7 στέκια νόστιμα και παρεϊστικά

Για τις φορές που εκείνη η πυξίδα, η μόνιμα σφηνωμένη στον καθένα μας δείχνει προς γεμάτα ποτήρια, πιάτα στη σέντρα, κουβεντολόι, κι ομαδική ανασυγκρότηση.

7 στέκια νόστιμα και παρεϊστικά

Για τις φορές που εκείνη η πυξίδα, η μόνιμα σφηνωμένη στον καθένα μας δείχνει προς γεμάτα ποτήρια, πιάτα στη σέντρα, κουβεντολόι, κι ομαδική ανασυγκρότηση.

7 στέκια νόστιμα και παρεϊστικά - εικόνα 1
Τζίτζικας και Μέρμηγκας στο Χαλάνδρι

Σεϋχέλλες
Την τελευταία φορά φάγαμε ρεβιθάδα με χταπόδι, τηγανιά κοτόπουλου με σαφράν και σελινόριζα, μοσχαρίσια μάγουλα στη λαδόκολα, κάτι υπερκυμινάτα φαλάφελ και γλυκοκαυτέρά κοψίδια. Γενικά σ’ αυτό το Greek alternative στέκι του Μεταξουργείου τα πιάτα έχουν και ωραία υλικά και το μοντέρνο κατιτί τους, η σάλα μεγάλους και μικρότερους, κι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι απροσποίητη και χαλαρή. Το σέρβις αργεί λίγο άμα πλακώσει πολύς κόσμος αλλά το hype παραμένει αμείωτο.

Τζίτζικας και Μέρμηγκας
Σκηνικό μπακαλόγατου σε τέσσερις βερσιόν: διαλέγεις και παίρνεις ανάμεσα σε Σύνταγμα, Άνω Πατήσια, Χαλάνδρι και Κηφισιά. Εκεί, παλιάς ρεκλάμας και ρετρό κονσέρβας γωνία, το «Τζίτζικας και Μέρμηγκας» και χωράει αρκετούς πιστούς και πληθώρα από παλιές και νέες συνταγές στον κατάλογο για να βάλεις στη σέντρα του τραπεζιού –αυτές τις μέρες, ανάλογα με το που θα βρεθείς, θα πετύχεις newcomers όπως τραχανότο με βιολογικό τραχανά, κριθαρότο με μανιτάρια και φωλιές στα κάρβουνα με μοσχαρίσιο συκώτι.

7 στέκια νόστιμα και παρεϊστικά - εικόνα 2
Μπαστουνάκια κολοκυθιού στη Μονοκατοικία

Μονοκατοικία
Οι γονείς στην ίδια παλιά χαλανδριώτικη μονοκατοικία είχαν το ψαρο-εστιατόριο «Αλμύρα», τα παιδιά όμως αποφάσισαν να κάνουν τα δικά τους. Έκαναν το εσωτερικό αγνώριστο, αποκαλύπτοντας το παλιό τούβλο και την πέτρα των τοίχων και προσθέτοντας φωτιστικές συνθέσεις από χαλκοσωλήνες, έβαλαν στην εξίσωση κι ένα… μπαράκι, κι εκτός αυτών άλλαξαν και τη γευστική λογική, προτιμώντας γεύσεις στεριανές: μπαστουνάκια κολοκυθιού, τάρτα με τσιγαριαστά χόρτα και ξινομηζύθρα, καγιανά με φέτα και μανιάτικο σύγκλινο, μελωμένο ψαρονέφρι…

Μικρή Βενετία
Εκεί στον πεζόδρομο Γεωργάκη Ολυμπίου, στο Κουκάκι, θα βρεις την όμορφη «Μικρή Βενετία» με τα ονόματα όσων βοήθησαν να φτιαχτεί γραμμένα στους τοίχους της, τα χαριτωμένα κασόνια-ραφάκια γεμάτα διάφορα πράγματα, τα τσουβάλια που κρέμονται από το ταβάνι που μαζεύουν τις πολλές φωνές και τα κεντρικά τραπέζια που γίνονται ένα. Οι ρακές και τα κρασιά δίνουν και παίρνουν παρέα με φάβα, λουκανικάκια, φλογέρες με παστουρμά και πολλά πιάτα ημέρας… Είναι καλή φάση και ζεστή.

7 στέκια νόστιμα και παρεϊστικά - εικόνα 3
Η Μπεμπέκα στο Χαλάνδρι

Μπεμπέκα
H γοητευτική ποπ νοσταλγία της παλιάς μονοκατοικίας, η χαριτωμένη παιδικότητα –από τις μεγεθυσμένες ζωγραφιές στους γραμμένους με κιμωλία πίνακες και τα καραβάκια- και οι γεύσεις για κάθε βαλάντιο και γούστο έχουν κερδίσει το κοινό τους εκεί στο Χαλάνδρι. Από τα κλασικά τραγανά κολοκυθάκια με γιαούρτι δυόσμου και τη μελιτζανοσαλάτα στον κόκορα με σάλτσα από μαυροδάφνη, δαμάσκηνα και βερίκοκα ή τη δυσεύρετη τρυφερή σκορδάτη σπλήνα, ο δρόμος είναι στρωμένος με ούζο, τσίπουρο, κρασί και παρέες κάθε είδους.

