Αυτό το street food τα λέει... ελληνικά

Εντάξει, το σουβλάκι βασιλεύει, αλλά δεν είναι το μόνο! Ιδού έξι νόστιμες ιδέες με ντόπιο DNA –άλλες old school, άλλες πιο μοντέρνες– ώστε, βολτάροντας στο κέντρο, να φας κάτι ωραίο που το… έχεις δει κάπου κάπου το ξέρεις.

Αυτό το street food τα λέει... ελληνικά

Εντάξει, το σουβλάκι βασιλεύει, αλλά δεν είναι το μόνο! Ιδού έξι νόστιμες ιδέες με ντόπιο DNA –άλλες old school, άλλες πιο μοντέρνες– ώστε, βολτάροντας στο κέντρο, να φας κάτι ωραίο που το… έχεις δει κάπου κάπου το ξέρεις.

Ψωμί με φέτα και...

Αυτό το street food τα λέει... ελληνικά - εικόνα 1

Πιο ελληνικό συνδυασμό δεν έχει... Στο Τυροκομείο Κωσταρέλου στην Π. Ιωακείμ θα τον βρεις σε κρύα εκδοχή (φέτα με αιγοπρόβειο βούτυρο, ελιές και δυόσμο σε μαύρη μπαγκέτα) και σε μια πιο πληθωρική ζεστή (μαλακή φέτα, ψητά μανιτάρια, σπανάκι, μπέικον και λίγη, τόση όση, μαγιονέζα τρούφας). Και η φέτα παραγωγής τους.

Γαύρος σε χωνάκι

Αυτό το street food τα λέει... ελληνικά - εικόνα 2

Στον Βόλο, όπου είχε ο παππούς του τσιπουράδικο, το ψιλό ψαράκι καμιά φορά το τύλιγαν στη λαδόκολλα και το έπαιρναν μαζί τους. Ο εγγονός, στο «Ζήσης - Ψαράκι στο Χωνάκι», στην Αθηναϊδος, στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης, το έκανε streetfood – τυλιγμένο σε πιο μοντέρνο χαρτί με το λογότυπο του μαγαζιού. Τύπου fish-no chips αλά ελληνικά.

Λουκουμάδες αλλιώς

Αυτό το street food τα λέει... ελληνικά - εικόνα 3

Στο χαριτωμένο «Lukumades», σε μια γωνία της Αιόλου, εκτός από την πιο κλασική γλυκιά βερσιόν, οι λουκουμάδες έχουν εδώ και λίγο καιρό και αλμυρή. Θα τους δοκιμάσεις με σος φέτας και μαύρο πιπέρι, κρητικο-εμπνευσμένους, γεμιστούς με μυζήθρα, όπως και με φέτα και πιπεριά Φλωρίνης ή ακόμη και με τυροκαυτερή.

Κοκορέτσι τυλιχτό

Αυτό το street food τα λέει... ελληνικά - εικόνα 4

Για εκείνους τους μερακλήδες που δεν έχουν μαζί την παρέα τους, στο ψητοπωλείο «Καλύβας», στον πεζόδρομο της Ολυμπίου, στο Κουκάκι βάζουν το κοκορέτσι ή το φρυγαδέλι –το σωστό, το σέρτικο– σε αλάδωτη πίτα για ατομική, μίνι κρεατο-φιέστα. Άμα θέλεις, του βάζεις και λίγο γιαούρτι. Το παίρνεις και φεύγεις.

Κεφτέδες στο χέρι

Αυτό το street food τα λέει... ελληνικά - εικόνα 5

Η ειδικότητά τους είναι αναμφισβήτητα τα φαλάφελ, το λέει και το όνομα, αλλά στο λιλιπούτειο «Falafellas» πάνω στην Αιόλου φτιάχνουν και τραγανά κεφτεδάκια τηγανητά, που μπαίνουν κι εκείνα σε αραβική πίτα, είτε μικρή (pocket) είτε πιο μεγάλη, παρέα με ντομάτα, αγγούρι, μαρούλι, μελιτζάνα, γιαούρτι και κόκκινη σάλτσα.

Φύλλο φύλλο

Αυτό το street food τα λέει... ελληνικά - εικόνα 6

Τυρόπιτες και κιμαδόπιτες ταψιού αλλά και γκιουζλεμέδες και πλαστός, τσουκνιδόπιτα και καλιτσούνια – κι η λίστα πάει και πάει. Στη βιτρίνα του Fillo στην αρχή της Καραγεώργη Σερβίας φιγουράρουν εναλλασσόμενες πίτες από γυναικείους συνεταιρισμούς αλλά και οικοτεχνίες από την Καστοριά και την Πέλλα μέχρι τη Μυτιλήνη και την Κρήτη.

Περισσότερες πληροφορίες

Τυροκομείο Κωσταρέλου

Πατρ. Ιωακείμ 30-32, Κολωνάκι
  • Εστιατόρια

Falafellas

Αιόλου 51, κέντρο
  • Εστιατόρια

Ζήσης - Ψαράκι στο Χωνάκι

Αθηναΐδος 3, κέντρο
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'the mushroom.': Η Madame Ginger και το pop-up της στο Athens Street Food Festival

Πιάτα με βάση το μανιτάρι που έρχονται για να καταθέσουν μία διαφορετική οπτική στο street food.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
10/05/2024

Στο 'Po'Boys' (και) για smash burger προβατίνας

Το ΒΒQ joint του Ψυρρή έχει νέους καρνιβορικούς άσους στο μανίκι του.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Για μια υψηλή τοπική κουζίνα της Ελλάδας

Ποντιακά σιρόν με πασκιτάν και πράσα με δαμάσκηνα ή μόνο μουσακάς; Πώς θα βαδίσουν οι "εξωτικές" τοπικές μας σπεσιαλιτέ στην παγκόσμια πασαρέλα και πώς θα αποκτήσει πληρότητα, δυνατή ταυτότητα και διεθνές σεξαπίλ η γαστρονομία μας; Η ελληνική κουζίνα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, λίγο πριν την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης (14/5).

39 καυτά νέα από την εστιατορική καλοκαιρινή Ελλάδα

Το ελληνικό καλοκαίρι που πλησιάζει θα είναι φέτος πιο πλούσιο και νόστιμο από ποτέ. Ιδού λοιπόν μια πρώτη φουρνιά νέων αφίξεων που έρχονται οσονούπω από το Αιγαίο ως το Ιόνιο και από το Βορρά μέχρι το Νότο της χαρισματικής καλοκαιρινής Ελλάδας.

Βραβεία Eλληνικής Kουζίνας 2024: Για τον guest chef Luca Piscazzi το τοπικό στοιχείο πρέπει να φωτιστεί στην ελληνική κουζίνα

Ο ταλαντούχος Ιταλός σεφ δημιουργεί και μαγειρεύει το μενού της φετινής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που έρχεται στις 14/5 στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης. Λίγο προτού αναχωρήσει για τον Βορρά, μας μιλά για τη μαγειρική του φιλοσοφία, τη σημασία που έχουν οι γαστρονομικές διακρίσεις και την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της, που τον ενθουσιάζουν και τον εμπνέουν.

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.