9 νέα σενάρια ψαροφαγίας στα εστιατόρια της Αθήνας

Τον τελευταίο χρόνο οι θαλασσινές γεύσεις στην Αθήνα ανανεώνονται ακολουθώντας ποικίλα σενάρια κι εμείς συγκεντρώσαμε τα πιο χαρακτηριστικά από αυτά.

9 νέα σενάρια ψαροφαγίας στα εστιατόρια της Αθήνας

Ανάμεσα στην ψαροταβέρνα και στο δημιουργικό θαλασσινό εστιατόριο υπάρχει ­μεγάλη απόσταση νοοτροπίας και τιμών. Μέχρι πριν από λίγο καιρό μόνο σποραδικές ήταν οι απόπειρες να καλυφθεί το κενό αλλά και να ανοιχτεί η ψαροφαγία σε πιο προσιτά μονοπάτια. Τον τελευταίο χρόνο όμως οι θαλασσινές γεύσεις στην Αθήνα ανανεώνονται ακολουθώντας ποικίλα σενάρια κι εμείς συγκεντρώσαμε τα πιο χαρακτηριστικά από αυτά.

9 νέα σενάρια ψαροφαγίας στα εστιατόρια της Αθήνας - εικόνα 1

Η casual πλευρά της ψαροφαγίας ανεβαίνει­ με μαγαζιά που είναι ή σκοπεύουν να γίνουν ευπρόσιτες αλυσίδες­. Το πρώτο τους Ocean Basket οι αφοί Φατς και Τζορτζ Λαζαρίδης το άνοιξαν στην Πρετόρια στη Ν. Αφρική πριν από 20 χρόνια. Τώρα τα «Ocean Basket» έχουν φτάσει τα 160 στην Αφρική κι έχουν επεκταθεί σε Μαυρίκιο, Ντουμπάι, Κύπρο και… Γλυφάδα. Σήμα κατατεθέν τους τηγανάκια και πιατέλες (για δύο, τρία ή παραπάνω άτομα), τα περίφημα combo, με γαρίδες σε 4 μεγέθη με καλαμάρια, μύδια, μπακαλιάρο, σαλάτες, πατάτες τηγανητές και ρύζι. Έχουν το προσόν του θεαματικού σερβιρίσματος, της μεγάλης ποικιλίας και μια καλή σχέση ποιότητας-τιμής. Ακολουθώντας τις γευστικές τάσεις όμως έχουν και σούσι.

9 νέα σενάρια ψαροφαγίας στα εστιατόρια της Αθήνας - εικόνα 2

Το Sardeles BBQ έκανε το ντεμπούτο του στο Νέο Ψυχικό και από την Πρωτομαγιά άνοιξε ένα δεύτερο κατάστημα στην πλαζ Yabanaki στη Βάρκιζα, σε ένα γενικότερο πλάνο να επεκταθεί με franchise. Σύγχρονος και λιτός ο χώρος, ενώ η κουζίνα του, εκτός από την ομώνυμη σπεσιαλιτέ-σήμα κατατεθέν, απλώνεται στα ψάρια και τα θαλασσινά με πολλούς τρόπους. Φτιάχνει, λόγου χάρη, burgers με «μπιφτέκια» από πέρκα, αστακό, γαρίδες ή και καβούρι. κάνει τις αγαπημένες του σαρδέλες crispy και τις σερβίρει με σαλάτα ή πατάτες τηγανητές. διευρύνει την ιδέα της μακαρονάδας σερβίροντάς τη με τόνο. περνάει σε ριζότο σουπιάς με το μελάνι της αλλά και κριθαρότο με γαρίδες. ρίχνει μια σταλιά εξωτισμό με τηγανητά soft shell crabs και καταλήγει σε ξιφία κεμπάπ και σουβλάκι.

