Rice bowls με έθνικ χρώμα

Ένα μεξικάνικο, ένα κολομβιανό, ένα κινέζικο και ένα χαβανέζικο, όλα σε τέμπο φαγητού του δρόμου. Δες πού θα βρεις τι.  

Rice bowls με έθνικ χρώμα

Το ρύζι είναι χορταστικό, μπολιάζεται εύκολα με κάθε λογής υλικά και χωράει πολλές διασκευές. Ιδού 4 περιπτώσεις όπου έρχεται είτε σε μπολ είτε σε κουτάκι, με διαφορετικές αποχρώσεις και... σύστημα.

Η μεξικάνικη εκδοχή

Rice bowls με έθνικ χρώμα - εικόνα 1

Στο «Αncho Μexican Grill», είτε στο Χαλάνδρι είτε στην Κηφισιά, μπορείς να φτιάξεις ένα burrito bowl ακριβώς όπως το θέλεις, έχοντας ως βάση ρύζι με φασόλια, κρέας –ή λαχανικά–, salsa, τυρί και sour cream. Στο δεύτερο στάδιο θα προσθέσεις barbacoa (μοσχάρι σιγομαγειρεμένο στη γάστρα), chili con carne, κοτόπουλο σχάρας, πικάντικό τόφου ή ψητά λαχανικά και στο τρίτο μια σάλτσα που μπορεί να είναι λιγότερο ή περισσότερο πικάντικη – αν αντέχεις την bhut jolokia, που φιγουράρει στην πρώτη δεκάδα των καυτερών πιπεριών του κόσμου, σου βγάζουμε το καπέλο.

Η χαβανέζικη εκδοχή

Rice bowls με έθνικ χρώμα - εικόνα 2
photo: Alex Grymanis

Στο «Poké», ένα μαγαζάκι σε συσκευασία τσέπης, που βρίσκεται στην επίσης λιλιπούτεια οδό Πετράκη, φτιάχνουν μια χαβανέζικη εκδοχή του sushi (poké κυριολεκτικά σημαίνει «κόβω σε κομμάτια»), όπου το ρύζι στρώνεται σε ένα μπολ και το ωμό ψάρι κομμένο σε κυβάκια τοποθετείται από πάνω του μαζί με τη σάλτσα και τα ποικίλα άλλα –ανάλογα με τη συνταγή– γευστικά αξεσουάρ. Παράδειγμα ένας συνδυασμός ψαριού ημέρας (αλλάζει με βάση το τι βρίσκουν κάθε φορά στην αγορά) με καρότα και γλυκό τσίλι, μανιτάρια shiitake και soy-sesame sauce ή ένας άλλος, επίσης πολύχρωμος, με γαρίδες, μάνγκο, τσίλι, κάσιους, κόλιαντρο και σάλτσα καρύδας-κάρι.

Η βενεζουελο-κολομβιανή εκδοχή

Rice bowls με έθνικ χρώμα - εικόνα 3

Οι καλαμποκένιες πιτούλες arepas κάνουν θραύση στο μικρούλι «Los Loros», αλλά όλες οι γεμίσεις που προτείνει ο Μarko Rossi, περνώντας το streetfood της Βενεζουέλας και της Κολομβίας από το δικό του φίλτρο, συνδυάζονται και με ρύζι. Έτσι μπορείς να δοκιμάσεις το chicharron (σιγοψημένη πανσέτα), το κοτόπουλο με σε πάστα achiote με ανανά, αγγούρι και κόλιαντρο και το γλυκίζον pabellon, ένα παραδοσιακό φαγητό της Κολομβίας (μοσχάρι μαγειρεμένο με ακατέργαστη ζάχαρη με μαύρα φασόλια, κόλιαντρο και μπανάνα, που εδώ αντί για queso palmita έχει μυζήθρα) και σε μπολάκι. Είτε κάθεσαι σε έναν από τους δύο πάγκους στο πεζοδρόμιο είτε το παίρνεις μαζί σου.

Η κινέζικη εκδοχή

Rice bowls με έθνικ χρώμα - εικόνα 4

Και στο «Street Wok», που έχει έδρα σε τέσσερα διαφορετικά σημεία της Αθήνας, το τηγανητό ρύζι σου... το χτίζεις. Αρχικά διαλέγεις μεταξύ ολικής άλεσης ή λευκού ρυζιού­, αμφότερα με φρέσκα λαχανικά και αβγό, προσθέτεις τα υλικά της επιλογής σου (μοσχάρι, κοτόπουλο, γαρίδες, μπρόκολο, πιπεριές, φύτρες μπαμπού κ.ά.) και στη συνέχεια τη σάλτσα –τεριγιάκι, γλυκό τσίλι, σετσουάν, κάρι και γάλα καρύδας–, κι έχεις ένα street styled σε χάρτινο κουτάκι, κομμένο και ραμμένο στα γούστα και στο budget σου.

Περισσότερες πληροφορίες

Ancho Mexican Grill

Γυφτοπούλου Γρηγορίου 9 & Κολοκοτρώνη, Χαλάνδρι
  • Ethnic κουζίνες

Street Wok

Χαρ. Τρικούπη 144, Νέα Ερυθραία
  • Εστιατόρια

Street Wok

Πανόρμου 115Ζ, Αμπελόκηποι
  • Εστιατόρια

Street Wok

Αιόλου 21, Μοναστηράκι
  • Εστιατόρια

Ancho Mexican Grill

Κασσαβέτη 9, Κηφισιά
  • Ethnic κουζίνες

Poke Hawaiian Sushi

Πετράκη 7, Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
08/05/2024

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.

Τα νέα -εξαιρετικά- street food της Αθήνας

Το χεράτο φαγητό έχει αναβαθμιστεί αισθητά τους τελευταίους μήνες και αυτοί είναι οι 'υπεύθυνοι'.

"Makan La Vie": Αέρας Γαλλικής γαστρονομίας στην Ινδονησία

Στο παραδεισένιο νησί Gili Air ο σεφ Lachaux Médéric συνδυάζει τη fusion γαλλική κουζίνα και τις τεχνικές της µε τα τοπικά προιόντα της Ινδονησίας.

Εκλεκτικά μεσημέρια που φέρνουν την αύρα παλιάς Κηφισιάς στο σήμερα στον κήπο του "Isabella’s"

Στο νέο, αποκλειστικά μεσημεριανό, εστιατόριο του ανακαινισμένου "The Twenty One Hotel", ο ανεπιτήδευτος κοσμοπολιτισμός που ταιριάζει γάντι με την Κηφισιά και με την εποχή, μας καλεί για slow living.

Η Ελένη Πετρουλάκη μας κάνει το τραπέζι στο "Blends" στη Γλυφάδα με το healthy & weight loss menu της

Πιάτα με λίγες θερμίδες, υψηλή διατροφική αξία και την υπογραφή της Ελένης Πετρουλάκη σ' ένα καλοκαιρινό σκηνικό.

Ο Αλέξανδρος Καρακατσάνης είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα

Μία κουβέντα με τον ταλαντούχο σεφ, με αφορμή το 'Ami gastrotheque' αλλά και ένα νέο, φιλόδοξο και ταρατσάτο εστιατορικό project που καταφθάνει πολύ σύντομα.