«Σερσέ λα Φαμ» στην Μητροπόλεως με άρωμα παλιάς αστικής Αθήνας

Περιποιημένοι μεζέδες και καφές στη χόβολη, σε ένα νέο καφενείο στο κέντρο που δηλώνει γαλλιστί ότι «αναζητά τη γυναίκα»...

«Σερσέ λα Φαμ» στην Μητροπόλεως με άρωμα παλιάς αστικής Αθήνας

Περιποιημένοι μεζέδες και καφές στη χόβολη, σε ένα καφενείο στη Μητροπόλεως με άρωμα παλιάς αστικής Αθήνας που το λένε «Σερσέ λα Φαμ».

«Σερσέ λα Φαμ» στην Μητροπόλεως με άρωμα παλιάς αστικής Αθήνας - εικόνα 1

Κάτι την έχει πιάσει. Περνάει μια φάση νοσταλγίας η Αθήνα. Από τους νέους χώρους που κάνουν rewind στην μπομπίνα της ιστορικής της διαδρομής, το «Σερσέ λα Φαμ» του Σωτήρη Χρόνη –σε ρόλο manager η Φωτεινή Γούλα– πίνει τον καφέ του... αρχοντικό. Το αστικό καφενείο, που άνοιξε πριν από λίγο καιρό εκεί όπου η Μητροπόλεως συναντά την Πετράκη, είναι μια πολύ όμορφη προσθήκη στο γευστικό ψηφιδωτό της πόλης. Και αν η Φαίδρα Αναστασιάδη και η Μιράντα Καραμανλή, οι οποίες επιμελήθηκαν το ντεκόρ, σε γυρίζουν σε σπίτια με μωσαϊκά, στήνοντας vintage σκηνικό με έναν πολυέλαιο με κρυσταλλάκια, μια πράσινη ταπετσαρία, μαρμάρινα τραπέζια, ασπρόμαυρες φωτογραφίες, φιγούρες Καραγκιόζη, νταμιτζάνες και γυάλινα βάζα με λουκούμια, η κουζίνα έχει το δικό της «πάμε σαν άλλοτε».

Ο Ανδρέας Λαγός, που επιμελήθηκε τον κατάλογο, θέλησε να κεντήσει στο φαγητό τη ζεστασιά και τις μνήμες των φαγητών της μαμάς και της γιαγιάς. Σαν twist στη λάχανο-καρότο, η σαλάτα με καρότο, σελινόριζα, πιπερόριζα, φιστίκι Αιγίνης και μια ιδέα κανέλα είναι δροσερή και σπιρτόζικη, η πιρουνάτη καπνιστή μελιτζανοσαλάτα γλυκαίνει με λίγο πετιμέζι, τα ντολμαδάκια με κουκουνάρι της κ. Ειρήνης είναι ωραιότατα και η στριφτή παστουρμαδόπιτα έχει ωραίο φύλλο, αν και πιστεύω ότι λίγη ντομάτα θα τη δρόσιζε και θα την ελάφραινε λίγο. Οι πατάτες με λιωμένο κασέρι και σαλάμι Λευκάδας έρχονται σε κατσαρολάκι και είναι αμαρτωλά ωραίες (τύφλα να ’χει το cheese & bacon), οι μαλακές τυροκροκέτες με μέλι και μαύρο σουσάμι και η τηγανιά μανιταριών είναι αμφότερες νόστιμες. Μόνο το στριφτούδι με καβουρμά και ξερή μυζήθρα μού φάνηκε λίγο άτονο. Έχετε δε υπόψη ότι πλέον τα πρωινά σάς περιμένουν με διαφορετικές παρασκευές αβγού.

ΙΣΤΟΡΙΕΣ...

«Σερσέ λα Φαμ» στην Μητροπόλεως με άρωμα παλιάς αστικής Αθήνας - εικόνα 2

...του ποτού
Εκτός του ότι σερβίρουν ελληνικά αποστάγματα και κρασιά μικρών παραγωγών, στο «Σερσέ λα Φαμ» φτιάχνουν παραδοσιακό καφέ στη χόβολη και το φέρνουν αλά μπρατσέτα με συριανό λουκουμάκι – αστικό καφενείο γαρ. Θα βρεις πάντως και σπιτικές βυσσινάδες, μανταρινάδες και λεμονάδες.

«Σερσέ λα Φαμ» στην Μητροπόλεως με άρωμα παλιάς αστικής Αθήνας - εικόνα 3

...του μεζέ
Πέρα από τα πιο μαγειρευτά/τηγανητά μεζεδάκια, στα τραπεζάκια μέσα κι έξω θα δοκιμάσεις κι εδέσματα... καφενείου, όπως μια λακέρδα από τη Μυτιλήνη ή μια καπνιστή μοσχαρίσια γλώσσα που έρχεται σε λεπτές φέτες πασπαλισμένες με πιπέρι – ό,τι πρέπει για ούζο ή τσίπουρο.

«Σερσέ λα Φαμ» στην Μητροπόλεως με άρωμα παλιάς αστικής Αθήνας - εικόνα 4

...του γλυκού
Ναι, έχει κοκ κι αν και το έχουν πειράξει λιγάκι με άρωμα πορτοκαλιού και καβουρδισμένο αμύγδαλο, είναι όντως κοκ. Σας προτείνω πάντως και το παγωτό καϊμάκι με γλυκό τριαντάφυλλο^ παρφουμάρει το στόμα και σου αφήνει γλυκιά νοσταλγική επίγευση.

Περισσότερες πληροφορίες

Σερσέ λα Φαμ

Μητροπόλεως 46, Σύνταγμα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Πώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες αλλάζουν τον εστιατορικό χάρτη του Παρισιού

Η Ολυμπιάδα αυξάνει τις γαστρονομικές απαιτήσεις στην Πόλη του Φωτός, με δεκάδες pop up σημεία και κόνσεπτ να ξεπηδούν αποκλειστικά για το σπουδαίο αθλητικό γεγονός.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
17/07/2024

Το 'Wine is Fine' για ένα βράδυ στο 'Αίγλη Cinema'

Μία κινηματογραφική νύχτα μοναδικής νοστιμιάς, εμπνευσμένη από το σύμπαν του Φρανσουά Τριφό.

"Mountain": Βουνό και θάλασσα στις... φλόγες στο πολυσυζητημένο εστιατόριο του Λονδίνου

Το εστιατόριο του σεφ Tomos Parry και της ομάδας πίσω από το φημισμένο "Brat", στην καρδιά του Σόχο, εμπνέεται από τον γοητευτικό χορό της φλόγας, συνδυάζοντας ισότιμα γη και θάλασσα.

Δοκιμάσαμε τις φίνες μεσογειακές γεύσεις του "Captain’s House"

Στο κεντρικό εστιατόριο του "Grand Resort Lagonisi", η θαλασσινή βίστα από το deck που σχεδόν αγγίζει το νερό, είναι μόνο το ορεκτικό των γαστριμαργικών απολαύσεων που παρουσιάζει ο σεφ Χρύσανθος Μανωλόπουλος, συνδυάζοντας δημιουργική φινέτσα και μοντέρνα μαγειρική άποψη.