7 νόστιμες στάσεις στη Μητροπόλεως

Αυτές τις μέρες που ακόμη και το κέντρο της πόλης κινείται στο ρελαντί, αυτός ο δρόμος παραμένει αλέγρος, με προτάσεις για όλα τα γούστα. Κάνε check-in…

7 νόστιμες στάσεις στη Μητροπόλεως

Αυτές τις μέρες που ακόμη και το κέντρο της πόλης κινείται στο ρελαντί, αυτός ο δρόμος παραμένει αλέγρος, με προτάσεις για όλα τα γούστα. Κάνε check-in…

Στο «Τhe Zillers»

7 νόστιμες στάσεις στη Μητροπόλεως - εικόνα 1

Στο roof top του ομώνυμου boutique hotel θα χαρείς τη θέα που ανοίγεται από την πλατεία της Μητρόπολης προς την Ακρόπολη και τη βραβευμένη κουζίνα της Κωνσταντίνας Φάκλαρη – από τα «καλοκαιρινά» της μη χάσεις το μαριναρισμένο κολιό «πλακί» με λάδι μαϊντανού και μαύρο σκόρδο, το ριζότο «γεμιστά» με κουκουνάρι, σταφίδες και «χιόνι» φέτας και το λαβράκι «αλά πολίτα» με πουρέ από αγκινάρες Ιερουσαλήμ και αφρό λάιμ με άνηθο. Ξεκίνα νωρίτερα με ένα ορεκτικότατο Corsican Morning (Βankes London dry gin, Cinzano Rosso αρωματισμένο με βύσσινο, Cynar και Campari) από την καινούργια cocktail list σε επιμέλεια του Γιάννη Σαμαρά – head bartenders o Γιώργος Σαρμαντάς και η Χρυσάνθη Μπίζιου.

Στο «ΜΕΑΤropoleos 3»

7 νόστιμες στάσεις στη Μητροπόλεως - εικόνα 2

Ζουμερό, νόστιμο, ψημένο όσο πρέπει, το σουβλάκι κοτόπουλο (το φτιάχνουν μόνο από μπούτι) είναι must –όχι ότι δεν είναι επίσης ωραίο και το χοιρινό τους–, ενώ δίπλα τους φιγουράρουν και πανσέτες, ωραία μπιφτεκάκια μπιφτέκια, μπριζόλες, όπως και τρία διαφορετικά μπέργκερ. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις και τις τσιγαρίδες (παστό χοιρινό) με χωριάτικα αυγά στο τηγάνι: αυτό το μοντέρνο στέκι καθημερινής κρεατοφαγίας, που έχει πιάσει πόστο απέναντι από την πλατεία Συντάγματος, έχει ρίζες στον Πύργο Ηλείας. Κι επειδή θα χρειαστεί και μια σαλάτα, το μιξ σιταριού με αγκινάρες ελιές και πράσο είναι δροσερό και χορταστικό κι η χωριάτικη με φέτα Πελοποννήσου κλασική αξία.

Στο «Metropolis Roof Garden»

7 νόστιμες στάσεις στη Μητροπόλεως - εικόνα 3

Με το που ανεβαίνεις στο 10o όροφο του ξενοδοχείου «Electra Metropolis Athens» σε τυλίγει ένα από τα πιο εντυπωσιακά πανοραμίκ της πόλης. Έχοντας τον Παρθενώνα και το λόφο του Λυκαβηττού σε πρώτο πλάνο, μπορείς να διαλέξεις κάποια από τα πιάτα μεσογειακής, κατά βάση, κουζίνας με αρκετά τοπικά ελληνικά υλικά που προτείνει ο καινούργιος σεφ Θεοδόσης Βενέτης (βλ. φάβα με φούσκες Καλύμνου, αλμύρα και αμπελοβλάσταρα, σιουφιχτά παστιτσάδα, αλλά και ιβηρικό χοιρινό με πατρινή μπίρα ή σφυρίδα με γλάσο τομάτας, αγκινάρα Ιερουσαλήμ και κους κους κουνουπιδιού), μπορείς όμως και να πιεις καφέ, ποτό ή κάποιο κλασικό κοκτέιλ στο «M Bar».

