Ο Λευτέρης Λαζάρου ραντίζει με θάλασσα τα τάπας

Στο καινούργιο tapas/wine bar με την ιδιόχειρη υπογραφή­ του, απέναντι ακριβώς από τη ναυαρχίδα του, κάθε μπουκιά είναι ένα μικρό θαλασσινό στόρι.

Ο Λευτέρης Λαζάρου ραντίζει με θάλασσα τα τάπας

Στο «Bites & Wine», το καινούργιο tapas/wine bar με την ιδιόχειρη υπογραφή του αγαπημένου σεφ, απέναντι ακριβώς από τη ναυαρχίδα του, κάθε μπουκιά είναι ένα μικρό θαλασσινό στόρι.

Ο Λευτέρης Λαζάρου ραντίζει με θάλασσα τα τάπας - εικόνα 1

Φέτος το «Βαρούλκο» κλείνει τρεις δεκαετίες ιστορίας με περγαμηνές. «Και μια σκούνα ξεκινάει το ταξίδι της», συμπληρώνει ο Λευτέρης Λαζάρου, συστήνοντας το χώρο που μόλις άνοιξε πανιά ακριβώς απέναντί του. Στο «Bites & Wine», στο ισόγειο του πειραιώτικου πολυχώρου, οι τοίχοι είναι βαμμένοι σε ένα ζεστό σομόν και τα παλιά έπιπλα διαφορετικών στιλ, μαζί με το στούκο πίσω από το μπαρ, τα χαλιά κι έναν τεράστιο σκαλιστό καθρέφτη, δένουν σε ένα νοσταλγικό κολάζ που έχει κάτι από σπίτι και κάτι από μπιστρό. ­Πίνεις το κρασί σου δοκιμάζοντας πιάτα-μινιατούρες με φόντο­ τη γυάλινη βιτρίνα που, φορτωμένη φιάλες του ελληνικού και του διεθνούς αμπελώνα, πιάνει τον έναν τοίχο και σου δίνει μια ικανή ιδέα για τις 40 ετικέτες που σερβίρονται και σε ποτήρι με το σύστημα Coravin (από € 6). Αν, πάλι, αποφασίσεις, γιορτές είναι ακόμη, να κάνεις μια οινική παρασπονδία, έχε υπόψη σου ότι δανείζεται και από τη λίστα της… απέναντι όχθης.

Ο Λευτέρης Λαζάρου ραντίζει με θάλασσα τα τάπας - εικόνα 2

Για το tapas bar του ο Λευτέρης Λαζάρου έχει συνθέσει μια θαλασσινή παρτιτούρα μικρών πιάτων με διαφορετικές κατευθύνσεις και αποχρώσεις (κινούνται μεταξύ € 6 και € 8, ενώ υπάρχουν και τρία set menus – 5 γεύσεων με € 35, 6 με € 42 και 7 με € 50). Στάζεις στο ποτήρι μια αφρώδη ρετσίνα και βάζεις δίπλα εκείνα τα σκουρόχρωμα μακαρόν με μελάνι σουπιάς και κρέμα ταραμά – ένα παιχνίδισμα γλυκού και αλμυρού. Ανακαλύπτεις μια «άλλη» μοντέρνα αθηναϊκή μαγιονέζα (που ο σεφ χαριτολογώντας τη λέει «πειραϊκή»), με σφυρίδα κλεισμένη σε δύο κόκκινες λεπτές ροδέλες από ζελέ ντομάτας και είναι αρωματισμένη με εστραγκόν, τζίντζερ και λάιμ. Αλλά­ και γλυκοφάγωτα ντολμαδάκια από αμπελόφυλλα γεμισμένα με ριζότο σουπιάς μαζί με ένα κράκερ ρυζιού, βαμμένο με το μελάνι της, μια κρέμα από καγιανά με αβγοτάραχο Μεσολογγίου, μια μους πατάτας με καπνιστή σουπιά και λάδι τρούφας ή ένα βουτυράτο ταρτάκι με κιμά γαρίδας και παρμεζάνα...

Ο Λευτέρης Λαζάρου ραντίζει με θάλασσα τα τάπας - εικόνα 3

Ξαναβρίσκεις το απίθανο, σχεδόν κρεατένιο τηγανητό συκώτι πεσκανδρίτσας πάνω σε σταμναγκάθι που έχουμε αγαπήσει στο «Βαρούλκο». Και αν θέλεις κάτι πιο ιδιότυπο, με μια δόση συμβολισμού, ο σεφ έχει μια σφαιροποίηση πεσκανδρίτσας με σελινόριζα, μια ομολογουμένως όχι και τόσο αναγνωρίσιμη, οπτικά τουλάχιστον, συμπύκνωση/παραλλαγή της περίφημης πεσκανδρίτσας στον ατμό με ρίζες σέλινου και γλυκό άσπρο κρεμμύδι Ζακύνθου, που ο ίδιος ανέδειξε πριν από πολλά χρόνια σε πριγκίπισσα της ψαγμένης ψαροφαγίας.

Ο Λευτέρης Λαζάρου ραντίζει με θάλασσα τα τάπας - εικόνα 4

Στον καινούργιο χώρο η θάλασσα τρυπώνει ακόμη και στο γλυκό: μη φύγεις αν δεν δοκιμάσεις τα εξαιρετικά σοκολατάκια με γέμιση γαρίδας (ή και καραβίδας) του πολύ ταλαντούχου chef patissier Θοδωρή Μωυσίδη.

Aκτή Κουμουνδούρου 54, Μικρολίμανο, 2105228400.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια