Η 25η Μαρτίου ανεμίζει μπακαλιάρους

Ανήμερα της γιορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ο «φτωχογιάννης» μπακαλιάρος θα έρθει αγκαζέ με τη γνωστή σκορδαλιά ή πλακί, αλλά και σε… ριζότο και σε μπέργκερ.

Η 25η Μαρτίου ανεμίζει μπακαλιάρους

Ανήμερα της γιορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που έχει εθιμοτυπικά την τιμητική του, ο «φτωχογιάννης» μπακαλιάρος έχει σκοπό να εμφανιστεί με πολλά διαφορετικά πρόσωπα. Στα εστιατόρια και τις ταβέρνες της πόλης θα τον βρείτε αγκαζέ με τη γνωστή σκορδαλιά ή πλακί, θα τον βρείτε όμως και σε… ριζότο και σε μπέργκερ.

Στο «Ψάριστον»

Η 25η Μαρτίου ανεμίζει μπακαλιάρους - εικόνα 1

Το μποέμικο θαλασσινό βασίλειο του Βασίλη Ακρίβου, που αγαπά τα ασυνήθιστα, θα έχει μπακαλιάρο μαγειρεμένο με διάφορους τρόπους. Έχουμε και λέμε: μπακαλιάρος τεμπούρα, μπακαλιάρος spicy, μπακαλιάρος ριζότο με μυρωδικά, μπακαλιάρος με λάδι και λεμόνι, παστουρμάς μπακαλιάρου... Και αν δεν σας φτάνουν όλοι αυτοί, να σας πούμε ότι είναι αρκετά πιθανό να έχουν και cocochas ή, στα βάσκικα, kokotxas, για να τηρήσετε την παράδοση σπανιόλικα, με ψαρίσια μάγουλα.

Στο «Chefi the Restaurant»

Η 25η Μαρτίου ανεμίζει μπακαλιάρους - εικόνα 2

Στο κομψό εστιατόριο του Χαλανδρίου η 25η Μαρτίου έχει το μεσημεριανό μενού της (€ 30 το άτομο). Ξεκινάει με σούπα κακαβιά, συνεχίζει με κριθαρότο με παντζάρι, μους ταραμά και καλαμάρι, κάνει κρεσέντο με μπακαλιάρο με ελαφριά κρούστα μυρωδικών, χόρτα κι αϊολί σαφράν και και κλείνει με γαλακτομπούρεκο, μαρέγκα μαστίχα και γκανάς χαλβά.

Στο «Überness»

Η 25η Μαρτίου ανεμίζει μπακαλιάρους - εικόνα 3

Την 25η Μαρτίου η pop up καντίνα του Βασίλη Καλλίδη στην κεντρική λαχαναγορά του Ρέντη μεταμορφώνεται σε pop up ταβέρνα. Η αυλή θα γεμίσει τραπέζια, οι σερβιτόροι θα παίρνουν παραγγελίες και η dj θα παίζει Μαίρη Λίντα, Μαρινέλα και τραγούδια του ελληνικού κινηματογράφου. Θα φάτε ψωμί ζυμωτό και ελιές, ταραμοσαλάτα, ρεβυθοκεφτέδες και, εννοείται, μπακαλιάρο τηγανητό σε κουρκούτι από Σουρωτή κι αλεύρι από πετρόμυλο και σκορδαλιά είτε με ψωμί, είτε πατατάτη. Για γλυκό θα προσφέρεται σοκολατόπιτα με παγωτό κρέμα.

Στο «Cupola»

Η 25η Μαρτίου ανεμίζει μπακαλιάρους - εικόνα 4

Ειδικά για την ημέρα, το καλόγουστο νέο εστιατόριο στον πεζόδρομο της Ευφορίωνος στο Παγκράτι θα είναι ανοικτό από τις 12.30 μ.μ., προσαρμόζοντας το ελληνικό έθιμο στην ιταλική κουζίνα. Τι θα φτιάξουν; Ριζότο με σπαράγγια και τραγανές μπουκιές μπακαλιάρου και panzerotti τηγανητά με μπακαλιάρο, pomodorini Σικελίας και αϊολί.

Στον «Θαλασσινό»

Η 25η Μαρτίου ανεμίζει μπακαλιάρους - εικόνα 5

Στην ατμοσφαιρική, όμορφα νοσταλγική θαλασσινή ταβέρνα στις Τζιτζιφιές την κουζίνα μόλις ανέλαβε ο Ηλίας Μπαλάσκας. Λίγο πριν βγάλει τα καινούργια του πιάτα, θα μπει κι εκείνος στο ρυθμό της 25ης Μαρτίου, με φιλέτο μπακαλιάρου σε παντζαρόχορτα με ψητά σκόρδα και ψητά πράσα και φιλέτο μπακαλιάρου σε φρέσκια σάλτσα ντομάτας με σταφίδες και δεντρολίβανο.

