«Τα Ρωμανάκια»: Της Κρήτης νοστιμάδα

Χαρακτηριστικά πιάτα της μεγαλονήσου με σπιτική χροιά, ρακές, μαρουβάδες και κρητική μουσική, σε μια ζεστή ταβέρνα με το δικό της χρώμα και δύο Ρωμανάκηδες στο τιμόνι.

«Τα Ρωμανάκια»: Της Κρήτης νοστιμάδα

Χαρακτηριστικά πιάτα της μεγαλονήσου με σπιτική χροιά, ρακές, μαρουβάδες και κρητική μουσική, σε μια ζεστή ταβέρνα με το δικό της χρώμα και δύο Ρωμανάκηδες στο τιμόνι.

«Τα Ρωμανάκια»: Της Κρήτης νοστιμάδα - εικόνα 1

Οκτώ χρόνια πάνε πια που τα αδέρφια Κώστας και Μανώλης Ρωμανάκης άνοιξαν την κρητική ταβέρνα τους στην Αγία Παρασκευή κι έχω καθίσει αρκετές φορές, και απέναντι στην πλατεία (εκεί ξεκαλοκαιριάζουν), και μέσα, στη σάλα με τα μεγάλα κλαδιά στο ταβάνι, τους ξύλινους καθρέφτες και τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες, όπου ακόμη και μεσοβδόμαδα βλέπεις, και μικρούς και μεγάλους, και παρέες και ζευγάρια. Δεν είναι μεγάλος ο χώρος στα «Ρωμανάκια» και τα τραπέζια –ιδίως τα παρασκευοσάββατα που συντονίζονται πιο εύκολα οι παρέες– είναι αρκετά πυκνά, αλλά τουλάχιστον από ό,τι έχω δει η ροή είναι καλορυθμισμένη ακόμη και όταν οι παραγγελίες εκτοξεύονται από παντού.

Με κρητική μουσική σχετικά χαμηλόφωνα στα αφτιά, τη ρακή του καλωσορίσματος τη γεμίζεις από το κεραμικό κανάτι σε ένα επίσης κεραμικό ποτηράκι, το ψωμί στρώνεται σε φασκόμηλο –κάνεις να το πιάσεις και μοσχοβολάει το τραπέζι– και ο κατάλογος είναι πολυφωνικός, με τα παραδοσιακά στο επίκεντρο και άλλες δικές τους συνταγές που μπαίνουν εμβόλιμα στο… εθιμοτυπικό μαζί με ψητά κρέατα, τα οποία «πιάνουν» ακόμη κι εκείνους που δεν έχουν συνηθίσει τους χοχλιούς και τα ριφάκια.

«Τα Ρωμανάκια»: Της Κρήτης νοστιμάδα - εικόνα 2

Πλούσια, γευστική σαλάτα η «ζεματιστή», με σταμναγκάθι ανακατεμένο με βρεμένο παξιμάδι και τριμμένη γραβιέρα, κομματάκια απάκι κι ένα αβγό από πάνω, που αν ήταν ακόμη πιο μελάτο, θα ήταν ακόμη πιο ωραίο. Τα πιταράκια με μυζήθρα και χόρτα είναι τραγανά, τα χοντρούτσικα ντολμαδάκια νόστιμα και οι καταπράσινοι κολοκυθοκεφτέδες, με δυόσμο, μάραθο, άνηθο και λίγη φέτα, καλοτηγανισμένοι και αφράτοι. Σε πιο κρεατικό τερέν, τώρα, μπορείς να διαλέξεις χειροποίητο λουκάνικο με σταμναγκάθι, ωραία ψημένο, ένα πιάτο που το έχουν βαφτίσει «χοιρινή αποκοθιά».