9 νέα σενάρια ψαροφαγίας στα εστιατόρια της Αθήνας - εικόνα 3

Στο Κολωνάκι άνοιξε το έξυπνο, μοντέρνο, μικρούλι Fish food bar κάνοντας σχεδόν αμέσως σουξέ. Το μενού έχει πράγματα ασυνήθιστα, που σε ιντριγκάρουν τόσο με την ποιότητα και το μοντερνισμό τους όσο και με τις γλυκές τους τιμές. Μιλάμε για fish & chips με φρέσκο τραγανό μπακαλιάρο σε κουρκούτι μπίρας με μάραθο, garlic mayo και ωραίες­ σπιτικές πατάτες, πικάντικο κεμπάπ γαρίδας σε αραβική πίτα με σoς γιαουρτιού και μεξικάνικο pico di gallo, burger από κιτρινόπτερο τόνο και μπακαλιάρο παναρισμένο σε πολέντα, club sandwich με σολομό και γαρίδες, δροσερό ταρτάρ σολομού με γουακαμόλε, ενώ η Άπω Ανατολή παίζει με roll σολομού, γαρίδας ή τόνου σε φύλλο ρυζιού με λαχανικά και χειροποίητη ασιατική βινεγκρέτ. Η ποικιλία μεγαλώνει με τα πιάτα ημέρας. συνήθως μια πειραγμένη ψαρόσουπα, ζυμαρικά με θαλασσινά ή μια κατσαρόλα με αχνιστά μύδια και τηγανητές πατάτες.

9 νέα σενάρια ψαροφαγίας στα εστιατόρια της Αθήνας - εικόνα 4

Αλλαγή σκηνικού, τώρα, με μια θαλασσινή τσιπουρο-κατάσταση που θυμίζει Βόλο, αφού ακολουθεί το τελετουργικό «παραγγέλνω τσίπουρο και μαζί του μου φέρνουν μεζέ». Στη Σουσού στο Γκάζι οι μεζέδες ανεβαίνουν όσο η παραγγελία του ποτού μεγαλώνει, αλλά αν θέλεις μπορείς να παραγγείλεις και μερίδα από τον κατάλογο με την ορεκτικότατη ποικιλία. Ενδεικτικά σας λέμε ότι παίζουν τσίρος με φάβα, κολοκυθοκεφτέδες και ντοματοκεφτέδες, γαύρος ριγανάτος, σκορδάτα καλαμαράκια, ταραμοκεφτέδες, ψάρι φρικασέ ή σαβόρο, χταπόδι στιφάδο, καλαμάρι με σπανάκι.

9 νέα σενάρια ψαροφαγίας στα εστιατόρια της Αθήνας - εικόνα 5

Ενδιαφέρουσες εξελίξεις υπάρχουν και στο γήπεδο της ψαροταβέρνας, με όμορφα μαγαζιά που ανανεώνουν όμως ερεθιστικά το ρεπερτόριό τους. Στους Ψαράδες του Παλαιού­ Φαλήρου υιοθετούν μια σύγχρονη ματιά στην κουζίνα, με πιάτα όπως λαβράκι σοτέ με μαρμελάδα παν­τζαριού και τσάτνεϊ από φινόκιο, κριθαρότο με σουπιές στο μελάνι τους ή με καραβίδες, σκαλοπίνια φρέσκου τόνου με λάδι τρούφας και καπνιστή μελιτζάνα, ελιοπιτάκια με ανθότυρο με άγρια ρίγανη και μαρμελάδα ντομάτας, λαχματζούν με κιμά τόνου, πεϊνιρλί θαλασσινών με κρέμα φέτας, ούζο και δυόσμο.

9 νέα σενάρια ψαροφαγίας στα εστιατόρια της Αθήνας - εικόνα 6

Στον Μπαρμπαμπούνη, το παλιό­ «Ivy» στο Νέο Ψυχικό, το σκηνικό­ θυμίζει πλέον μοντέρνα ψαραγορά, με ζωγραφισμένα ψαρικά στους τοίχους, και το μενού προτείνει σπεσιαλιτέ όπως ψαροσαλάτα με πλιγούρι, πολύ πρωτότυπες σούπες που εναλλάσσονται καθημερινά (με καρότο και γαρίδα, μπρόκολο και καλαμάρι, πατάτα και μπακαλιάρο), ρεβιθάδα με καλαμάρι ή χταπόδι, ρατατούιγ λαχανικών με χταπόδι και άλλα τέτοια.