Στις «Fishαλίδες»

Η 25η Μαρτίου ανεμίζει μπακαλιάρους - εικόνα 6

Σε αυτήν την όμορφη, βαμμένη σε γαλαζοπράσινα χρώματα ψαροταβέρνα του Χαλανδρίου, που θυμίζει αυλή σε νησιώτικη γειτονιά (κι έχει και το δικό της ψαράδικο) ο σεφ Μιχάλης Τζόβας την 25η Μαρτίου θα προτείνει μπακαλιάρο με τρεις διαφορετικούς τρόπους. Εκτός λοιπόν από τηγανητό με σκορδαλιά, θα τον βρείτε σε στιλ fish & chips με σος ταρτάρ αλλά και σε… burger με σος παντζαριού.

Στο «Κούβελο»

Η 25η Μαρτίου ανεμίζει μπακαλιάρους - εικόνα 7

Θα κρατήσουν το εθιμοτυπικό με μπακαλιάρο τηγανητό –κλασικό κλασικότατο– με τη σκορδαλιά του, βάζοντας δίπλα του και ψιλό γαριδάκι, κριθαρότο καραβίδας, μια χορτόπιτα, καθώς επίσης και μαυρομάτικα φασόλια με ψητά λαχανικά. Αν ο καιρός είναι καλός, θα ανοίξουν την αυλή τους – ασβεστωμένη, με χαλικάκι και ποτισμένη άρωμα παλιάς Αθήνας.

Στο «Αιόλου 68»

Η 25η Μαρτίου ανεμίζει μπακαλιάρους - εικόνα 8

Στην κουζίνα του όμορφου –σε νεο-κυκλαδίτικο στιλ– στεκιού αγαπάνε και τα κλασικά, αγαπάνε και τα πειραγμένα και η 25η Μαρτίου δεν αποτελεί εξαίρεση. Θα παίζει μπακαλιάρος σε κουρκούτι με σκορδαλιά^ θα παίζουν όμως και μπακαλιάρος spicy, τηγανητός με καυτερή sriracha, μαγιονέζα και αβγό ποσέ καθώς και μπακαλιάρος με χόρτα.

Στο «Ριφιφί»

Η 25η Μαρτίου ανεμίζει μπακαλιάρους - εικόνα 9

Στην χαριτωμένη μοντέρνα ταβέρνα στη συμβολή Μπενάκη και Βαλτετσίου ο παραδοσιακός μπακαλιάρος δεν θα λείπει, τηγανητός με σκορδαλιά (με ζυμωτό ψωμί ολικής άλεσης), αλλά και πλακί ή με φρέσκα κρεμμυδάκια και αρωματικά χόρτα στο φούρνο. Μαζί του θα σας περιμένουν λευκή ταραμοσαλάτα, χόρτα (ζωχοί), ψητά παντζάρια σε σάλτσα βαλσάμικου, πάνω σε γιαούρτι και ρόκα, πασπαλισμένα με καρύδι και πολλά ακόμα από τον σταθερό τους κατάλογο.

Στο «Θέα Θάλασσα»

Η 25η Μαρτίου ανεμίζει μπακαλιάρους - εικόνα 10

Εθνικό φαγητό της ημέρας ο τηγανητός μπακαλιάρος με σκορδαλιά, στην προκειμένη έχει για φόντο βαρκάκια του Μικρολίμανου. Μπορείτε να τον πλαισιώσετε με τηγανητό μαρούλι της θάλασσας, έξτρα κριτσανιστό, ντολμαδάκια θαλασσινών τυλιγμένα με φύκια ή φρέσκα καβούρια στη σχάρα με λαδολέμονο. .

Στο «Όμικρον»

Η 25η Μαρτίου ανεμίζει μπακαλιάρους - εικόνα 11

Και το ειδικό για την 25η Μαρτίου μενού του εστιατορίου του Ομίλου Καστελόριζο, το οποίο υπογράφουν η Μυρσίνη Λαμπράκη και η ομάδα της πατάει στην παράδοση. Τι περιλαμβάνει; Σούπα βελουτέ παρμαντιέ με κενέλ ξινομυζήθρας και σχοινόπρασο, σαλάτα με σπανάκι, καρδιές μαρουλιού, λευκομανίταρο, βερίκοκο, κολοκυθόσπορο, μαύρο σουσάμι και ρόδι σε βινεγκρέτ μελιού & τζίντζερ, ριζότο με φρούτα της θάλασσας, τραγανό φιλέτο μπακαλιάρου, με μιλφέιγ παντζαριού, κρέμα ταραμά και μπρινουάζ κάπαρης, και εκμέκ πολίτικο με τσουρέκι, κρέμα πατισερί αρωματισμένη με μαστίχα, γλυκό βύσσινο και φιστίκι Αιγίνης με παγωτό βανίλια (€ 26 το άτομο με house wine)