«Αποκοθιά» στην τοπική ιδιόλεκτο σημαίνει «τόλμη», αλλά μην τρομάζετε, διότι το πιάτο είναι ένα βατό χοιρινό με ρύζι φουρνιστό, με τα μπαχαρικά του και λίγο γιαούρτι. άμα θέλετε να κινηθείτε πιο παραδοσιακά, κατευθυνθείτε προς το πολύ καλό λεμονάτο πιλάφι του Καπλανογιώρη με ζυγούρι ή το ζουμερό ριφάκι κατσαρόλας με σταμναγκάθι. Στο τέλος η καρυδόπιτα είναι συμπαθητική, αλλά αυτό που αξίζει πραγματικά να δοκιμάσετε είναι τα ωραία σκαλτσούνια με μυζήθρα και δικό τους θυμαρίσιο μέλι.

«Τα Ρωμανάκια»: Της Κρήτης νοστιμάδα - εικόνα 3

Έχουν μια ιδιαιτερότητα οι Τρίτες στα «Ρωμανάκια». Είναι λυχναρο-βραδιές. Τρως και πίνεις χωρίς ηλεκτρικό, με λάμπες με φιτίλι, όπως παλιά. Φαντάζομαι ότι έχει μια νοσταλγική, σχεδόν ρομαντική αίσθηση όλο αυτό. Στην Κρήτη, άλλωστε, είναι αισθηματίες. Ολόκληρη σχολή από μαντινάδες και τραγούδια με άψογη ρυθμολογία έχουν, με ένταση στο φουλ: εκεί να δεις σεβντάδες – τρώνε τη σκόνη τους τα λαϊκοπόπ.

Λεωφ. Μεσογείων 366 & Κοραή 1, Αγία Παρασκευή, 2106532278. Τιμή: € 18-21.

Περισσότερες πληροφορίες

Ρωμανάκια (Τα)

Λεωφ. Μεσογείων 366 & Κοραή 1, Αγ. Παρασκευή
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το 'Gallina' για τους επόμενους δύο μήνες στο 'Domes Zeen Chania'

Το δημοφιλές εστιατόριο του Κουκακίου θα σερβίρει για το καλοκαίρι το μενού του και στο ξενοδοχείο των Χανίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
18/07/2024

4 αστέρια με concept στο "Nana Princess" στην Κρήτη

Όταν ο 3άστερος σεφ Thomas Bühner παραδίδει μαθήματα γαστρονομικούconcept, στο γκουρμέ εστιατόριο "Eternal Blue" στη Χερσόνησο που η κουζίνα του λάμπει.

Τα nice n easy χαρίζουν γεύση στον Πύργο του Πειραιά με τέσσερα διαφορετικά κόνσεπτ

Ο δημοφιλής όμιλος gourmet και bio-healthy εστιατορίων παρουσιάζει τέσσερα διαφορετικά κόνσεπτ στο εμβληματικό τοπόσημο που ατενίζει το μεγάλο λιμάνι από ψηλά.

Astakos

Από τα μεγάλα σουξέ της χρονιάς η γαστροταβέρνα δίπλα στους πάγκους των ψαράδων της Γλυφάδας, πρέπει να ανασκουμπωθεί και να ανεβάσει στροφές για να πιάσει τις επιδόσεις που δοκιμάζαμε το Μάρτιο.

Zillers

Σε νέα τροχιά το αγαπημένο εστιατόριο των Αθηναίων με νέο σεφ τον Βασίλη Ρούσσο, πρέπει να ξεκαθαρίσει τον fine dining χαρακτήρα του και να μπει πιο τολμηρά στη σκηνή της Αθήνας.

Πώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες αλλάζουν τον εστιατορικό χάρτη του Παρισιού

Η Ολυμπιάδα αυξάνει τις γαστρονομικές απαιτήσεις στην Πόλη του Φωτός, με δεκάδες pop up σημεία και κόνσεπτ να ξεπηδούν αποκλειστικά για το σπουδαίο αθλητικό γεγονός.

Το 'Wine is Fine' για ένα βράδυ στο 'Αίγλη Cinema'

Μία κινηματογραφική νύχτα μοναδικής νοστιμιάς, εμπνευσμένη από το σύμπαν του Φρανσουά Τριφό.