Ριφιφί
Ζυμωτό ψωμί, ναξιώτικα τυριά, ποντιακά μπουρεκάκια με χωριάτικο φύλλο γεμιστά με πατάτα και φέτα, αρνάκι με σταμναγκάθι σε λεμονάτη σάλτσα, κοκκινιστό κοτόπουλο με χειροποίητες χυλοπίτες και μια παράσταση στο διπλανό τραπέζι χωρίς εισιτήριο ή έξτρα χρέωση: όλα τα παραπάνω συνδυάζονται σε ένα εξαρχειώτικο στέκι χαρούμενο και καλλιτεχνόφιλο, όπου συχνάζουν παρέες όλων των ηλικιών.

7 στέκια νόστιμα και παρεϊστικά - εικόνα 4
Γαρίδες με αμύγδαλα στο Salero

Salero
Λίγα ακόμη Εξάρχεια, με έξτρα φιλικό κλίμα και μπόλικο χρώμα. Στη σκεπαστή αυλή του «Salero», η οποία παραμένει δημοφιλέστατη και το χειμώνα, κυκλοφορούν πολλά και διαφορετικά τάπας και πολύ νόστιμα μαγειρευτά ημέρας: βάλτε στη σέντρα το κατσικίσιο τυρί τυλιγμένο με jamon, τα απλά και νόστιμα μανιτάρια με λαδολέμονο, τα μπουρίτος με κοτόπουλο και λαχανικά, τις γαρίδες που πανάρονται με αμύγδαλα και σερβίρονται με γλυκόξινη σάλτσα, τα ραβιόλια με σπανάκι κι άλλα πολλά. Μπορείτε μάλιστα, μια που ο κατάλογος είναι πλούσιος, συνδυάζοντας μικρές και μεγάλες μερίδες, να δοκιμάσετε περισσότερα.

Περισσότερες πληροφορίες

Τζίτζικας και Μέρμηγκας στα Κάρβουνα

Πλ. Παπαδιαμάντη 4, Άνω Πατήσια
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Τζίτζικας και Μέρμηγκας

Αγ. Γεωργίου & Αισχύλου 26, Χαλάνδρι
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Τζίτζικας και Μέρμηγκας

Μητροπόλεως 12-14, κέντρο
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Salero

Βαλτετσίου 51, Εξάρχεια
  • Εστιατόρια

Τζίτζικας και Μέρμηγκας

Δροσίνη 12-14, Κηφισιά
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Μπεμπέκα

Διονύσου 16, Χαλάνδρι
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Μονοκατοικία

Φιλικής Εταιρείας 39, Κάτω Χαλάνδρι
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Σεϋχέλλες

Κεραμεικού 49 & Ακαδήμου, Μεταξουργείο
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

38 καυτά νέα από την εστιατορική καλοκαιρινή Ελλάδα

Το ελληνικό καλοκαίρι που πλησιάζει θα είναι φέτος πιο πλούσιο και νόστιμο από ποτέ. Ιδού λοιπόν μια πρώτη φουρνιά νέων αφίξεων που έρχονται οσονούπω από το Αιγαίο ως το Ιόνιο και από το Βορρά μέχρι το Νότο της χαρισματικής καλοκαιρινής Ελλάδας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
09/05/2024

Βραβεία Eλληνικής Kουζίνας 2024: Για τον guest chef Luca Piscazzi το τοπικό στοιχείο πρέπει να φωτιστεί στην ελληνική κουζίνα

Ο ταλαντούχος Ιταλός σεφ δημιουργεί και μαγειρεύει το μενού της φετινής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που έρχεται στις 14/5 στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης. Λίγο προτού αναχωρήσει για τον Βορρά, μας μιλά για τη μαγειρική του φιλοσοφία, τη σημασία που έχουν οι γαστρονομικές διακρίσεις και την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της, που τον ενθουσιάζουν και τον εμπνέουν.

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.

Τα νέα -εξαιρετικά- street food της Αθήνας

Το χεράτο φαγητό έχει αναβαθμιστεί αισθητά τους τελευταίους μήνες και αυτοί είναι οι 'υπεύθυνοι'.

"Makan La Vie": Αέρας Γαλλικής γαστρονομίας στην Ινδονησία

Στο παραδεισένιο νησί Gili Air ο σεφ Lachaux Médéric συνδυάζει τη fusion γαλλική κουζίνα και τις τεχνικές της µε τα τοπικά προιόντα της Ινδονησίας.

Εκλεκτικά μεσημέρια που φέρνουν την αύρα παλιάς Κηφισιάς στο σήμερα στον κήπο του "Isabella’s"

Στο νέο, αποκλειστικά μεσημεριανό, εστιατόριο του ανακαινισμένου "The Twenty One Hotel", ο ανεπιτήδευτος κοσμοπολιτισμός που ταιριάζει γάντι με την Κηφισιά και με την εποχή, μας καλεί για slow living.