Πήγαμε στα «Καραμανλίδικα του Φάνη»: Εδώ τον λένε «παστιρμά»!

Σουτζούκια κρεμάμενα, τηγανιές και ούζα σε ένα καινούργιο­ μερακλίδικο χαρμάνι αλλαντοπωλείου και μεζεδοπωλείου ­Ευριπίδου και Σωκράτους γωνία.

Πήγαμε στα «Καραμανλίδικα του Φάνη»: Εδώ τον λένε «παστιρμά»!

Σουτζούκια κρεμάμενα, τηγανιές και ούζα σε ένα καινούργιο­ μερακλίδικο χαρμάνι αλλαντοπωλείου και μεζεδοπωλείου ­Ευριπίδου και Σωκράτους γωνία.

Πήγαμε στα «Καραμανλίδικα του Φάνη»: Εδώ τον λένε «παστιρμά»! - εικόνα 1

«Goat cheese from Naoussa, northern Greece»: ο… μάστερ τυριών και αλλαντικών Φάνης Θεο­δωρόπουλος (Αραπιάν) τρατάρει ένα ζευγάρι Αμερικάνων, το οποίο μόλις έχει περάσει τη βαβούρα και την πολύχρωμη πραμάτεια της Ευριπίδου, ένα παλαιωμένο, καπνιστό κατσικίσιο τυρί. Τους βγάζει στο μπακαλόχαρτο και λίγο από το δραμινό παστράμι του Παρασκευά Σαρήμπογια (αλλαντοποιία Sary), μαζί με τον οποίο έφτιαξαν τα «Καραμανλίδικα του Φάνη». Είναι ωραία εδώ.Το νεοκλασικό με τα ζωγραφιστά ταβάνια και τους πέτρινους τοίχους είναι σκέτο μπιζουδάκι και η βιτρίνα με τη νοικοκυρεμένη συσσώρευση καραμανλίδικων λουκάνικων, το προσούτο, τους καβουρμάδες, τις μορταδέλες, τις γραβιέρες, τα κασέρια και τα αλμυροτύρια το θρέφει το μάτι.
Με τα ράφια να σιγοντάρουν με θρακιώτικα ιφκάδια, παξιμαδάκια και βαζάκια με πιπεριές, έχεις όλες τις προδιαγραφές για σπιτικό τσιμπούσι. αλλά το ζήτημα είναι ότι στο «μεζετζίδικο» –δική τους η ταμπέλα– στις παρυφές της Βαρβάκειου μπορείς και να καθίσεις. Η κουζίνα βγάζει ντολμαδάκια γιαλαντζί, παστουρμά, που εδώ τον λένε και τον γράφουν παστιρμά, με πλιγούρι και ντομάτα, μια σειρά από σαγανάκια (δοκιμάστε οπωσδήπoτε αυτό με το νιώτικο κεφαλοτύρι), βοδινό λουκάνικο σε πίτα και άλλα απλά πράγματα, που εστιάζουν χωρίς μεγαλοστομίες στην πρώτη ύλη.
Ο ρυθμός με τον οποίο έρχονταν οι μεζέδες τις πρώτες ημέρες ήθελε ακόμη λίγη βελτίωση, αλλά με τη Μαρίκα Νίνου να τραγουδάει «Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα» και άλλα λαϊκά εποχής, ούζα, τσίπουρα κι ελληνικές μπίρες, τα παρεάκια που είδα να στήνονται τριγύρω από τα μαρμάρινα τραπέζια αλλά και στην πίσω αυλή, η οποία μοιάζει με σοκάκι παλιάς­ Αθήνας, ήταν αρκετά ανέμελα για να παραπονεθούν...

Μεζετζίδικο καρέ καρέ

Πήγαμε στα «Καραμανλίδικα του Φάνη»: Εδώ τον λένε «παστιρμά»! - εικόνα 2

Πράσινη σαλάτα
Μόνο vegan δεν είναι, πράγμα αναμενόμενο σε αυτό το περιβάλλον. Πρασινάδες, ντοματίνια, λάδι και καλό ξίδι, που «βγαίνει» όμορφα, συναντούν το νιώτικο ξινοτύρι και το πικάντικο σαλάμι Δράμας σε αυτό το πιάτο-γεύμα από μόνο του.

