Να παίζει η κουζίνα τα μικρασιάτικα

Στη «Βουρλιωτίνα» θα φας εγκάρδια, μαμαδίστικη κουζίνα σε ένα παλιό προσφυγικό σπίτι της Καισαριανής γεμάτο αναμνήσεις.

Να παίζει η κουζίνα τα μικρασιάτικα

Στη «Βουρλιωτίνα» θα φας εγκάρδια, μαμαδίστικη κουζίνα σε ένα παλιό προσφυγικό σπίτι της Καισαριανής γεμάτο αναμνήσεις.

Να παίζει η κουζίνα τα μικρασιάτικα - εικόνα 1

Σε μια γωνιά θα δεις το ευαγγέλιο και το εικόνισμα που κουβαλούσε μαζί της η γιαγιά Τρια­νταφυλλιά όταν από τα Βουρλά της Σμύρνης βρέθηκε στα αντίσκηνα της Καισαριανής. Κάπου άλλου είναι κορνιζαρισμένη η ταυτότητα του παππού. Στη «Βουρλιωτίνα» η Τριανταφυλλιά η νεότερη, έχοντας στο πλάι της και την κόρη της, έχει κεντήσει την οικογενειακή ιστορία: με τις φωτογραφίες των πλινθόκτιστων προσφυγικών, τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων από την εποχή της μετεγκατάστασης, τις βελούδινες πορφυρές κουρτίνες, το ζωγραφιστό λουλουδάτο ταβάνι, τη νοσταλγική παλιά σερβάντα, τα σεμεδάκια και τα μπαχαρικά στο χαρτί που αγόραζες άλλοτε από τον μπακάλη τα οποία θα δεις να κρέμονται στην πόρτα...

Γαλουχημένη με τις παραδόσεις της αντίπερα όχθης του Αιγαίου, μαγειρεύει τις συνταγές με τις οποίες μεγάλωσε. Το καϊσί, αρνί μαγειρεμένο σε σάλτσα ντομάτας με αποξηραμένα βερίκοκα, που λιώνει στο στρώμα, οι τζιγεροσαρμάδες με αρνίσια συκωταριά αρκούντως καρυκευμένη τυλιγμένη σε μπόλια, που ήταν κομμάτι παραψημένοι στην περίπτωσή μας, αλλά νόστιμοι και μυρωδάτοι με το γιαούρτι τους δίπλα, το πολύ νόστιμο ισλί πιλάφι, το κλασικό χουνκιάρ μπεγεντί, τα κοκκινιστά σουτζουκάκια με κύμινο και τσακιστή ελιά, οι πασά κιοφτέδες και το καζάν ντιπί έρχονται στο τραπέζι με χαμηλόφωνη μουσική υπόκρουση ρεμπέτικων και παλιών λαϊκών. Μια που ανοίγει ο καιρός, σύντομα θα μπορείτε να δοκιμάσετε το σπιτικό φαγητό της στον εξωτερικό χώρο που έχουν διαμορφώσει στην πλατεΐτσα ακριβώς απέναντι.

Βασ. Αλεξάνδρου 10 & Υμηττού, Καισαριανή, 2107291545. Τιμή: € 18-22.

Δοκίμασέ τα

Να παίζει η κουζίνα τα μικρασιάτικα - εικόνα 2

Πίτα Καισαρείας
Με χειροποίητο φύλλο και παστουρμά ωραία γραμμένο, χωρίς να γίνεται επιθετικός – σε βάζει σε ανατολίτικο κλίμα. Αξίζει να δοκιμάσεις και το μπουρεκάκι με κιμά και κουκουνάρι που γλυκίζει όμορφα, και το αλμυρούτσικο, τραγανό τυροπιτάκι με φέτα.

Να παίζει η κουζίνα τα μικρασιάτικα - εικόνα 3

Ισλί πιλάφι
Η κ. Τριανταφυλλιά δεν το φτιάχνει με συκωτάκια όπως συνηθίζεται, αλλά με αρνί. Γενναιόδωρο, γλυκοφάγωτο, με το κουκουνάρι και τη σταφίδα του, είναι ένα πραγματικά βαθιά νόστιμο πιλάφι, με σπιτική αίσθηση κι ένα από τα καλύτερά της πιάτα.

Να παίζει η κουζίνα τα μικρασιάτικα - εικόνα 4

Χουνκιάρ μπεγεντί
Το κρέας είναι μαγειρεμένο για ώρα, τόσο που κόβεται με το πιρούνι, η σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, μπόλικη, πληθωρική, κανελάτη και ο πουρές μελιτζάνας αρκετά καλός, ήπια μαστιχωτός, σου αφήνει στο στόμα αίσθηση καπνίσματος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Πώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες αλλάζουν τον εστιατορικό χάρτη του Παρισιού

Η Ολυμπιάδα αυξάνει τις γαστρονομικές απαιτήσεις στην Πόλη του Φωτός, με δεκάδες pop up σημεία και κόνσεπτ να ξεπηδούν αποκλειστικά για το σπουδαίο αθλητικό γεγονός.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
17/07/2024

Το 'Wine is Fine' για ένα βράδυ στο 'Αίγλη Cinema'

Μία κινηματογραφική νύχτα μοναδικής νοστιμιάς, εμπνευσμένη από το σύμπαν του Φρανσουά Τριφό.

"Mountain": Βουνό και θάλασσα στις... φλόγες στο πολυσυζητημένο εστιατόριο του Λονδίνου

Το εστιατόριο του σεφ Tomos Parry και της ομάδας πίσω από το φημισμένο "Brat", στην καρδιά του Σόχο, εμπνέεται από τον γοητευτικό χορό της φλόγας, συνδυάζοντας ισότιμα γη και θάλασσα.

Δοκιμάσαμε τις φίνες μεσογειακές γεύσεις του "Captain’s House"

Στο κεντρικό εστιατόριο του "Grand Resort Lagonisi", η θαλασσινή βίστα από το deck που σχεδόν αγγίζει το νερό, είναι μόνο το ορεκτικό των γαστριμαργικών απολαύσεων που παρουσιάζει ο σεφ Χρύσανθος Μανωλόπουλος, συνδυάζοντας δημιουργική φινέτσα και μοντέρνα μαγειρική άποψη.