Eataly: ένα απίθανο project για την προώθηση των ιταλικών γεύσεων

Είναι ένα απίθανο project, που καλύπτει με υποδειγματικό τρόπο όλη την γκάμα των ιταλικών γεύσεων κι έχει υλοποιηθεί σε Ιταλία, Ηνωμένες Πολιτείες και Ιαπωνία. Ο Δημήτρης Αντωνόπουλος έζησε το Eataly στη Νέα Υόρκη, ενθουσιάστηκε και μας μεταφέρει την εμπειρία.

Eataly: ένα απίθανο project για την προώθηση των ιταλικών γεύσεων

Είναι ένα απίθανο project, που καλύπτει με υποδειγματικό τρόπο όλη την γκάμα των ιταλικών γεύσεων κι έχει υλοποιηθεί σε Ιταλία, Ηνωμένες Πολιτείες και Ιαπωνία. Ο Δημήτρης Αντωνόπουλος έζησε το Eataly στη Νέα Υόρκη, ενθουσιάστηκε και μας μεταφέρει την εμπειρία.

Eataly: ένα απίθανο project για την προώθηση των ιταλικών γεύσεων - εικόνα 1

Ε χουν μια απίστευτη ικανότητα οι ιταλιάνοι να μετατρέπουν τις μικρές καθημερινές απολαύσεις σε μεγάλες στιγμές, να σε κάνουν να αισθανθείς ευφορία αντικρίζοντας ένα κεφάλι παρμεζάνα, να σου φτιάχνουν τη μέρα με ένα ασυνήθιστο σχήμα μακαρονιών. Έχουν το γευστικό πολιτισμό στο αίμα τους με έναν ανεπιτήδευτο, ουσιαστικό τρόπο. ακόμη και οι πιο αριστοκρατικές –λόγω ιστορίας– φίρμες δεν σηκώνουν ψηλά τη μύτη, πατάνε γερά στη γη. Δεν είναι τυχαίο ότι η ιταλική κουζίνα είναι η δημοφιλέστερη στον πλανήτη…
Το διαπίστωσα γι’ άλλη μία φορά σε πρόσφατο ταξίδι μου στη Νέα Υόρκη επισκεπτόμενος το Eataly, τη Μέκκα της ιταλικής γαστρονομίας, που έχει στήσει ο σεφ Mario Batali με τους συνεταίρους του. Πρόκειται για μια τεράστια αγορά σχεδόν 5.000 τ.μ. γεμάτη αυθεντικές χειροποίητες ντελικατέσεν και διαφόρων ειδών εστιατόρια. Υπάρχουν και άλλα τέτοια υπέροχα μέρη στη Νέα Υόρκη, η διαφορά του Eataly όμως είναι ότι, μαζί με τα προϊόντα, ρέουν πολιτισμός και χιούμορ.

Μέσα στον τεράστιο, πανέμορφα και φιλικά διαμορφωμένο χώρο υπάρχουν πάρα πολλοί «σταθμοί». Όπως ίσως μαντεύετε, τα φρέσκα ζυμαρικά είναι από τους πιο μεγάλους και πιο πολυσύχναστους. Λίγο πιο κει, στο σταθμό της μοτσαρέλας, πήζουν σε καθημερινή βάση 100 κιλά από το διάσημο τυρί.
Το αρτοποιείο είναι από τα πιο εντυπωσιακά σημεία, με τους φούρνους να ψήνουν συνεχώς μέχρι και 5.000 καρβέλια την ημέρα από 34 διαφορετικά ψωμιά. Υπάρχουν παρόμοιοι σταθμοί για homemade παγωτό, γλυκίσματα, κρεοπωλείο, ιχθυοπωλείο και, φυσικά, αυτόνομα deli shops όπου μπορείς να βρεις ποτά, κρασιά, μπίρες από μικρο-ζυθοποιίες, ατελείωτη ποικιλία τυριών, καφέ, γαλακτοκομικά, σοκολάτα, ελαιόλαδο, μέλια και μαρμελάδες, ψάρια και ξίδια. Ανάμεσά τους υπάρχουν όχι ένα και δύο, αλλά οκτώ διαφορετικά εστιατόρια, ένα εκ των οποίων είναι ταυτοχρόνως και σχολή. Στο κέντρο του Eataly, στα ψηλά μαρμάρινα τραπέζια του μπαρ «La Piazza», διαλέγεις το κρασί σου και τσιμπολογάς τυριά, λαχανικά και αλλαντικά.
Υπάρχουν επίσης χορτοφαγική γωνιά, ristorante, εστιατόρια που ειδικεύονται στο ψάρι και το κρέας, άλλο για μεσημεριανό και, βέβαια, σημεία που πουλάνε φανταστικά panini – όπως το pannozzo (από ψωμί που το φρυγανίζουν με καυτή πέτρα πάνω σε πλάκα).

