O Σταμάτης Μαρμαρινός στο τερέν της barstronomy

Ο βραβευμένος σεφ σχεδιάζει το bar food του νέου «42» και μας μιλάει για το πώς σε ένα cocktail bar η κουζίνα και η μπάρα συναντιούνται πλέον κάπου στη μέση.

O Σταμάτης Μαρμαρινός στο τερέν της barstronomy

Ο βραβευμένος σεφ σχεδιάζει το bar food του νέου «42» και μας μιλάει για το πώς σε ένα cocktail bar η κουζίνα και η μπάρα συναντιούνται πλέον κάπου στη μέση.

O Σταμάτης Μαρμαρινός στο τερέν της barstronomy - εικόνα 1

Τα κοκτέιλ έχουν εδώ και καιρό ανεβάσει επιδόσεις στα αθηναϊκά εστιατόρια. Τώρα βλέπουμε σταδιακά, μέσα από διάφορες προσπάθειες, να ανεβάζει στροφές και η κουζίνα στα μπαρ. Ο Σταμάτης Μαρμαρινός, σεφ του «On the Verandah» (Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας) στο «Poseidonion Grand Hotel» των Σπετσών, ακριβώς αυτό έχει σκοπό να κάνει στο «42». Ο χώρος της Κολοκοτρώνη, που έχει βάλει τη στάμπα του στη σκηνή του κοκτέιλ της πόλης, στα χέρια του γνωστού bartender Σπύρου Κερκύρα πια, κι έπειτα από ένα μικρό στιλιστικό ρεκτιφιέ, θα δείξει την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου το καινούργιο του πρόσωπο. «Η νοοτροπία αρχίζει να αλλάζει, ακολουθώντας ανάλογες τάσεις του εξωτερικού», σημειώνει ο σεφ και υπογραμμίζει τον ρόλο του bar food ως ισοδύναμου συντρόφου του ποτού: «Οι επιλογές δίπλα σε ένα ψαγμένο κοκτέιλ δεν μπορεί να περιορίζονται σε ξηρούς καρπούς, αγγουράκια και καρότα: το νέο bar food έχει απαιτήσεις».

«Οι επιλογές δίπλα σε ένα ψαγμένο κοκτέιλ δεν μπορεί να περιορίζονται σε ξηρούς καρπούς, αγγουράκια και καρότα: το νέο bar food έχει απαιτήσεις».

Με την κουζίνα και το μπαρ να δουλεύουν σε ένα κοινό­ project, στην ταμπέλα του «42» προστίθεται και η λέξη «barstronomy», παραλλάσσοντας την ιδέα της γαλλικής bistronomie και περνώντας από τα γαστρο-μπιστρό σε ένα –ας το πούμε έτσι– γαστρο-μπαρ. Για παρτενέρ του ποτού ο Σταμάτης Μαρμαρινός θα προτείνει μια σειρά από bar snacks, easy going, με την απαραίτητη... φαντεζί πινελιά, σαν τα τραγανά πατατάκια με τρούφα και τσιπς λαχανικών, φασολάκια edamame, καπνιστά αμύγδαλα και κράκερ­ γαρίδας. Και, για όσους θέλουν να φάνε κατιτί παραπάνω, bar bites (μπουκιές) όπως τα μίνι μπέργκερ με μπρι και τρούφα ή τα κράκερ ρυζιού με τόνο ταρτάρ – «ήθελα να είναι σαν μικρά tapas, να τρώγονται με το χέρι, να ’ναι κάτι άνετο». Περισσότερα θα μπορούμε να πούμε όταν τα δοκιμάσουμε, αυτονόητα πάντως, και τα μεν και τα δε, δίπλα σε ένα ωραίο κοκτέιλ, σου δίνουν περισσότερες δυνατότητες να παίξεις με τα αρώματα, τις γεύσεις και τις υφές.

O Σταμάτης Μαρμαρινός στο τερέν της barstronomy - εικόνα 2

Τα υπόλοιπα που ετοιμάζει ο σεφ έχουν να κάνουν με την ολοήμερη φιλοσοφία του καινούργιου «42», το οποίο θα ξεκινάει από το πρωί με καφέ, κέικ και κρουασάν, σάντουιτς, croque madame, ομελέτες και αβγά Benedict και θα έχει και τα κανονικά πιάτα του, από μια παραλλαγμένη Caesar’s και μια εκμοντερνισμένη νισουάζ μέχρι ένα χοιρινό με πουρέ γλυκοκολοκύθας. Γι’ αυτά θα χρειαστεί να περιμένετε ακόμη λίγες ημέρες: την αυλαία θα σηκώσει το bar food, αφού ο χώρος θα εγκαινιαστεί με ένα τετραήμερο κοκτεϊλικών events στις 6, 7, 8 και 9/11, με guests τον Gabriele Manfredi του λονδρέζικου μπαρ «Οriole», την ομάδα του κυπριακού «Lost + Found», που έκανε ένα θεαματικό άλμα στη φετινή λίστα με τα 50 Καλύτερα Μπαρ του Κόσμου, και τον σούπερ σταρ του παγκόσμιου bartending Simone Caporale.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια