5 νέα εστιατόρια στην εκπνοή του χρόνου

Διαβάστε ποια είναι τα γευστικά spots που έρχονται να προστεθούν στην αθηναϊκή σκηνή λίγο πριν κλείσει τα κιτάπια του το 2017.

5 νέα εστιατόρια στην εκπνοή του χρόνου

Διαβάστε ποια είναι τα γευστικά spots που έρχονται να προστεθούν στην αθηναϊκή σκηνή λίγο πριν κλείσει τα κιτάπια του το 2017.

«SΑΗ»: Μια πειρατίνα στην πλατεία Μαβίλη

5 νέα εστιατόρια στην εκπνοή του χρόνου - εικόνα 1

Είναι ολοκαίνουργιο, αλλά έχει... πειρατικό παρελθόν. Αν βρεθείς στο νέο τέκνο της οδού Δορυλαίου, και κάνεις μερικές βασικές ερωτήσεις, θα μάθεις για μια δυναμική γυναικεία φιγούρα του ισλαμικού κόσμου του 16ου αιώνα, τη Sayyida al Hurra –εξ ου και το όνομα «SΑΗ»– που υπήρξε βασίλισσα του Μαρόκου και φόβος και τρόμος των Πορτογάλων και των Ισπανών καραβοκύρηδων της εποχής, ενώ συνεργάστηκε και με το αντίπαλον δέος της ανατολικής πλευράς της Μεσογείου, τον περίφημο κουρσάρο Μπαρμπαρόσα. Το καφέ, μπαρ κι εστιατόριο, που βρίσκεται λίγα βήματα πάνω από την Πλατεία Μαβίλη (εκεί όπου βρισκόταν παλιότερα το «Ginger» και πιο πρόσφατα το «Jima’s Ginger») πιάνει όλη την ακτίνα δράσης της Sayyida και πάει και λίγο παραπέρα. Ο αρχιτέκτονας και διακοσμητής Μιχάλης Αργυρoύ έχει ποτίσει τον μινιμαλιστικό καμβά της σάλας με μεσογειακό πνεύμα, επιστρατεύοντας κολόνες σε χρώματα του Μαρόκου και της Τυνησίας κι ανατολίτικα ζωγραφιστά χαλιά. Κρίνοντας από τους γκιουζλεμέδες με άγρια χόρτα, γραβιέρα και αϊράνι, τα ιταλικά αραντσίνι με ραγού μανιταριών και μοτσαρέλα, την παέγια, τα μοσχαρίσια μάγουλα Μπουργκινιόν και το αρνίσιο κότσι σε ταζίν με κους κους φρούτων και χαρίσα, το βραδινό μενού που έχει συνθέσει ο Κώστας Τερζούδης (βλ. «Mezzo Mezzo», «Villa Mercedes», «Sesa» στην Πρέβεζα κ.ά.) διαπνέεται από ανάλογα ταξιδιάρικη διάθεση. Την ίδια λογική ακολουθεί και η λίστα κρασιών, που αριθμεί γύρω στις 70 ετικέτες, εστιάζοντας στους αμπελώνες διάφορων χωρών της Μεσογείου, από τη Γαλλία και την Ιταλία μέχρι τον Λίβανο και την Τυνησία, ενώ τα κοκτέιλ του εντυπωσιακού μπαρ αντλούν έμπνευση από την περιπετειώδη ζωή της ζόρικης βασίλισσας.

Δορυλαίου 10-12, Πλατεία Μαβίλη, 2106451169.


«Brunello»: Με άρωμα Ιταλίας

Αυτό το wine bar & bistro έρχεται σε λίγες ημέρες στο Κολωνάκι με ένα ιταλικό όνομα πλούσιο σε τανίνες, ντυμένο στα ζεστά (χρώματα), με ξύλο και κεραμιδί τουβλάκι –έχοντας φέρει στα μέτρα του το χώρο όπου βρίσκαμε νωρίτερα το «Chef & the Dog»– και πάνω στην ώρα για τις γιορτές. Στο «Brunello» θα μπορείτε να κάνετε μια στάση από το πρωί για καφέ κι ένα panini, με τη συνέχεια να γράφεται με ιταλικά τυριά και αλλαντικά, μια σειρά από πιάτα με ιταλική βάση, τα οποία επιμελείται ο Μιχάλης Νουρλόγλου, απεριτίφ και ανάλαφρα κοκτέιλ σε ιδέες του Σπύρου Κερκύρα και γύρω στα εβδομήντα διαφορετικά παλαιοκοσμίτικα κρασιά, τα οποία θα σερβίρονται όλα και σε ποτήρι.