Για να καταλάβετε το χαλαρωτικό και χιουμοριστικό ύφος αυτού του μέρους, φτάνει να δείτε δύο επιγραφές. Η πρώτη βρίσκεται στις τουαλέτες δίπλα στην μπιραρία: «Restrooms are here, naturally… near the beer!» Και η άλλη στην έξοδο: «Κανείς δεν είναι τέλειος, ούτε και το Eataly.
Αν δεν μας πείτε τι θέλετε να βελτιώσουμε, δεν θα μάθουμε ποτέ τι σκέφτεστε… Ξέρουμε να ακούμε και νοιαζόμαστε για ό,τι σκέφτεστε». Ο κόσμος το γλεντάει αυτό το μέρος και τα κέρδη του έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία.

Να ξέρατε πόσο το ζήλεψα το Eataly, και πρώτα απ’ όλα το εκπληκτικό όνομά του.
Θα μπορούσαμε άραγε να κάνουμε κάτι ανάλογο με τις δικές μας γεύσεις; Πάντως, θα έπρεπε. Δεν θα είχε σίγουρα το σουξέ του ιταλικού, θα ήταν όμως ένα σημείο αναφοράς της ελληνικής γαστρονομίας και του πολιτισμού της. Αξίζει να κάνεις την αρχή και να χτίζεις για το μέλλον.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: Τα 11 καλύτερα εστιατόρια της Μυκόνου σε εξαιρετικές τιμές

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς είναι εδώ, με βραβευμένα εστιατόρια ανά την Ελλάδα να σχεδιάζουν ειδικά μενού σε εξαιρετικές τιμές. Εξαιρετική αφορμή για ένα γαστρονομικό ταξίδι – εξπρές στη Μύκονο, όπου τα γαστρονομικά μελτέμια φυσάνε πιο δυνατά από ποτέ!

30/09/2024

Τι ετοιμάζει ο Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος στο "Λοκάλι";

Το φαβορί του Ψυρρή ανανεώνεται γευστικά, με τον πολυβραβευμένο σεφ να αναλαμβάνει ξανά την κουζίνα του, και να παρουσιάζει ένα εντελώς νέο, ελληνόστροφο concept, που θα αποκαλύπτεται σταδιακά μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Street και comfort food στο Παγκράτι σε 5 στάσεις

Smash burgers, σουβλάκι, ιταλικές πίτσες, γευστικά deli σάντουιτς και όχι μόνο σε μια από τις δυναμικές γειτονιές της πόλης.

Maison Colette

Μικρό Παρίσι στο Ψυχικό το καινούργιο all day γοητευτικό εστιατόριο. Κομψή γαλλική αύρα, ατμοσφαιρική μουσική και κουζίνα με "πρέπει" αλλά και αστοχίες. Δικαίωμα.

Η Μάγκυ Ταμπακάκη στην κουζίνα του "Mercato" στο "Four Seasons"

Η σεφ του φημισμένου "Napul’e" αλλάζει σελίδα και κατεβαίνει από τη Βάρη στη Βουλιαγμένη, για να αναλάβει το ιταλικό εστιατόριο του πολυτελούς ξενοδοχείου.

O "Paleos" φέρνει γεύση από ταβέρνα αλά παλαιά στο Θησείο

Ως παραδοσιακό ταβερνομαγειρείο με μοντέρνο πρόσωπο συστήνεται το νέο εγχείρημα των Άγγελου Δαμουλιάνου και Φωτεινής Παντζιά στην οδό Αδριανού, με μεζεδάκια σε δίσκο, συνταγές από γιαγιάδες, ζωντανή μουσική και φιλικές τιμές.

5 εστιατόρια στην Κηφισιά που αξίζει να δοκιμάσεις

Η Κηφισιά αποτελεί έναν από τους πιο εκλεκτικούς προορισμούς για γευστικές απολαύσεις, προσφέροντας μια ποικιλία από εστιατόρια που συνδυάζουν εξαιρετικές γεύσεις και ατμοσφαιρικούς χώρους.