2 λόγοι για να τραβηχτείς στο Πέραμα

Όλο και πιο πολύ ανεβαίνει η δημοφιλία του Περάματος, με ωραία μεζεδοπωλεία και ταβέρνες που κάνουν τους Αθηναίους να τρέχουν για χάρη τους μέχρι την άκρη της πόλης. Ό,τι πρέπει για θαλασσινή αποτοξίνωση μετά την κρεατοφαγία του Πάσχα.

2 λόγοι για να τραβηχτείς στο Πέραμα

Όλο και πιο πολύ ανεβαίνει η δημοφιλία του Περάματος, με ωραία μεζεδοπωλεία και ταβέρνες που κάνουν τους Αθηναίους να τρέχουν για χάρη τους μέχρι την άκρη της πόλης. Ό,τι πρέπει για θαλασσινή αποτοξίνωση μετά την κρεατοφαγία του Πάσχα.

H Λαγουδέρα

2 λόγοι για να τραβηχτείς στο Πέραμα - εικόνα 1

Θαλασσινά χιτ, δυο βήματα από τα φέρι

Χάρηκα που την ανακάλυψα αυτήν την ψαροταβέρνα-ουζερί στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, λίγο πριν από τα φέρι που φεύγουν για τη Σαλαμίνα. Μια πλακόστρωτη βεράντα είναι στην ουσία (το εσωτερικό είναι πολύ μικρό), βαμμένη στα μπλε, με ένα-δυο πορτοκαλί σωσίβια για κοντράστ και σειρές από παρκαρισμένα αυτοκίνητα για… θέα. Σάββατο ήταν, με λιακάδα, και γινόταν ένας μικρός χαμός στη «Λαγουδέρα», οπότε ήμασταν μάλλον τυχεροί που βρήκαμε να καθίσουμε, ανάμεσα σε οικογένειες με πιτσιρίκια και διαφόρων ηλικιών παρέες. Παρότι χαζεύοντας τα γύρω τραπέζια μέτρησα πολλές χωριάτικες και σκέφτηκα ότι πρόκειται μάλλον για κλασική περίπτωση ταβέρνας των πέντε-έξι επιλογών, μόλις πήρα στα χέρια μου τον κατάλογο –πραγματικά ατελείωτος– δεν ήξερα τι να πρωτοδιαλέξω. Τελικά αρχίσαμε με ζοχούς και φάβα, η οποία ήρθε παρέα με καπνιστό σκουμπρί –είναι σούπερ τσιπουρομεζές– και χταπόδι μαστιχωτό. Και συνεχίσαμε με στεγνοτηγανισμένη αθερίνα, ψητή σαρδέλα και πολύ νόστιμους, μοσχομυριστούς και αφράτους λαχανοντολμάδες με θαλασσινά. Παραγγείλαμε και καβούρι, αλλά το ξέχασαν, κι όταν το συνειδητοποιήσαμε κι εμείς κι εκείνοι έπρεπε να πάρουμε το δρόμο προς τα πίσω. Την επόμενη φορά θα διαλέξω και πιο μεγάλο ψάρι. Πάντως, μένω με την εντύπωση ενός έντιμου χώρου, ο οποίος μαγειρεύει, τηγανίζει και ψήνει με προσοχή. (Λεωφ. Δημοκρατίας 33, Πέραμα, 2104414154. Τιμή: € 18-28)

O Γλάρος

Off Broadway κουλτουριάρικο στέκι

Ο «Γλάρος» στη Γερμανική Σκάλα δεν είναι το πιο γνωστό από τα στέκια του Περάματος, είναι όμως πολύ ατμοσφαιρικό. Κυρίως επειδή η βεράντα του βλέπει –εντελώς κινηματογραφικά– σε έναν ταρσανά γεμάτο ιστιοπλοϊκά που κάνουν το μυαλό σου να ταξιδεύει. Αλλά και το ίδιο το χαμηλόφωνο μαγαζί είναι όμορφο. μοιάζει με σπίτι διακοσμημένο με παλιά ραδιόφωνα, έργα τέχνης, αγροτικά εργαλεία, βιβλία και μουσικά όργανα σε ένα ατμοσφαιρικό bric-a-brac. Από την κουζίνα του βγαίνουν αρκετά διαμαντάκια. Όπως τα «τηγανητά δάχτυλα», άψογα τηγανισμένα ρολά με κασέρι, οι σαρδέλες σε αμπελόφυλλο που ψήνονται στη σχάρα και μοσχοβολάνε, οι άψογες τηγανητές πατάτες, η ωραιότατα σερβιρισμένη δροσερή ταμπουλέ με ντομάτα. Εντόπισα, βέβαια, και αστοχίες που δεν τις περίμενα σε κάποια από τα τηγανητά (ψαράκια, κολοκυθοκεφτέδες), που ήρθαν λαδοπιωμένα. Πρέπει να προσέξουν, διότι κατά τα άλλα ο «Γλάρος» έχει μια διά­χυτη off Broadway, κουλτουριάρικη αύρα και ατμοσφαιρικό soundtrack που μας αρέσει. (Λεωφ. Δημοκρατίας 108, Γερμανική Σκάλα, Πέραμα, 2104021460. Κυρ. μόνο μεσημέρι. Τιμή: € 15-20.)

Περισσότερες πληροφορίες

Λαγουδέρα

Λεωφ. Δημοκρατίας 33, Πέραμα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'the mushroom.': Η Madame Ginger και το pop-up της στο Athens Street Food Festival

Πιάτα με βάση το μανιτάρι που έρχονται για να καταθέσουν μία διαφορετική οπτική στο street food.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
10/05/2024

Στο 'Po'Boys' (και) για smash burger προβατίνας

Το ΒΒQ joint του Ψυρρή έχει νέους καρνιβορικούς άσους στο μανίκι του.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Για μια υψηλή τοπική κουζίνα της Ελλάδας

Ποντιακά σιρόν με πασκιτάν και πράσα με δαμάσκηνα ή μόνο μουσακάς; Πώς θα βαδίσουν οι "εξωτικές" τοπικές μας σπεσιαλιτέ στην παγκόσμια πασαρέλα και πώς θα αποκτήσει πληρότητα, δυνατή ταυτότητα και διεθνές σεξαπίλ η γαστρονομία μας; Η ελληνική κουζίνα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, λίγο πριν την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης (14/5).

39 καυτά νέα από την εστιατορική καλοκαιρινή Ελλάδα

Το ελληνικό καλοκαίρι που πλησιάζει θα είναι φέτος πιο πλούσιο και νόστιμο από ποτέ. Ιδού λοιπόν μια πρώτη φουρνιά νέων αφίξεων που έρχονται οσονούπω από το Αιγαίο ως το Ιόνιο και από το Βορρά μέχρι το Νότο της χαρισματικής καλοκαιρινής Ελλάδας.

Βραβεία Eλληνικής Kουζίνας 2024: Για τον guest chef Luca Piscazzi το τοπικό στοιχείο πρέπει να φωτιστεί στην ελληνική κουζίνα

Ο ταλαντούχος Ιταλός σεφ δημιουργεί και μαγειρεύει το μενού της φετινής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που έρχεται στις 14/5 στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης. Λίγο προτού αναχωρήσει για τον Βορρά, μας μιλά για τη μαγειρική του φιλοσοφία, τη σημασία που έχουν οι γαστρονομικές διακρίσεις και την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της, που τον ενθουσιάζουν και τον εμπνέουν.

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.