Τσίκνα, αγάπη μου: 6 ταβέρνες για την Τσικνοπέμπτη...

... την κλασική, την παραδοσιακή, την μπαρουτοκαπνισμένη. Με ψαχνό ζουμερό, λίγο, απαραίτητο, λιπάκι και μυρωδιά που σε πιάνει από τη μύτη.

Τσίκνα, αγάπη μου: 6 ταβέρνες για την Τσικνοπέμπτη...

... την κλασική, την παραδοσιακή, την μπαρουτοκαπνισμένη, με ψαχνό ζουμερό και λίγο (απαραίτητο) λιπάκι.

«Κρητικός»

Τσίκνα, αγάπη μου: 6 ταβέρνες για την Τσικνοπέμπτη... - εικόνα 1

Παϊδάκι για Όσκαρ, κόντρα που λιώνει στο στόμα, βοδινές σπαλομπριζόλες απίστευτες –ο Νίκος Δογιάκης είναι πραγματικά δεξιοτέχνης στο ψήσιμο–, σε μια ρουστίκ ταβέρνα με επίπεδο, που κάνει εδώ και χρόνια κόσμο από όλη την Αθήνα να αψηφά τα χιλιόμετρα μέχρι την Κάντζα.

«Άγιος Μερκούριος»

Τσίκνα, αγάπη μου: 6 ταβέρνες για την Τσικνοπέμπτη... - εικόνα 2

Θα νιώσεις ότι πήγες εκδρομή στο βουνό στη νέα εκδοχή του εξοχικού κέντρου στη Βαρυμπόμπη, με τη ρουστίκ σάλα όπου σιγοκαίει το τζάκι, τα υφαντά και τα παλιά αντικείμενα. Τα παϊδάκια είναι δυνατά, η αρνίσια συκωταριά επίσης και η στιβαρή βοδινή μπριζόλα κάνει θραύση.

«Κόλλιας»

Τσίκνα, αγάπη μου: 6 ταβέρνες για την Τσικνοπέμπτη... - εικόνα 3

Από το 1930 κρατάει η ιστορία του στα Καλύβια. Έχει ένα μπιφτέκι-διασημότητα σε xl μέγεθος, με κιμά που κόβεται την στιγμή της παραγγελίας και σερβίρεται με ντομάτα σε κυβάκια, έχει όμως κι άλλες χάρες: κοντοσούβλι, κοκορέτσι, σταβλίσιες μπριζόλες, παϊδάκια κ.λπ.

«Το Τρίγωνο»

Τσίκνα, αγάπη μου: 6 ταβέρνες για την Τσικνοπέμπτη... - εικόνα 4

Το περίφημο κρεατο-στέκι των Καλυβίων είναι απλό, χωρίς φιοριτούρες, με σχάρες και σούβλες μονίμως ετοιμοπόλεμες: θα φας μαστόρικο κοκορέτσι με ξεροψημένη γιρλάντα από εντεράκια, τεράστια μπιφτέκια με χοντρόκοκκη υφή, τρυφερά παϊδάκια, σταβλίσιες μπριζόλες.

«Μουρούζης»

Τσίκνα, αγάπη μου: 6 ταβέρνες για την Τσικνοπέμπτη... - εικόνα 5

Στα Καλύβια από το μακρινό 1920, ετοιμάζεται να κλείσει έναν ολόκληρο αιώνα, με την τέταρτη γενιά να κρατάει την οικογενειακή παράδοση προσθέτοντας νέες σελίδες σε μια ιστορία γραμμένη με γουρουνόπουλα και αρνιά στη σούβλα, κοκορέτσια, χοιρινές και μοσχαρίσιες μπριζόλες.

«Ελιά»

Τσίκνα, αγάπη μου: 6 ταβέρνες για την Τσικνοπέμπτη... - εικόνα 6

Στη Μάνδρα Αττικής, στη «σκιά» μιας μεγάλης ελιάς ζωγραφισμένης στον τοίχο, που δίνει τον τόνο στην απλή, βαμμένη σε απαλό πράσινο χρώμα σάλα, κυκλοφορούν παϊδάκια από αρνί και ζυγούρι, λουκάνικα, μπριζόλες και μπιφτέκια σε γενναίες μερίδες. Δοκιμάστε και το τυροπιτάρι.

Περισσότερες πληροφορίες

Τρίγωνο

Αθηνών 36, Καλύβια
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Κόλλιας

Πλ. Ευαγγελιστρίας, Καλύβια
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Άγιος Μερκούριος

Α΄φυλάκιο Πυροσβεστικής, Βαρυμπόμπη
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Μουρούζης

Β΄ Γεωργάκη 2, Καλύβια
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'the mushroom.': Η Madame Ginger και το pop-up της στο Athens Street Food Festival

Πιάτα με βάση το μανιτάρι που έρχονται για να καταθέσουν μία διαφορετική οπτική στο street food.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
10/05/2024

Στο 'Po'Boys' (και) για smash burger προβατίνας

Το ΒΒQ joint του Ψυρρή έχει νέους καρνιβορικούς άσους στο μανίκι του.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Για μια υψηλή τοπική κουζίνα της Ελλάδας

Ποντιακά σιρόν με πασκιτάν και πράσα με δαμάσκηνα ή μόνο μουσακάς; Πώς θα βαδίσουν οι "εξωτικές" τοπικές μας σπεσιαλιτέ στην παγκόσμια πασαρέλα και πώς θα αποκτήσει πληρότητα, δυνατή ταυτότητα και διεθνές σεξαπίλ η γαστρονομία μας; Η ελληνική κουζίνα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, λίγο πριν την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης (14/5).

39 καυτά νέα από την εστιατορική καλοκαιρινή Ελλάδα

Το ελληνικό καλοκαίρι που πλησιάζει θα είναι φέτος πιο πλούσιο και νόστιμο από ποτέ. Ιδού λοιπόν μια πρώτη φουρνιά νέων αφίξεων που έρχονται οσονούπω από το Αιγαίο ως το Ιόνιο και από το Βορρά μέχρι το Νότο της χαρισματικής καλοκαιρινής Ελλάδας.

Βραβεία Eλληνικής Kουζίνας 2024: Για τον guest chef Luca Piscazzi το τοπικό στοιχείο πρέπει να φωτιστεί στην ελληνική κουζίνα

Ο ταλαντούχος Ιταλός σεφ δημιουργεί και μαγειρεύει το μενού της φετινής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που έρχεται στις 14/5 στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης. Λίγο προτού αναχωρήσει για τον Βορρά, μας μιλά για τη μαγειρική του φιλοσοφία, τη σημασία που έχουν οι γαστρονομικές διακρίσεις και την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της, που τον ενθουσιάζουν και τον εμπνέουν.

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.