Στην Ψαρομαγεία των Βριλησσίων τον τόνο δίνει η μεγάλη ποικιλία συνταγών με ζυμαρικά (κριθαρότο­ με αστακό, λινγκουίνι με σκορπίνα ή king crab, ταλιατέλες με μελάνι σουπιάς και σολομό) ,οι οποίες ανανεώνουν τις ούτως ή άλλως δημοφιλείς θαλασσινές μακαρονάδες. Η διάθεση για εξέλιξη της κλασικής ψαρο­ταβέρνας, πάντως, εκφράζεται και με έξτρα τύπου ταρτάρ σολομού με βινεγκρέτ λάιμ και πάστα μαύρης τρούφας ή τσιγαριαστά χόρτα με πολλά μυρωδικά.

9 νέα σενάρια ψαροφαγίας στα εστιατόρια της Αθήνας - εικόνα 7

Το «Jimmy and the Fish» στο Μικρολίμανο εξελίχτηκε σε Jimmy’s Fish & The Sushi Tavern συνδυάζοντας πρωτότυπα το κλασικό θαλασσινό μενού με μια ξεχωριστή γωνιά σούσι, όπου εκτός από ωραιότατα ρολά και nigiri θα συναντήσετε και προκλητική κοιλιά τόνου καψαλισμένη και δροσιστικά σεβίτσε. Τέλος, λίαν συντόμως ο αεικίνητος Ηλίας Σκουλάς ετοιμάζει πυρετωδώς μια θαλασσινή Food Mafia με ανοιχτή κουζίνα, ξυλόφουρνο και πολυσυλλεκτικές διεθνείς γεύσεις, οπότε σίγουρα κάτι καινούργιο μας περιμένει.

Περισσότερες πληροφορίες

Jimmy’s Fish

Ακτή Κουμουνδούρου 46, Μικρολίμανο
  • Εστιατόρια

Ψαράδες

Ζησιμοπούλου 52, Παλαιό Φάληρο
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Pharaoh Fire Nights: Ο Δημήτριος Μούδιος μαγειρεύει για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Ο σπουδαίος R & D σεφ θα μαγειρέψει ένα ειδικό μενού ταϊλανδέζικης κουζίνας χρησιμοποιώντας κυρίως ελληνικά προϊόντα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/05/2024

'the mushroom.': Η Madame Ginger και το pop-up της στο Athens Street Food Festival

Πιάτα με βάση το μανιτάρι που έρχονται για να καταθέσουν μία διαφορετική οπτική στο street food.

Στο 'Po'Boys' (και) για smash burger προβατίνας

Το ΒΒQ joint του Ψυρρή έχει νέους καρνιβορικούς άσους στο μανίκι του.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Για μια υψηλή τοπική κουζίνα της Ελλάδας

Ποντιακά σιρόν με πασκιτάν και πράσα με δαμάσκηνα ή μόνο μουσακάς; Πώς θα βαδίσουν οι "εξωτικές" τοπικές μας σπεσιαλιτέ στην παγκόσμια πασαρέλα και πώς θα αποκτήσει πληρότητα, δυνατή ταυτότητα και διεθνές σεξαπίλ η γαστρονομία μας; Η ελληνική κουζίνα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, λίγο πριν την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης (14/5).

39 καυτά νέα από την εστιατορική καλοκαιρινή Ελλάδα

Το ελληνικό καλοκαίρι που πλησιάζει θα είναι φέτος πιο πλούσιο και νόστιμο από ποτέ. Ιδού λοιπόν μια πρώτη φουρνιά νέων αφίξεων που έρχονται οσονούπω από το Αιγαίο ως το Ιόνιο και από το Βορρά μέχρι το Νότο της χαρισματικής καλοκαιρινής Ελλάδας.

Βραβεία Eλληνικής Kουζίνας 2024: Για τον guest chef Luca Piscazzi το τοπικό στοιχείο πρέπει να φωτιστεί στην ελληνική κουζίνα

Ο ταλαντούχος Ιταλός σεφ δημιουργεί και μαγειρεύει το μενού της φετινής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που έρχεται στις 14/5 στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης. Λίγο προτού αναχωρήσει για τον Βορρά, μας μιλά για τη μαγειρική του φιλοσοφία, τη σημασία που έχουν οι γαστρονομικές διακρίσεις και την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της, που τον ενθουσιάζουν και τον εμπνέουν.

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.