To Λιμανάκι

Προσπερνώντας την πάλαι ποτέ πιάτσα των καραβιδάδικων, που δεν θυμίζει σε τίποτε τις ένδοξες μέρες του παρελθόντος, ο Διονύσης Κούκης επιλέγει ένα ψαροταβερνάκι-έκπληξη σε ένα σουρεάλ, κυκλαδίτικο σχεδόν λιμανάκι μες στα φουγάρα του Κερατσινίου.

To Λιμανάκι

Προσπερνώντας την πάλαι ποτέ πιάτσα των καραβιδάδικων, που δεν θυμίζει σε τίποτε τις ένδοξες μέρες του παρελθόντος, ο Διονύσης Κούκης επιλέγει ένα ψαροταβερνάκι-έκπληξη σε ένα σουρεάλ, κυκλαδίτικο σχεδόν λιμανάκι μες στα φουγάρα του Κερατσινίου.

To Λιμανάκι - εικόνα 1

Ξεκινήσαμε έχοντας στο μυαλό ένα ρεπορτάζ στην (πάλαι ποτέ όπως απεδείχθη) διάσημη για τα καραβιδάδικά της οδό Διγενή Ακρίτα, κάπου ανάμεσα στη Χαραυγή και τη Δραπετσώνα. Οι πιο παλιοί (περίπου 15 με 20 χρόνια πριν) ίσως τη θυμούνται. Ένας ευρύχωρος δρόμος με παρτέρι στη μέση που «βλέπει» φάτσα θάλασσα στους αλευρόμυλους Αγίου Γεωργίου και στο θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο του Κερατσινίου. Γεμάτος μικροταβέρνες αλλά και μεγάλα ψαρομάγαζα με κύρια σπεσιαλιτέ τις ψητές καραβίδες και δευτερευόντως τις γαρίδες. Τις φτυάριζαν με τη σέσουλα και τις πέταγαν –ένα κανονικό βουναλάκι– πάνω στη λαδόκολλα. Έτρωγες και έγλειφες τα δάχτυλά σου. Είχαμε αναμνήσεις και είπαμε να τις ξαναθυμηθούμε και να κάνουμε και μια πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα μεγαλοβδομαδιάτικη πρόταση εξόδου. Δυστυχώς διαψευστήκαμε. Η Διγενή Ακρίτα είναι πλέον σκιά του ένδοξου παρελθόντος της. Δυο τρία μαγαζιά έχουν μείνει, με πιο γνωστό αλλά μετρίου ενδιαφέροντος τον «Κρητικό».

Είπαμε να τα παρατήσουμε αλλά το «ψώνιο της έρευνας» δεν μας άφησε. Παρ' ότι οι δρόμοι έχουν αλλάξει βρήκαμε το σουρεάλ λιμανάκι δίπλα στο μεγάλο λιμάνι του Πειραιά. Στη μια πλευρά του ο όγκος του θερμοηλεκτρικού σταθμού, το τεράστιο φουγάρο, και μια ναΐφ τοιχογραφία στα βράχια. Στην άλλη πλευρά πράσινο. Ένα ωραίο μικρό πάρκο, που είναι να απορείς πώς έχει γλιτώσει. Στην μπούκα του κολπίσκου βαπόρια τεράστια δεμένα, στη μέση ένα λιμανάκι με ψαρόβαρκες, μια προκυμαία για βόλτες και μια ψαροταβέρνα, «Το Λιμανάκι», φιλόξενη και νόστιμη. Ό,τι πρέπει για τα ανοιξιάτικα μεσημέρια του σαββατοκύριακου τα βράδια όπως έχουν γίνει οι δρόμοι μπορεί και να χαθείς.

Φάγαμε νόστιμες τηγανητές φρέσκες γαρίδες, πολύ καλό μπαρμπουνάκι στη σχάρα και μεζέδες με κυρίαρχους (σε νοστιμιά και πρωτοτυπία) τους κεφτέδες από τυροκαυτερή! Δοκιμάτε οπωσδήποτε. Είχε κι άλλες μικρές νοστιμιές που μπορείτε να ανακαλύψετε.

Κυρίως όμως αξίζει να ανακαλύψετε το λιμανάκι του Αγίου Νικολάου, που το κρατάει ζωντανό η φροντίδα του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Κερατσινίου. Τόσο ζωντανό που σφύζει από επισκέπτες και βγάζει κοροϊδευτικά τη γλώσσα στα μπετονένια μεγαθήρια, στους γερανούς, τα ντόκια και τα τεράστια καράβια που παραμονεύουν στην μπούκα του. Τελικά η έρευνα δεν πήγε στράφι. Υπάρχει ευτυχώς ακόμη αυτή η γωνιά που δείχνει ακόμα πώς ήταν κάποτε η περιοχή και που αξίζει πραγματικά τον κόπο να την ανακαλύψετε κι εσείς το πρώτο σαββατοκύριακο που θα έχει ήλιο και γαλάζιο ουρανό. Ίσως χρειαστεί να περιμένετε λίγο μέχρι να βρείτε τραπέζι. Βλέπετε, υπάρχουν κι άλλοι σαν εμάς που ψάχνονται και ανακαλύπτουν.

ΤΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ Μόλος ΔΕΗ, όρμος Αγ. Νικολάου, Κερατσίνι, 2104004721. Τιμή: € 35-50

Περισσότερες πληροφορίες

Λιμανάκι (το)

Μόλος Κερατσινίου (δίπλα στη ΔΕΗ)
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 και ο "Κύκλος των Χαμένων Συνταγών": Δείτε τα highlights της βραδιάς απονομής

Ποια μπορεί να είναι η νέα ματιά στον πλούτο της ελληνικής κουζίνας που θα οδηγήσει στην περαιτέρω εξέλιξή της μέσω των ριζών της, στη δεύτερη "επανάστασή" της; Αυτό ήταν το μεγάλο ερώτημα που τέθηκε σχεδόν σε κάθε εκλεκτό καλεσμένο στο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης και την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024. Αλλά και πολύ πιο μακριά από εκεί.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
16/05/2024

Η Άννη Ηλιοπούλου για το επόμενο βήμα της ελληνικής κουζίνας

Διαβάστε αναλυτικά τον λόγο της Προέδρου του Δ.Σ. της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και Επικεφαλής του θεσμού των Χρυσών Σκούφων Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας Άννης Ηλιοπούλου στο πλαίσιο της τελετής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024.

Γιάννη Κιόρογλου, πώς είναι να μαγειρεύεις για το Φεστιβάλ των Καννών;

Μία κουβέντα με τον χαρισματικό Έλληνα σεφ που διαπρέπει (και) σε γαλλικό εστιατορικό έδαφος.

Paco Morales, Massimo Bottura, Andoni Aduriz, Ana Ros και Clare Smyth στο φετινό Sani Gourmet

Ο γαστρονομικός θεσμός του 'Sani Resort' επιστρέφει με ένα εντυπωσιακό διεθνές line-up αστεράτων σεφ.

Το "Αφρόψαρο" πάει Σαντορίνη

Το ψαρογαφικό στέκι – φαβορί του Νέου Ηρακλείου αποκτά καλοκαιρινή έδρα στο νησί του ηφαιστείου, με την παιχνιδιάρικη θαλασσινή κουζίνα του να αγναντεύει συγκλονιστική θέα στην καλντέρα από τη βεράντα του "Rocabella Santorini Hotel"

Ένας χρόνος 'Esthio', με οινο-σιτο-μουσικό γενέθλιο event

Ένα ξεχωριστό event για το feelgood εστιατόριο, αυτή την Κυριακή 19/05.