Στη Σαρακοστή βάζουμε… Δεκαράκι

Το τσίπουρο κάνει γκελ με τους μεζέδες της Σαρακοστής. Με αφορμή την περίοδο που διανύουμε δοκιμάσαμε ένα πρωτότυπο τσίπουρο, το Δεκαράκι.

Στη Σαρακοστή βάζουμε… Δεκαράκι

Βρισκόμαστε στη μέση της Σαρακοστής, και οι γευστικές μας επιλογές φλερτάρουν περισσότερο με τα ψάρια και τα θαλασσινά. Αναζητώντας τον κατάλληλο spirit σύντροφο, για να ανεβάσει τις γευστικές στροφές, τσεκάραμε ένα καινοτόμο τσίπουρο, το Δεκαράκι και τα αποτελέσματα ήταν συναρπαστικά.
Το κρυστάλλινο ποτό μας έρχεται από τον Τύρναβο, την πατρίδα του παραδοσιακού ελληνικού αποστάγματος. Δεν οφείλεται, όμως, μόνο σε αυτό η υπεροχή του. Το Δεκαράκι, είναι το πρώτο μονοποικιλιακό τσίπουρο.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι παράγεται από τα στέμφυλα μιας μόνο ποικιλίας και συγκεκριμένα του αρωματικού Μοσχάτου, της προικισμένης γηγενούς ποικιλίας της περιοχής. Αυτή η επιλογή πρώτης ύλης, του δίνει πολλά αρωματικά και γευστικά ατού, που ενισχύονται με τον προσεγμένο τρόπο παραγωγής. Για την απόσταξή του χρησιμοποιούνται τα καλύτερα παραδοσιακά καζάνια και όλη η διαδικασία ελέγχεται από ειδικούς. Αξίζει να προσθέσουμε, ότι οι άμβυκες δίνουν εξαιρετική απόδοση αρωμάτων και το αποτέλεσμα είναι ένα διαφορετικό τσίπουρο ανώτερης ποιότητας.

Στη Σαρακοστή βάζουμε… Δεκαράκι - εικόνα 1

Από τον άμβυκα στη φιάλη

Πέρα από την ελεγχόμενη ποιοτική παραγωγή, δίνεται βάση σε όλες τις λεπτομέρειες. Πράγματι, είναι εντυπωσιακό το μπουκάλι που έχει το Δεκαράκι, γιατί υποστηρίζει όλη τη διαφορετική φιλοσοφία του. Είναι πιο μοντέρνο και πιο παιχνιδιάρικο από τις κλασικές ετικέτες και κρύβει πολλές εκπλήξεις. Για παράδειγμα, το μοβ χρώμα στην ετικέτα παραπέμπει στις ρώγες του Μοσχάτου και η καφέ απόχρωση στα χρώματα της γης. Το πιο ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι η ετικέτα αγκαλιάζει τη φιάλη, όπως η παρέα έρχεται πιο κοντά, απολαμβάνοντας το τσίπουρο. Στα highligts είναι ο φελλός και το "βρύσακι" σερβιρίσματος, που υπάρχει extra.

Στη Σαρακοστή βάζουμε… Δεκαράκι - εικόνα 2

Δοκιμάζοντας το Δεκαράκι

Σερβίρουμε στο ποτήρι γευσιγνωσίας το καθαρό και κρυστάλλινο τσίπουρο. Γυρίζουμε το ποτήρι και παρακολουθούμε τα δάκρυα, που σχηματίζονται πυκνά και κινούνται αργά προς τα κάτω. Στοιχείο που μας αποκαλύπτει, πριν το γευτούμε, ότι αυτό το τσίπουρο είναι πλούσιο, έχει δηλαδή γεμάτο στόμα.
Φτάνει η στιγμή της δοκιμής. Πρώτα τα αρώματα. Σκάνε ζωηρές νότες σύκου, σταφίδας και καρυδιού σε ένα υπέροχο φόντο τριαντάφυλλου. Το στόμα είναι αναπάντεχο και σύνθετο.