Στην «Αλεξάνδρα»

Η 25η Μαρτίου ανεμίζει μπακαλιάρους - εικόνα 12

Στην μοντέρνα ταβέρνα στο Πάρκο Παναθήναια, στην Αλεξάνδρας, τα τιμούν τα πατροπαράδοτα έθιμα. Οπότε και εκεί θα σας περιμένει την 25η Μαρτίου, μέσα και, στην τριγυρισμένη από πράσινο βεράντα, μπακαλιάρος τηγανητός, χρυσαφένιος, με τις τηγανητές πατάτες του και την σκορδαλιά του.

Στη «Στροφή»

Η 25η Μαρτίου ανεμίζει μπακαλιάρους - εικόνα 13

Ο μπακαλιάρος, τηγανητός σε κουρκούτι, με λαχανικά, πατάτες ατμού και σκορδαλιά με πατάτα, θα έχει, λόγω της ημέρας, την τιμητική του στο ελληνικό εστιατόριο απέναντι από την Ακρόπολη. Μπορείτε να τον πλαισιώσετε/συμπληρώσετε με γίγαντες Πρεσπών με σάλτσα φρέσκια ντομάτας και χόρτα, χταποδάκι λαδορίγανη, γαρίδες σχάρας, και μια αιγαιοπελαγίτικη σαλάτα με ντάκο, τοματίνια Σαντορίνης, γαρίδες και χταποδάκι.

Περισσότερες πληροφορίες

Θαλασσινός

Ηρακλέους & Λυσικράτους 32, Τζιτζιφιές
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Στροφή

Ροβέρτου Γκάλλι 25, Μακρυγιάννη
  • Εστιατόρια

Αλεξάνδρα

Αργεντινής Δημοκρατίας 8Α, Λεωφ. Αλεξάνδρας, Πάρκο Παναθήναια, Νεάπολη
  • Εστιατόρια

Κούβελος

Γεν. Κολοκοτρώνη 66, Κουκάκι
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Ψάριστον

Καλαβρύτων 16, Ν. Ηράκλειο
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Αιόλου 68

Αιόλου 68 (στοά), κέντρο
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Cupola

Ευφορίωνος 13, Παγκράτι
  • Ethnic κουζίνες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'the mushroom.': Η Madame Ginger και το pop-up της στο Athens Street Food Festival

Πιάτα με βάση το μανιτάρι που έρχονται για να καταθέσουν μία διαφορετική οπτική στο street food.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
10/05/2024

Στο 'Po'Boys' (και) για smash burger προβατίνας

Το ΒΒQ joint του Ψυρρή έχει νέους καρνιβορικούς άσους στο μανίκι του.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Για μια υψηλή τοπική κουζίνα της Ελλάδας

Ποντιακά σιρόν με πασκιτάν και πράσα με δαμάσκηνα ή μόνο μουσακάς; Πώς θα βαδίσουν οι "εξωτικές" τοπικές μας σπεσιαλιτέ στην παγκόσμια πασαρέλα και πώς θα αποκτήσει πληρότητα, δυνατή ταυτότητα και διεθνές σεξαπίλ η γαστρονομία μας; Η ελληνική κουζίνα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, λίγο πριν την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης (14/5).

39 καυτά νέα από την εστιατορική καλοκαιρινή Ελλάδα

Το ελληνικό καλοκαίρι που πλησιάζει θα είναι φέτος πιο πλούσιο και νόστιμο από ποτέ. Ιδού λοιπόν μια πρώτη φουρνιά νέων αφίξεων που έρχονται οσονούπω από το Αιγαίο ως το Ιόνιο και από το Βορρά μέχρι το Νότο της χαρισματικής καλοκαιρινής Ελλάδας.

Βραβεία Eλληνικής Kουζίνας 2024: Για τον guest chef Luca Piscazzi το τοπικό στοιχείο πρέπει να φωτιστεί στην ελληνική κουζίνα

Ο ταλαντούχος Ιταλός σεφ δημιουργεί και μαγειρεύει το μενού της φετινής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που έρχεται στις 14/5 στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης. Λίγο προτού αναχωρήσει για τον Βορρά, μας μιλά για τη μαγειρική του φιλοσοφία, τη σημασία που έχουν οι γαστρονομικές διακρίσεις και την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της, που τον ενθουσιάζουν και τον εμπνέουν.

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.