Τσίπουρα και μεζέδες στο τέρμα του λιμανιού

Στο«Ατραξιόν», το καινούργιο μεζετζίδικο της Δραπετσώνας, που είναι κρεμασμένο πάνω από την Πύλη 1, σε ένα σκηνικό με δική του industrial ομορφιά, μετράς τα πλοία που δένουν και λύνουν κάβους στην Ακτή Βασιλειάδη.

Τσίπουρα και μεζέδες στο τέρμα του λιμανιού

Στο καινούργιο μεζετζίδικο της Δραπετσώνας, που είναι κρεμασμένο πάνω από την Πύλη 1, σε ένα σκηνικό με δική του industrial ομορφιά, μετράς τα πλοία που δένουν και λύνουν κάβους στην Ακτή Βασιλειάδη.

Τσίπουρα και μεζέδες στο τέρμα του λιμανιού - εικόνα 1

Είχε ακόμη ζέστες όταν καθίσαμε δίπλα στα κάγκελα –πρώτο τραπέζι λιμάνι– του μπαλκονιού της «Ατραξιόν», από όπου χαζεύεις το πηγαινέλα των αυτοκινήτων και των πλοίων, αποθήκες, παράλια κτίρια και φώτα που καθρεφτίζονται στο νερό. Το όνομα επιλέχτηκε λόγω του σημείου, σε μια συνοικία της Δραπετσώνας που βαφτίστηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα «Γαλλικά» (εκεί έμεναν Γάλλοι λιμενολόγοι και τεχνικοί), κομμάτι και αυτό μιας λαϊκής περιοχής με στόρι­ σπαρμένο με προσφυγικές παράγκες, ρεμπέτικα κι εργατικές κατοικίες. Είναι ωραίο απάγκιο. Εχει και μια λουλουδιασμένη πρασιά με τραπέζια και γαλάζιες, ζαχαρί και ροζ καρέκλες που γεμίζουν ήδη παρέες. Ένα μεζεδοπωλείο στην άκρη του βιομηχανικού σύμπαντος...

Ο κατάλογος της «Ατραξιόν», που συγγενεύει με τον διαφορετικής λογικής πειραιώτικο «Δυόσμο» (για αυτό και μοιράζονται τα ίδια σουπλά), δεν είναι πολύ μεγάλος, αλλά βάζει ωραίες, καλοβαλμένες μεζεδο-ιδέες κάτω από την ίδια στέγη. η τελευταία στην προκειμένη είναι ξύλινη, αν και δεν μπορώ να πω παραπάνω για τον εσωτερικό χώρο που τον πέτυχα σε φάση ρεκτιφιέ. Για αρχή πήραμε χαϊνταρί, ένα «τζατζίκι» με γιαούρτι, καρότο που το έχουν σοτάρει προηγουμένως σε βούτυρο και μυρωδικά και κασέρι Μυτιλήνης σαγανάκι, που έρχεται τσιτσιριστό με χειροποίητο πιπερόμελο και μαυροσούσαμο και είναι νοστιμότατο.

Το καυτερό, έντονο σε γεύση συκώτι με μοσχαρίσια γλώσσα σε σάλτσα ντομάτας και πιπεριάς, που το λένε κουτσμάτς (συνταγή από την Αμπχαζία), είναι ένα ιδιαίτερο έδεσμα που πιθανόν να μην ταιριάζει σε όλους, αλλά για τους λάτρεις του είδους είναι... εύρημα, ενώ ωραία είναι και τα τηγανητά καβουράκια με μαλακό κέλυφος, αγκαζέ με μαγιονέζα με αγγουράκι τουρσί.

ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τσίπουρα και μεζέδες στο τέρμα του λιμανιού - εικόνα 2

Πράσινη φάβα
Στην αρχή, όταν την είδα να προσγειώνεται στο τραπέζι, νόμιζα λόγω χρώματος ότι είναι κουκόφαβα. Αλλά είναι φάβα Φενεού, με βαθιά γεύση, και αν πρασινίζει είναι γιατί έχει και λίγο αρακά, ο οποίος της προσθέτει μια ελαφριά φυτική απόχρωση.

Τσίπουρα και μεζέδες στο τέρμα του λιμανιού - εικόνα 3

Κοντοσούβλι καλαμάρι
Από τη θαλασσινή πλευρά του καταλόγου, απλό, έξυπνο, ωραίο στο μάτι: καλαμαράκια που ψήνονται περασμένα εναλλάξ σε μεταλλική σουβλίτσα με κομμάτια ντομάτας και πράσινης πιπεριάς και ακριβώς δίπλα τους μια πίτα με ψιλοκομμένη ντομάτα και κρεμμύδι.

Τσίπουρα και μεζέδες στο τέρμα του λιμανιού - εικόνα 4

Σουβλάκι στεριανό
Ίδιας λογικής, αλλά κερδίζει σε νοστιμιά. Γενναιόδωρα κομμάτια πανσέτας, σουβλιστά και αυτά, και μια ελαφρώς πικάντικη σαλτσούλα ντομάτας. Νόστιμο, χορταστικό, με τρυφερή αίσθηση λιπαρότητας, είναι ό,τι πρέπει για την μπίρα.

Περισσότερες πληροφορίες

Ατραξιόν

Αγ. Παντελεήμονος 2 & Ν. Καζαντζάκη, Δραπετσώνα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'the mushroom.': Η Madame Ginger και το pop-up της στο Athens Street Food Festival

Πιάτα με βάση το μανιτάρι που έρχονται για να καταθέσουν μία διαφορετική οπτική στο street food.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
10/05/2024

Στο 'Po'Boys' (και) για smash burger προβατίνας

Το ΒΒQ joint του Ψυρρή έχει νέους καρνιβορικούς άσους στο μανίκι του.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Για μια υψηλή τοπική κουζίνα της Ελλάδας

Ποντιακά σιρόν με πασκιτάν και πράσα με δαμάσκηνα ή μόνο μουσακάς; Πώς θα βαδίσουν οι "εξωτικές" τοπικές μας σπεσιαλιτέ στην παγκόσμια πασαρέλα και πώς θα αποκτήσει πληρότητα, δυνατή ταυτότητα και διεθνές σεξαπίλ η γαστρονομία μας; Η ελληνική κουζίνα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, λίγο πριν την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης (14/5).

39 καυτά νέα από την εστιατορική καλοκαιρινή Ελλάδα

Το ελληνικό καλοκαίρι που πλησιάζει θα είναι φέτος πιο πλούσιο και νόστιμο από ποτέ. Ιδού λοιπόν μια πρώτη φουρνιά νέων αφίξεων που έρχονται οσονούπω από το Αιγαίο ως το Ιόνιο και από το Βορρά μέχρι το Νότο της χαρισματικής καλοκαιρινής Ελλάδας.

Βραβεία Eλληνικής Kουζίνας 2024: Για τον guest chef Luca Piscazzi το τοπικό στοιχείο πρέπει να φωτιστεί στην ελληνική κουζίνα

Ο ταλαντούχος Ιταλός σεφ δημιουργεί και μαγειρεύει το μενού της φετινής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που έρχεται στις 14/5 στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης. Λίγο προτού αναχωρήσει για τον Βορρά, μας μιλά για τη μαγειρική του φιλοσοφία, τη σημασία που έχουν οι γαστρονομικές διακρίσεις και την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της, που τον ενθουσιάζουν και τον εμπνέουν.

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.