Στο «Ergon Athens»

7 νόστιμες στάσεις στη Μητροπόλεως - εικόνα 4

Στην downtown αθηναϊκή έδρα του στιλάτου μεζεδο-deli των αδερφών Δούζη βάζεις στη σέντρα μεζέδες και αλίπαστα από το παντοπωλείο (από όπου μπορείς να ψωνίσεις πολλών λογιών καλούδια και για το σπίτι), συμπληρώνεις με μπουγιουρντί, φάβα με σύγκλινο, κριθαράκι με θαλασσινά, χειροποίητο γύρο σε αραβική πίτα και σουτζουκάκια Θεσσαλονίκης, ενώ «κλείνεις» με κρέμα γιαουρτιού με παστέλι και σιροπιαστά φρούτα. Το «Ergon» της Μητροπόλεως σερβίρει και brunch σε καθημερινή βάση, από τις 10 π.μ. έως τις 12 το μεσημέρι: ανάμεσα στις προτάσεις του αβγά μάτια με στάκα, αβγά ποσέ και ομελέτες, καθώς επίσης και μπουγάτσες, ψωμί και κρουασάν, λουκουμάδες και pancakes.

Στο «Σερσέ λα φαμ»

7 νόστιμες στάσεις στη Μητροπόλεως - εικόνα 5

Με μικρά πιατάκια και αύρα «σαν άλλοτε», αυτό το αστικό καφενείο που στήνει πράσινα μεταλλικά τραπεζάκια έξω στο πεζοδρόμιο ακριβώς απέναντι από τη Μητρόπολη, με φόντο τα λευκά κουρτινάκια στα παράθυρα, γεμίζει ντόπιους και τουρίστες μεσημέρι-βράδυ. Θα πιεις το κρασί, την μπίρα ή το ούζο σου και μοιραστείς με την παρέα σου μελιτζανοσαλάτα, σπιτική λακέρδα Μυτιλήνης, χταπόδι, πατάτες τηγανητές με κασέρι και σαλάμι Λευκάδας (τύφλα να ‘χει το cheese & bacon melt), σουτζουκάκια με σάλτσα Μαυροδάφνης, χοιρινό πασπαλά κι άλλα μικρά πιατάκια. Έχε υπόψη ότι τώρα τον Αύγουστο τις Κυριακές ανοίγουν από τις 6μ.μ. και μετά.

Στο «Τζίτζικας και Μέρμηγκας»

7 νόστιμες στάσεις στη Μητροπόλεως - εικόνα 6

Χρόνια στο πόστο της η μοντέρνα ταβέρνα με την μπακαλο-εμπνευσμένη, νοσταλγική σάλα σήμα-κατατεθέν είναι κλασική αξία. Ακόμη κι οι κολόνες μπροστά στα εξωτερικά τραπέζια, όπου κυκλοφορούν λεμονάτα ντολμαδάκια μαρουλιού με λαχανικά, ρύζι και μυρωδικά, ζεστό ταλαγάνι Μεσσηνίας πάνω σε τραγανό χωριάτικο ψωμάκι, και σουβλάκι αρνιού μαριναρισμένο σε κόλιανδρο και κάρδαμο, παρέα με ταμπουλέ λιαστής ντομάτας, κι άλλα πολλά είναι ντυμένες με ασπρόμαυρες διαφημίσεις από τα 50’s –60’s. Ζαχαρούχο ΝΟΥΝΟΥ, κακάο ΙΟΝ, είδη προικός και άλλα ρετρό.