Πήγαμε στα «Καραμανλίδικα του Φάνη»: Εδώ τον λένε «παστιρμά»! - εικόνα 3

Καραμανλίδικα παστουρμαδοπιτάκια
Τον ωραιότατο παστουρμά τον τυλίγουν σε φύλλο γιουφκά και να σου μια σειρά από μακρόστενα πιτάκια με αφράτο, τραγανό περίβλημα, καλο-τηγανισμένα, που τα τρως άνετα και με το χέρι – σνακ Ανατολής.

Πήγαμε στα «Καραμανλίδικα του Φάνη»: Εδώ τον λένε «παστιρμά»! - εικόνα 4

Σουτζούκι Αδάνων τηγανιά
Με σήμανση hot, hot, hot! Δεν το λένε τυχαία «πύραυλο» αυτό το πιάτο, είναι. Το σουτζούκι είναι διαολεμένα καυτερό κι έρχεται με αβγά μάτια, ντομάτα και γιαούρτι, για να το σβήσεις λίγο. Αν αντέχετε…

Περισσότερες πληροφορίες

Καραμανλίδικα του Φάνη (Τα)

Σωκράτους 1 & Ευριπίδου 52, Ψυρρή
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Fresco / Sani Resort, Χαλκιδική

Με τον αέρα ενός grand restaurant και φόντο τον γλυκό ουρανό του χαλκιδικιώτικου ηλιοβασιλέματος, η al fresco σάλα του "Fresco" εξακολουθεί να κινείται σε υψηλές γαστρονομικές στροφές, με τον πολυβραβευμένο σεφ Έκτορα Μποτρίνι να βλέπει την ιταλική κουζίνα υπό πρίσμα ελεύθερο και δημιουργικό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
22/08/2024

Δοκιμάσαμε τη σοφιστικέ θαλασσοφαγία του Alyelo στη Σίφνο

Η νεότερη προσθήκη στον όλο και πιο ανεβασμένο γιαλό του Φάρου συνδυάζει τραπέζια στην αμμουδιά και θάλασσα στο πιάτο, με τρόπο κομψό και μοντέρνο, συντονισμένο με την ευρύτερη εστιατορική φινέτσα του νησιού.

S. Pellegrino: Μας καλωσορίζει στο "Sea Side" στη Λευκάδα

Το παραθαλάσσιο εστιατόριο στο Γένι συνδυάζει αρμονικά τη θέα στον κόλπο του Βλυχού με την προσεγμένη εμπειρία φαγητού σε έναν θερινό προορισμό.

Εστιατόρια και μπαρ σε ταράτσες και αυλές για την Πανσέληνο του Αυγούστου

Μαγαζιά για φαγητό, ποτό και γλυκό για να απολαύσετε το φετινό Αυγουστιάτικο φεγγάρι, γνωστό ως "Πανσέληνος του Οξύρρυγχου".

4 μέρη για να φας με ένα εικοσάρικο στην τσέπη

Ψαγμένοι μεζέδες, λιμπιστικά burger και λαχταριστές vegan επιλογές σε περιμένουν σε τέσσερα εστιατόρια που θα σε κάνουν να ξεχάσεις την αυγουστιάτικη μελαγχολία χάρη στις προσιτές τιμές τους.

Tomata / Sani Resort, Χαλκιδική

Ανάμεσα στην ασίγαστη περατζάδα και με θέα τα σκάφη, φωλιασμένη στην ολόλευκη, φωτεινή βεράντα της στο κέντρο της Sani Marina, η "Tomata" του sui generis σεφ Χρύσανθου Καραμολέγκου επιβεβαιώνει για ακόμη μια χρονιά τη θέση της ανάμεσα στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας.

Μanko Athens

Το αθηναϊκό mega beach bar restaurant στην αυτοκρατορία παγκόσμια του διάσημου Περουβιανού σεφ Gaston Acurio προσφέρει high end διασκέδαση με περουβιανή κουζίνα και πάρτυ.