Πέρα από τα αρώματα της μύτης, προστίθενται νότες αχλαδιού, περγαμόντου και γαρύφαλλου ενώ ισορροπεί ανάμεσα στις γλυκές και πικάντικες νύξεις. Αξίζει να το δοκιμάσουμε ξανά, προσθέτοντας λίγες σταγόνες νερού. Δεν συναντάς τσίπουρα που είναι τόσο αρωματικά και πολύπλοκα, με αρμονική και μεγάλη επίγευση. Σε εκπλήσσει ευχάριστα και σίγουρα κερδίζει τους απαιτητικούς και εκπαιδευμένους ουρανίσκους, μπορεί όμως να κερδίσει εύκολα και νέους οπαδούς, που δεν είναι συνηθισμένοι να πίνουν τσίπουρο.

Στη Σαρακοστή βάζουμε… Δεκαράκι - εικόνα 3

Προτάσεις απόλαυσης

Η πληθωρικότητα που έχει το Δεκαράκι και η καλή ενσωμάτωση του αλκοόλ, μας δίνει πολλές δυνατότητες να παίξουμε με διαφορετικούς γευστικούς παρτενέρ. Σημαντικό είναι να το σερβίρουμε σωστά, ώστε να αναδειχθούν τα προτερήματα του. Πρέπει, λοιπόν, να φροντίσουμε να έρθει στα ποτήρια μας δροσερό, περίπου στους δέκα βαθμούς σε χαμηλό ή ψηλό ποτήρι.

Στη Σαρακοστή βάζουμε… Δεκαράκι - εικόνα 4

Στην περίπτωση των γευστικών ζευγαριών, ταιριάζει πάρα πολύ με τα τυριά, ειδικά τα πικάντικα. Μπορείτε να φτιάξετε ένα πλατό με τυριά φρέσκα και παλαιωμένα, αμέσως θα τα συμπληρώσει. Το ίδιο συμβαίνει και με τα έντονα αλλαντικά, βλέπε απάκι και λούτζα, που δένουν αμέσως με τις πιπεράτες και πικάντικες νότες του. Εννοείται, ότι είναι ο καλύτερος σύντροφος σε όστρακα (μύδια, γυαλιστερές), σε τηγανητά και ψητά ψάρια. Ακόμα και σε όλους τους καπνιστούς μεζέδες (και σάλτσες) -τους οποίους μάλιστα φρεσκάρει. Ειδικά γι' αυτή την περίοδο, μπορείτε να το δοκιμάσετε μαζί με όσπρια. Θα εντυπωσιαστείτε από το πόσο καλό ζευγάρι κάνει! Μια ενδιαφέρουσα πρόταση, επίσης, είναι με ψητά μανιτάρια και λιαστή ντομάτα.
Κάντε και εσείς τις δικές σας δοκιμές, αφού, όμως, πρώτα το απολαύσετε straight.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Πώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες αλλάζουν τον εστιατορικό χάρτη του Παρισιού

Η Ολυμπιάδα αυξάνει τις γαστρονομικές απαιτήσεις στην Πόλη του Φωτός, με δεκάδες pop up σημεία και κόνσεπτ να ξεπηδούν αποκλειστικά για το σπουδαίο αθλητικό γεγονός.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
17/07/2024

Το 'Wine is Fine' για ένα βράδυ στο 'Αίγλη Cinema'

Μία κινηματογραφική νύχτα μοναδικής νοστιμιάς, εμπνευσμένη από το σύμπαν του Φρανσουά Τριφό.

"Mountain": Βουνό και θάλασσα στις... φλόγες στο πολυσυζητημένο εστιατόριο του Λονδίνου

Το εστιατόριο του σεφ Tomos Parry και της ομάδας πίσω από το φημισμένο "Brat", στην καρδιά του Σόχο, εμπνέεται από τον γοητευτικό χορό της φλόγας, συνδυάζοντας ισότιμα γη και θάλασσα.

Δοκιμάσαμε τις φίνες μεσογειακές γεύσεις του "Captain’s House"

Στο κεντρικό εστιατόριο του "Grand Resort Lagonisi", η θαλασσινή βίστα από το deck που σχεδόν αγγίζει το νερό, είναι μόνο το ορεκτικό των γαστριμαργικών απολαύσεων που παρουσιάζει ο σεφ Χρύσανθος Μανωλόπουλος, συνδυάζοντας δημιουργική φινέτσα και μοντέρνα μαγειρική άποψη.