κι είναι χάρμα– και, αν την πετύχεις, την πάπια κονφί με μύρτιλα, ένα ωραίο, φρουτώδες, πιο «εστιατορικό» πιάτο με γλυκόξινες αποχρώσεις, από τα παλιά hits της Χρύσας, η οποία στο τέλος θα σε γλυκάνει με μια αρκετά ευχάριστη παραλλαγή της tarte tatin με κυδώνια ή το κλασικό της, πλούσιο τσιζκέικ με μέλι.

Καλλισθένους & Αιολέων 40, Άνω Πετράλωνα, 2130356879. Τιμή: € 20-25.

Περισσότερες πληροφορίες

Χρύσα-Χρύσα

Καλλισθένους & Αιολέων 40, Άνω Πετράλωνα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ BRIQI φέρνει την επανάσταση στην απόλαυση του ελληνικού καφέ

Η αγαπημένη ελληνική συνήθεια μπαίνει σε νέα εποχή με το πάτημα ενός κουμπιού και άλλα πολλά οφέλη που προσφέρει το καινοτόμο ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ BRIQI.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/05/2024

Pharaoh Fire Nights: Ο Δημήτριος Μούδιος μαγειρεύει για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Ο σπουδαίος R & D σεφ θα μαγειρέψει ένα ειδικό μενού ταϊλανδέζικης κουζίνας χρησιμοποιώντας κυρίως ελληνικά προϊόντα.

'the mushroom.': Η Madame Ginger και το pop-up της στο Athens Street Food Festival

Πιάτα με βάση το μανιτάρι που έρχονται για να καταθέσουν μία διαφορετική οπτική στο street food.

Στο 'Po'Boys' (και) για smash burger προβατίνας

Το ΒΒQ joint του Ψυρρή έχει νέους καρνιβορικούς άσους στο μανίκι του.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Για μια υψηλή τοπική κουζίνα της Ελλάδας

Ποντιακά σιρόν με πασκιτάν και πράσα με δαμάσκηνα ή μόνο μουσακάς; Πώς θα βαδίσουν οι "εξωτικές" τοπικές μας σπεσιαλιτέ στην παγκόσμια πασαρέλα και πώς θα αποκτήσει πληρότητα, δυνατή ταυτότητα και διεθνές σεξαπίλ η γαστρονομία μας; Η ελληνική κουζίνα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, λίγο πριν την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης (14/5).

39 καυτά νέα από την εστιατορική καλοκαιρινή Ελλάδα

Το ελληνικό καλοκαίρι που πλησιάζει θα είναι φέτος πιο πλούσιο και νόστιμο από ποτέ. Ιδού λοιπόν μια πρώτη φουρνιά νέων αφίξεων που έρχονται οσονούπω από το Αιγαίο ως το Ιόνιο και από το Βορρά μέχρι το Νότο της χαρισματικής καλοκαιρινής Ελλάδας.

Βραβεία Eλληνικής Kουζίνας 2024: Για τον guest chef Luca Piscazzi το τοπικό στοιχείο πρέπει να φωτιστεί στην ελληνική κουζίνα

Ο ταλαντούχος Ιταλός σεφ δημιουργεί και μαγειρεύει το μενού της φετινής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που έρχεται στις 14/5 στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης. Λίγο προτού αναχωρήσει για τον Βορρά, μας μιλά για τη μαγειρική του φιλοσοφία, τη σημασία που έχουν οι γαστρονομικές διακρίσεις και την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της, που τον ενθουσιάζουν και τον εμπνέουν.