Στο «Le Greche»

7 νόστιμες στάσεις στη Μητροπόλεως - εικόνα 7

Λίγο χειροποίητο gelato δεν έβλαψε ποτέ κανέναν, πόσο μάλλον όταν είναι από τα καλύτερα του κέντρου και όταν η θερμοκρασία συνηγορεί απόλυτα υπέρ του. Εγώ ψηφίζω το πραγματικά πολύ καλό σιτσιλιάνικο φιστίκι κι εκείνο με τα τραγανά κροκάν αμυγδάλου, αλλά το ψυγείο στη μικρή gelateria της Εύης Παπαδοπούλου στο νούμερο 16 της Μητροπόλεως που έκλεψε από την αρχή τις εντυπώσεις, κι έχει αποκτήσει κι ένα αδερφάκι στο Νέο Ψυχικό, κρύβει πολλά ακόμη. Σε χωνάκι ή κυπελάκι, θα πάρεις παγωτό fior di latte (ανθόγαλα), παγωτό μασκαρπόνε με καραμελωμένα σύκα και παγωτό μπακλαβά, ενώ θα βρεις και πολλές εκδοχές για chocoholics. Σοκολάτα με ξύσμα πορτοκαλιού, ας πούμε, σοκολάτα με δαμάσκηνα και ρούμι, Gianduja…

Περισσότερες πληροφορίες

Τζίτζικας και Μέρμηγκας

Μητροπόλεως 12-14, κέντρο
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Zillers (The)

(ξεν. «The Zillers») Μητροπόλεως 54, κέντρο
  • Εστιατόρια

Metropolis Roof Garden

(ξεν. «Electra Metropolis Athens») Μητροπόλεως 15, κέντρο
  • Εστιατόρια

Σερσέ λα Φαμ

Μητροπόλεως 46, Σύνταγμα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'the mushroom.': Η Madame Ginger και το pop-up της στο Athens Street Food Festival

Πιάτα με βάση το μανιτάρι που έρχονται για να καταθέσουν μία διαφορετική οπτική στο street food.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
10/05/2024

Στο 'Po'Boys' (και) για smash burger προβατίνας

Το ΒΒQ joint του Ψυρρή έχει νέους καρνιβορικούς άσους στο μανίκι του.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Για μια υψηλή τοπική κουζίνα της Ελλάδας

Ποντιακά σιρόν με πασκιτάν και πράσα με δαμάσκηνα ή μόνο μουσακάς; Πώς θα βαδίσουν οι "εξωτικές" τοπικές μας σπεσιαλιτέ στην παγκόσμια πασαρέλα και πώς θα αποκτήσει πληρότητα, δυνατή ταυτότητα και διεθνές σεξαπίλ η γαστρονομία μας; Η ελληνική κουζίνα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, λίγο πριν την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης (14/5).

39 καυτά νέα από την εστιατορική καλοκαιρινή Ελλάδα

Το ελληνικό καλοκαίρι που πλησιάζει θα είναι φέτος πιο πλούσιο και νόστιμο από ποτέ. Ιδού λοιπόν μια πρώτη φουρνιά νέων αφίξεων που έρχονται οσονούπω από το Αιγαίο ως το Ιόνιο και από το Βορρά μέχρι το Νότο της χαρισματικής καλοκαιρινής Ελλάδας.

Βραβεία Eλληνικής Kουζίνας 2024: Για τον guest chef Luca Piscazzi το τοπικό στοιχείο πρέπει να φωτιστεί στην ελληνική κουζίνα

Ο ταλαντούχος Ιταλός σεφ δημιουργεί και μαγειρεύει το μενού της φετινής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που έρχεται στις 14/5 στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης. Λίγο προτού αναχωρήσει για τον Βορρά, μας μιλά για τη μαγειρική του φιλοσοφία, τη σημασία που έχουν οι γαστρονομικές διακρίσεις και την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της, που τον ενθουσιάζουν και τον εμπνέουν.

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.