Λουκιανού 21, Κολωνάκι.


«Bishop»: Χειροτονημένος meat lover

5 νέα εστιατόρια στην εκπνοή του χρόνου - εικόνα 2

Με ρουστίκ/vintage στιλ που συνδυάζει τουβλάκι, ξύλο, δέρμα, καφέ και εν γένει γήινα χρώματα, ο εν λόγω «επίσκοπος» ήρθε να ενισχύσει με ένα προσιτό σενάριο κρεατοφαγικής κατεύθυνσης την πιάτσα της Γλυφάδας. Το μενού του «Bishop» έχει επιμεληθεί ο Άλσι Σινανάι. Τα ορεκτικά είναι βαμμένα ως επί το πλείστον με ελληνικά χρώματα (βλ. πατατοκεφτέδες με ρίγανη και φέτα, πατάτες τηγανητές με αβγά μάτια, ελληνικό μοσχάρι ταρτάρ με λεμόνι κι ελιές), ενώ τη συνέχεια γράφουν skirt (εσωτερικό διάφραγμα) USA Prime, σπαλομπριζόλες, short ribs αλλά και κοτόπουλο σούβλας με σάλτσα μουστάρδας και τηγανητές πατάτες.

Αρτέμιδος 3, Γλυφάδα, 2108941507.


«Spit Jack»: Νεαρή ροτισερί

«Spit» είναι η σούβλα και «Spit Jack» το μηχανικό σύστημα που την περιστρέφει. Η νέα μικρή ροτισερί που παίρνει όπου να ‘ναι τη θέση της ανάμεσα στους γευστικούς ενοίκους της οδού Σκούφου, κάπου μεταξύ Συντάγματος και Πλάκας, έχει το όνομα, έχει και τη χάρη. Αναμείνατε λοιπόν κοτόπουλα, πάπιες, γουρουνόπουλα και όχι μόνο, σε περιβάλλον που έχει κάτι από κρεοπωλείο και κάτι από tattoo shop, καθώς αρκετά στοιχεία του ντεκόρ είναι εμπνευσμένα από την κουλτούρα του τατουάζ. Για συνοδεία θα υπάρχουν σαλάτες, σάλτσες και κάποιες επιλογές σε πατάτες, καθώς και μπίρα και κρασί.

Σκούφου 10, Πλάκα.


«Wolves of Kitchen»: Χορεύοντας με τους λύκους

5 νέα εστιατόρια στην εκπνοή του χρόνου - εικόνα 3

Το εστιατόριο που γνωρίσαμε στον Ορνό, στο οποίο ο Alsi Sinanaj εκτός από σεφ είναι και συνιδιοκτήτης, πατάει ήδη Ψυχικό με τη ροτισερί και τις σχάρες του και, αν όλα πάνε σύμφωνα με το μέχρι τώρα πρόγραμμα, θα κάνει πρεμιέρα γύρω στις 25/12 στο σημείο όπου βρίσκαμε επί πολλά χρόνια τους «Διόσκουρους». O χώρος, ο οποίος αναδιαμορφώνεται από τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Παυλή, θα έχει έντονη την αίσθηση αυλής. Θα παίζει με την ιδέα της επιστροφής στις ρίζες, δένοντας παραδοσιακά στοιχεία και βιομηχανικές αναφορές με βασικά υλικά το χαλκό και το ακατέργαστο ξύλο, ενώ δεν θα λείπει και μια πινελιά γούνας... λύκου. Για να σας δώσουμε μια πρώτη εικόνα για την κουζίνα του νέου και αναμενόμενα κρεατο-κεντρικού spot, που θα κινείται σε all day λογική, να σας πούμε ότι θα έχει στο επίκεντρο τη φωτιά και τις επιτόπου κοπές και σιτέματα. Μαζί τους θα βρείτε ζυμαρικά και ορεκτικά με μοντέρνο χαρακτήρα, όπως τα ντάμπλινγκ στον ατμό με φέτα και φρέσκια ρίγανη, ή η Carbonara με σιτεμένη πανσέτα, κρόκο αβγού και λιωμένη παρμεζάνα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια