Αθηναϊκόν: Greek classic

Διατηρώντας όλα τα θετικά του θρυλικού μεζεδοπωλείου, το «Αθηναϊκόν» ξαναφέρνει στη γαστρονομική σκηνή της Αθήνας την παράδοση της αστικής κουζίνας με έναν πολύ σαφή και επαγγελματικό τρόπο.

Αθηναϊκόν: Greek classic

Διατηρώντας όλα τα θετικά του θρυλικού μεζεδοπωλείου –άψογο τηγάνι, μεγάλη ποικιλία μεζέδων, δικά τους αλλά και αλλαντικά–, το «Αθηναϊκόν» ξαναφέρνει στη γαστρονομική σκηνή της Αθήνας την παράδοση της αστικής κουζίνας με έναν πολύ σαφή και επαγγελματικό τρόπο.

Αθηναϊκόν: Greek classic - εικόνα 1

Εδώ και δύο χρόνια, το ιστορικό μεζεδοπωλείο «Αθηναϊκόν», στη Θεμιστοκλέους, έχει αποκτήσει ένα μεγάλο και άνετο αδελφάκι στην οδό Μητροπόλεως, στο ισόγειο ενός πανέμορφου νεοκλασικού. Η σάλα επιχειρεί διακοσμητικά το πάντρεμα της κλασικής αισθητικής με το μοντερνισμό: ξύλινα τραπέζια στο χώρο, πίνακες του ζωγράφου Απόστολου Γιαγιάνου στους τοίχους, ένας προτζέκτορας που προβάλλει φωτογραφίες από την ηρωική εποχή των «Λευτεριστών» στη Θεμιστοκλέους αλλά κι ένα αρχαίο σιλό, που διακρίνεται μέσα από ένα γυάλινο «παράθυρο» στο πάτωμα.

Βάση του μενού είναι η ελληνική κλασική κουζίνα (επικεφαλής, ο σεφ Κώστας Αδαμίδης), με ισχυρή παρουσία στα πιάτα ημέρας και στους πολλούς μεζέδες, αλλά και αρκετά πιάτα με μεσογειακή αντίληψη – κρεατικά (όλα ελληνικά) της ώρας, φρέσκα ψάρια στο τηγάνι και στη σχάρα, όστρακα, ζυμαρικά και πιάτα με ρύζι.

Από τα πιάτα ημέρας δοκιμάσαμε χοιρινό πρασοσέλινο, με σάλτσα λεμονιού αρωματισμένη με άνηθο, σε εκτέλεση που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αυτή μιας πεπειραμένης νοικοκυράς, σουπιές με σπανάκι του ίδιου επιπέδου και χυλωμένη ρεβιθάδα στη γάστρα, σιγομαγειρεμένη για έξι ώρες. Το αρνάκι γάλακτος ρολό σε σάλτσα από κόκκινο κρασί γεμάτη αρώματα από αρμπαρόριζα έλιωνε στο στόμα και το μοσχαράκι με φρέσκα μανιτάρια και καρότο σε σάλτσα από γλυκό σαμιώτικο κρασί ήταν πεντανόστιμο.

Ξεχωρίσαμε, επίσης, το κριθαρότο θαλασσινών με σχοινόπρασο και ζουμερά θαλασσινά και τα άψογα τηγανισμένα μπαρμπούνια. Στα επιδόρπια, μας κέρδισε ο μπακλαβάς με φιστίκια Αιγίνης: ελαφρά καραμελωμένο και τραγανό το φύλλο, με τη μοσχοβολιά του φρέσκου βουτύρου να σου σπάει τη μύτη.

Περισσότερες πληροφορίες

Αθηναϊκόν (το)

Μητροπόλεως 34, Σύνταγμα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'the mushroom.': Η Madame Ginger και το pop-up της στο Athens Street Food Festival

Πιάτα με βάση το μανιτάρι που έρχονται για να καταθέσουν μία διαφορετική οπτική στο street food.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
10/05/2024

Στο 'Po'Boys' (και) για smash burger προβατίνας

Το ΒΒQ joint του Ψυρρή έχει νέους καρνιβορικούς άσους στο μανίκι του.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Για μια υψηλή τοπική κουζίνα της Ελλάδας

Ποντιακά σιρόν με πασκιτάν και πράσα με δαμάσκηνα ή μόνο μουσακάς; Πώς θα βαδίσουν οι "εξωτικές" τοπικές μας σπεσιαλιτέ στην παγκόσμια πασαρέλα και πώς θα αποκτήσει πληρότητα, δυνατή ταυτότητα και διεθνές σεξαπίλ η γαστρονομία μας; Η ελληνική κουζίνα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, λίγο πριν την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης (14/5).

39 καυτά νέα από την εστιατορική καλοκαιρινή Ελλάδα

Το ελληνικό καλοκαίρι που πλησιάζει θα είναι φέτος πιο πλούσιο και νόστιμο από ποτέ. Ιδού λοιπόν μια πρώτη φουρνιά νέων αφίξεων που έρχονται οσονούπω από το Αιγαίο ως το Ιόνιο και από το Βορρά μέχρι το Νότο της χαρισματικής καλοκαιρινής Ελλάδας.

Βραβεία Eλληνικής Kουζίνας 2024: Για τον guest chef Luca Piscazzi το τοπικό στοιχείο πρέπει να φωτιστεί στην ελληνική κουζίνα

Ο ταλαντούχος Ιταλός σεφ δημιουργεί και μαγειρεύει το μενού της φετινής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που έρχεται στις 14/5 στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης. Λίγο προτού αναχωρήσει για τον Βορρά, μας μιλά για τη μαγειρική του φιλοσοφία, τη σημασία που έχουν οι γαστρονομικές διακρίσεις και την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της, που τον ενθουσιάζουν και τον εμπνέουν.

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.