Νοσταλγικό τριπάκι στο Κουκάκι

Με νόστιμο ελληνικό φαγητό σε μια περιποιημένη αυλή όλο γλύκα, σαν καρτ ποστάλ, ο «Κούβελος» σε ταξιδεύει, θαρρείς, σε μιαν Αθήνα άλλης εποχής.

Νοσταλγικό τριπάκι στο Κουκάκι

Με νόστιμο ελληνικό φαγητό σε μια περιποιημένη αυλή όλο γλύκα, σαν καρτ ποστάλ, ο «Κούβελος» σε ταξιδεύει, θαρρείς, σε μιαν Αθήνα άλλης εποχής.

Νοσταλγικό τριπάκι στο Κουκάκι - εικόνα 1

Είναι νοσταλγικό τριπάκι­ η αυλή του Κούβελου με τη φρεσκοασβεστωμένη μάντρα, τα χαλικάκια κάτω από τα πόδια σου, τα τραπέζια και τις ζαχαρί καρέκλες με ψαθάκι να στρώνονται κάτω από μουριές, αγριοροδιές και λεμονιές, δίπλα στην πρασινάδα και στα βαρέλια, τα πιθάρια και τις γλάστρες που είναι γεμάτα λουλούδια. Μόλις πιά­νει να σουρουπώνει ανάβουν τα κρεμασμένα λαμπιόνια και το καινούργιο υπερυψωμένο επίπεδο στο βάθος, σαν μικρό βεραντάκι, με τα ράφια-τελάρα φορτωμένα γλαστράκια, μοιάζει με σκηνικό. Μυρίζει Αθήνα και παλιά δαντέλα. Και γιασεμί. Χαλαρώνεις θέλεις δεν θέλεις.

Εκείνο το ρετρό και αρκούντως μαμαδίστικο κοκκινιστό ροζμπίφ με χοντρά μακαρόνια, που φιγουράρει και τώρα στον κατάλογο, είναι παρακαταθήκη από τον πρώτο «Κούβελο» που άνοιξε στην οδό Λεμπέση, στου Μακρυγιάννη, το 1908. Έναν αιώνα μετά η Χριστίνα Λιαγκούμη προσθέτει νέα κεφάλαια στην ιστορία της ταβέρνας στα όρια Κουκακίου και Πετραλώνων, σε ένα χώρο με το άρωμα του παλιού, που όλο και τον φροντίζουν με μικροαλλαγές, προσέχοντας το φαγητό να είναι εναρμονισμένο με το τώρα, αλλά καθησυχαστικά γνώριμο και σε μεγάλες μερίδες. Οι σαλάτες τους, ας πούμε, είναι σαν μικρά βουνά.

Νοσταλγικό τριπάκι στο Κουκάκι - εικόνα 2

Από εκεί και πέρα, οι τροφαντοί κολοκυθοκεφτέδες με φέτα, πεκορίνο Αμφιλοχίας και δυόσμο, αλμυρούτσικοι και καλοτηγανισμένοι, έχουν ωραία αίσθηση του κολοκυθιού και των μυριστικών. Τα τρίγωνα τυροπιτάκια με γέμιση που συνδυάζει φέτα, ανθότυρο, πεκορίνο Αμφιλοχίας και ξινομυζήθρα επιβεβαιώνουν με το τραγανό φύλλο τους το πολύ καλό τηγάνι.

Στα κυρίως πιάτα, τώρα, τα πολίτικα μπιφτέκια με αρνίσιο και μοσχαρίσιο κιμά, που ζυμώνεται με ψητές πιπεριές­ Φλωρίνης και μπαχαρικά, έρχονται ζουμερά, κρεατένια, με τη γλύκα από την πιπεριά και το κρεμμύδι (συνοδεύονται από πατάτες και μια μικρή σαλάτα), ενώ το κλασικό­ αρνάκι ψημένο σε λαδόκολλα, με ντοματίνια και μυρωδικά, είναι νόστιμο και αρωματικό. Όλα τα κρεατικά τους είναι ελευθέρας βοσκής από τη φάρμα Γκαραβέλα στη Νέα Αγχίαλο, ενώ στα... πόσιμα έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε έξι λευκά, δύο ροζέ και τέσσερα κόκκινα εμφιαλωμένα αλλά και βιολογικό κρασί σε καράφα (€ 4-4,50 το μισό κιλό), ούζα, τσίπουρα και τσικουδιά.

Γεν. Κολοκοτρώνη 66, Κουκάκι, 2114052418. Τιμή: € 20-22.

Περισσότερες πληροφορίες

Κούβελος

Γεν. Κολοκοτρώνη 66, Κουκάκι
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Πώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες αλλάζουν τον εστιατορικό χάρτη του Παρισιού

Η Ολυμπιάδα αυξάνει τις γαστρονομικές απαιτήσεις στην Πόλη του Φωτός, με δεκάδες pop up σημεία και κόνσεπτ να ξεπηδούν αποκλειστικά για το σπουδαίο αθλητικό γεγονός.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
17/07/2024

Το 'Wine is Fine' για ένα βράδυ στο 'Αίγλη Cinema'

Μία κινηματογραφική νύχτα μοναδικής νοστιμιάς, εμπνευσμένη από το σύμπαν του Φρανσουά Τριφό.

"Mountain": Βουνό και θάλασσα στις... φλόγες στο πολυσυζητημένο εστιατόριο του Λονδίνου

Το εστιατόριο του σεφ Tomos Parry και της ομάδας πίσω από το φημισμένο "Brat", στην καρδιά του Σόχο, εμπνέεται από τον γοητευτικό χορό της φλόγας, συνδυάζοντας ισότιμα γη και θάλασσα.

Δοκιμάσαμε τις φίνες μεσογειακές γεύσεις του "Captain’s House"

Στο κεντρικό εστιατόριο του "Grand Resort Lagonisi", η θαλασσινή βίστα από το deck που σχεδόν αγγίζει το νερό, είναι μόνο το ορεκτικό των γαστριμαργικών απολαύσεων που παρουσιάζει ο σεφ Χρύσανθος Μανωλόπουλος, συνδυάζοντας δημιουργική φινέτσα και μοντέρνα μαγειρική άποψη.